El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un llibre repassa les biografies de 14 catalans clau
  • CA

Un llibre recent publicat repassa 14 biografies de catalans insignes, que han jugat papers clau al llarg de la història espanyola. La publicació l’han dirigit Ricardo García Cárcel, catedràtic d’història moderna de la UAB i acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història, i María Ángeles Pérez Samper, catedràtica d’història moderna de la UB i també acadèmica de la Reial Acadèmia de la Història. S’acaba de publicar a l’editorial Ariel i es titula Catalans a la història d’Espanya.

El treball explora la dialèctica Catalunya-Espanya a través de les trajectòries de personatges tan significatius com Estefania de Requesens, Antoni de Capmany, Agustina d’Aragó, Joan Prim, Francesc Pi i Margall, Jaume Balmes, Francesc Cambó, Josep Pla, Demetrio Carceller o Laureano López Rodó, amb un capítol final dedicat als catalans a la Transició, que signa Francesc de Carreras.

Segons García Cárcel, “la majoria dels personatges d’aquest llibre són polièdrics, amb ideologies plenes de concavitats, amb perfils molt diversos”. Una de les biografies incloses és la d’un personatge poc conegut però apassionant, Demetrio Carceller”, destaca.

El volum relata la construcció de l’Espanya moderna i contemporània i ressalta l’aportació catalana en els darrers cinc segles. Els autors sostenen que han estat innombrables els catalans que, d’una manera o altra, han col·laborat en aquesta articulació, condicionats per les circumstàncies que els van tocar viure. “Volem superar el mite de la confrontació estructural, hi va haver moments de concòrdia i de col·laboració”, ha defensat García Cárcel durant la presentació de l’obra. També ha reivindicat “l’existència d’una Catalunya plural formada per moltes Catalunya” i ha apostat per un historial de “diferències i similituds” entre les dues comunitats nacionals en comptes del concepte de “fet diferencial català”.

José María Serrano, catedràtic de la Universitat de Saragossa, va destacar la importància de l’obra, que va qualificar com “un llibre extraordinari pel contingut i el continent”. En aquest volum publicat per l’editorial Ariel han col·laborat, a més dels ja citats, historiadors com Anna Caballé, Premi Nacional d’Història 2019; Joaquim Coll; José María Serrano; Pere Molas; Óscar Uceda; Jordi Canal; Fernando Sánchez Costa; Manuel Peña; Federico Martínez Roda; Ramón Tamames, i l’escriptor Valentí Puig.

El llibre s’inicia amb un capítol introductori titulat Catalunya a Espanya, en què els coordinadors analitzen amb detall les relacions ambivalents entre les dues realitats històriques. García Cárcel i Pérez Samper recorden que els períodes més fructífers han estat quan ha predominat “Catalunya a Espanya”, seguint “les pautes de creixement que va marcar magistralment Pierre Vilar”.

La idea central que recorre tota l’obra és el reconeixement de l’enorme esforç, individual i col·lectiu, de nombroses generacions de catalans. Així, enfront del “maniqueisme”, plantegen les trobades i els conflictes, les col·laboracions i les incomprensions des de les perspectives personals d’una sèrie de catalans que van apostar per la suma d’esforços.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa