El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Abertis entra als Estats Units amb la compra d’una concessió a Virgínia
  • CA

Abertis i Manulife Investment Management han signat un acord amb Macquarie Infrastructure Partners II i amb una filial d’Skanska AB per a l’adquisició de la participació del 100% en la concessió Elizabeth River Crossings, a la regió de Hampton Roads (Virgínia, Estats Units). L’adquisició es durà a terme a través d’un consorci en el qual Abertis tindrà un màxim del 68%, que podria reduir-se a un mínim del 51%. L’acord de venda, tancat per un equity total d’aproximadament 1.000 milions d’euros, està subjecte a l’aprovació de les autoritats reguladores i altres condicions habituals, i les parts estan treballant per a aconseguir el tancament el més aviat possible.

Manulife Investment Management, inversor institucional a llarg termini en el sector de les infraestructures, ha assolit aquest acord a través de John Hancock Life Insurance Company, la seva filial estatunidenca i membre del consorci juntament amb Abertis. La nova política financera de Abertis anunciada la darrera setmana ha proporcionat, entre altres coses, la flexibilitat financera necessària per a aquesta operació. Abertis finançarà l’operació mitjançant una combinació d’efectiu disponible i préstecs ja existents. José Aljaro, conseller delegat de Abertis, ha mostrat la seva satisfacció per l’anunci i ha afirmat que “representa un pas més en l’ambiciosa estratègia de creixement del Grup Abertis, amb l’adquisició d’una sòlida plataforma als Estats Units, un país amb una aposta ferma per la col·laboració públic-privada i el marc concessional. També estem molt contents d’iniciar una col·laboració amb John Hancock. Aquesta operació ha estat possible gràcies al suport actiu dels nostres accionistes, Atlantia, ACS i Hochtief”.

L’adquisició d’aquest nou actiu és un pas important en l’estratègia de creixement d’Abertis als Estats Units, un dels objectius d’inversió en infraestructures més importants del món. També representa la segona gran adquisició d’Abertis en menys d’un any després de la compra, al juny, del control de la mexicana RCO per prop de 5.000 milions d’euros. Abertis tindrà el control de la companyia, que consolidarà en els seus comptes.

Els túnels de l’Elizabeth River són a la regió de Hampton Roads i són unes de les vies més transitades de l’àrea metropolitana de Virgínia Beach-Norfolk-Newport News. La concessió té una durada restant de 50 anys, fins a abril de 2070. L’actiu està totalment construït i no es preveuen inversions rellevants en el futur. Aquestes infraestructures representen una connexió essencial a través del riu Elizabeth i un enllaç fonamental en la xarxa regional de transport de superfície que connecta Portsmouth i Norfolk, a Virgínia. Consisteix en dos túnels de doble sentit i l’extensió lliure de peatge de l’autopista Martin Luther King. Tots ells operen sota el sistema de peatge electrònic sense barreres. Els túnels connecten àrees importants d’ocupació, comercials i militars de la riba del riu Elizabeth en Norfolk amb la resta de l’àrea de Hampton Roads, que alberga el port comercial més important de la Costa Est. La creixent activitat portuària i la presència de la Marina Estatunidenca a la regió són una font de trànsit constant. El 2019 van registrar una intensitat mitjana de 102.000 vehicles diaris i han mostrat una forta resiliència durant la pandèmia, tornant a nivells pràcticament normalitzats en els últims mesos.

L’adquisició d’aquest nou actiu a Virgínia enfortirà la plataforma de creixement per a Abertis als Estats Units, un mercat clau que la companyia ha explorat de manera activa en els últims anys, i que facilitarà l’anàlisi d’oportunitats futures. En aquest sentit, José Aljaro ha afirmat que “Abertis espera treballar en benefici de les comunitats locals, i consolidar una relació constructiva i mútuament beneficiosa amb el Departament de Transport de Virgínia, una de les autoritats d’infraestructures viàries més consolidades i importants dels EUA” La compra també impulsarà el creixement al país de Emovis, filial de tecnologia de peatge de Abertis, que instal·la i gestiona sistemes de peatge electrònic com el del pont Newport Pell Bridge en l’Estat de Rhode Island.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa