90.000 comerços i 85.000 restaurants encara no han obert

ATA calcula que 380.000 autònoms a tot l'Estat no han tornat a l'activitat

90.000 comerços i 85.000 restaurants d’arreu de l’Estat encara no han obert tot i l’avenç de la desescalada, segons ha calculat aquest dilluns l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), que xifra en 380.000 els treballadors per compte propi que no han tornat a l’activitat. “La incorporació a la feina a aquesta nova realitat es va produint a poc a poc i de manera desigual al territori. Molts autònoms obriran aquesta setmana per primera vegada després de tres mesos d’aturada”, ha recordat el president d’ATA, Lorenzo Amor. “En xifres, es pot dir que quasi 9 de cada 10 autònoms –el 88%- ja s’ha incorporat, però encara hi ha aquests 380.000 autònoms –el 12%- que no saben quan podran tornar a treballar”, ha precisat Amor.

Per comunitats, la regió de Múrcia és la que a dia d’avui ha vist com més autònoms han retornat a l’activitat o mai la van abandonar (un 94%), seguida de Galícia i el País Basc (un 93%). A l’altre costat de la balança s’hi troben les Illes Balears (79%) i les Canàries (80%), amb una forta dependència del sector turístic. A Catalunya, l’ATA pronostica que un 84% dels autònoms ja ha tornat a la feina, quatre punts per sota de la mitjana estatal.

El 16,2% dels autònoms calculen un 80% menys de facturació

En paral·lel, la gran majoria dels autònoms calculen una forta davallada de la seva facturació en aquests cinc primers mesos del 2020, en comparació amb el mateix període de l’any passat. Per al 16,2%, la caiguda de la facturació ha estat del 80%, mentre que per al 53,7% dels autònoms aquesta davallada s’ha situat entre el 40 i el 60%. Només un 2,6% dels autònoms ha vist incrementada la seva facturació en aquests cinc primers mesos del 2020 i un 5,2% l’ha igualat. “És una bona notícia que hi hagi persones a qui els hi vagi bé. És un gran alleujament. Però hem d’assegurar-nos que els autònoms més afectats puguin mantenir-se”, ha avisat Amor.

De fet, l’ATA recorda que hi ha moltes activitats a mig gas en el cas dels autònoms del sector de l’educació (només un 40% d’activitat i 55.000 autònoms aturats) i el sector de les activitats artístiques (45% d’activitat i 38.000 autònoms sense feina). “Aquí també s’hi ha de sumar els 19.000 autònoms del sector de la indústria que no han retornat tampoc a l’activitat i els 46.000 dins de les activitats professionals i tècniques”, ha enumerat el president de l’ATA. “Per això considerem imprescindible mantenir la prestació extraordinària per cessament d’activitat”, ha apuntat Amor.

“I de la mateixa forma és necessari prolongar el temps que faci falta els ERTO per a tots els autònoms amb restriccions o caigudes importants de l’activitat”, ha conclòs el president d’ATA.

Nou comentari