Els accionistes de CaixaBank i Bankia votaran la fusió aquesta setmana

Si les dues entitats donen llum verda a la fusió, el procés es completarà el primer trimestre del 2021

Les juntes d’accionistes de CaixaBank i de Bankia es reuniran aquesta setmana per decidir si donen ‘llum verda’ al projecte comú de fusió de les entitats, un pas més cap a la creació del que serà el banc més important per actius a l’estat. Els primers a pronunciar-se seran els accionistes de Bankia, que es reuniran al Palau de Congressos de València aquest dimarts, 1 de desembre, a les 12 hores. La junta haurà d’aprovar la fusió, que comporta l’absorció de Bankia per part de CaixaBank, amb l’extinció de la primera i el traspàs en bloc de tot el seu patrimoni, a títol universal, a la segona.

Dijous 3 de desembre, a les 11 hores, la junta extraordinària d’accionistes de CaixaBank es reunirà, també al Palau de Congressos de València, i votarà sobre el projecte comú de fusió. Quan els accionistes hagin donat el seu vistiplau, i després de rebre totes les autoritzacions regulatòries necessàries, es preveu que la fusió de CaixaBank i Bankia es completi el primer trimestre del 2021.

L’equació de bescanvi de la transacció s’ha acordat en 0,6845 accions ordinàries noves de CaixaBank per cada acció de Bankia, amb una prima del 20%. D’aquesta manera, els accionistes de CaixaBank representaran el 74,2% del capital de la nova entitat i els de Bankia, el 25,8%.

CriteriaCaixa, entitat controlada al 100% per la Fundació Bancària La Caixa, es mantindrà com a accionista de referència de la nova CaixaBank amb el 30% de l’accionariat, aproximadament, mentre que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) aconseguirà el 16,1%.

CaixaBank ampliarà el seu capital per un import màxim de 2.079 milions d’euros mitjançant l’emissió de noves accions amb l’objectiu d’atendre el bescanvi dels títols de Bankia en el procés de fusió per absorció.

Per la seva banda, l’excés de capital que Bankia s’havia compromès a distribuir anirà destinat a l’operació de fusió i a construir un matalàs per emprendre la reestructuració. “Invertirem l’excés de capital en la fusió per incrementar el benefici per acció i arribar fins a aquest 70% que contempla el consens d’analistes”, va explicar aquesta setmana als accionistes el director financer de Bankia, Leopoldo Alvear.

Tot i que el nou consell d’administració encara ha de determinar la futura política de dividends, totes dues entitats coincideixen a continuar amb el repartiment del dividend en efectiu tan aviat com sigui possible.

GOIRIGOLZARRI PRESIDENT I GORTÁZAR CEO

La nova entitat estarà presidida per l’actual president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, mentre que el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, serà el primer executiu del banc fusionat.

Serà la entitat a l’estat més important en actius, que superaran els 664.000 milions, i sumarà més de 20 milions de clients, així com una quota en crèdits i dipòsits del 25% i 24%, respectivament.

CaixaBank i Bankia han estimat que, en un horitzó de cinc anys, la nova entitat generarà progressivament sinergies d’ingressos de 290 milions d’euros anuals, alhora que preveuen aconseguir estalvis recurrents de costos de 770 milions d’euros anuals (de forma plena a partir del 2023).

Les entitats consideren que la seva sòlida posició de capital permetrà absorbir els costos de reestructuració i els ajustos de valoració, que resultaran en una ràtio de capital CET1 del grup combinat de l’11,6%.

Nou comentari