Acord històric: la ‘taxa Google’ del 15% a les multinacionals ja és una realitat

L'OCDE i el G20, i per tant, els 136 països que apleguen, han acordat definitivament la reforma de les normes fiscals internacionals

L’OCDE i el G20, i per tant, els 136 països que apleguen, han acordat definitivament la reforma de les normes fiscals internacionals que afectaran a les multinacionals. Així, s’ha arribat a un acord històric pel qual les empreses multinacionals pagaran un mínim del 15% en impostos a partir del 2023. El pacte, signat per 136 països que representen el 90% del PIB mundial, inclou reassignar més de 125.000 milions de dòlars de beneficis d’un centenar de les multinacionals més grans i rendibles del món a països d’arreu del planeta. Així, pretenen garantir que aquestes empreses paguin una quota “justa” d’impostos on operin i generin beneficis per tal que aquests ingressos arribin a tots els països.

Segons els càlculs de l’OCDE, el nou pla de fiscalització permetrà que els països cobrin uns 150.000 milions de dòlars anuals en nous ingressos. L’acord que finalment s’ha formalitzat aquest divendres -després d’anys de negociació i debat- ha estat anomenat per l’ens la ‘Solució de dos pilars’. El document es lliurarà a la reunió dels ministres de Finances del G20 que tindrà lloc a la ciutat estadunidenca de Washington el 13 d’octubre, i posteriorment a la cimera dels líders del G20 prevista per a finals de mes i que es celebrarà a la ciutat italiana de Roma.

El primer d’aquests dos pilars, diu l’OCDE en un comunicat fet públic aquest divendres en quant s’ha assolit l’acord, “garantirà una distribució més justa” dels beneficis i dels drets tributaris entre els països respecte de les empreses multinacionals més grans i rendibles. Aquesta mesura afectarà totes les multinacionals amb vendes mundials superiors als 20.000 milions d’euros i una rendibilitat superior al 10%, les que l’entitat considera les “guanyadores de la globalització”. El segon pilar introdueix un tipus mínim global de l’impost sobre les societats fixat en el 15%, que s’aplicarà a les empreses amb ingressos superiors a 750 milions d’euros.

Nou comentari