El Tribunal Constitucional rebutja el recurs de Valtonyc, que haurà d'entrar a la presó

L'Audiència Nacional haurà de fixar ara un termini perquè entri voluntàriament a un centre penitenciari
El raper mallorquí, Valtonyc.
El raper mallorquí, Valtonyc. | EuropaPress

 

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat el recurs d'empara presentat pel raper mallorquí Valtonyc. Fonts del tribunal expliquen a l'ACN que la decisió es va prendre a l'abril però que no s'ha notificat fins ara. Expliquen que no s'ha acceptat perquè "no estava justificada la seva transcendència constitucional". L'Audiència Nacional va condemnar el raper a 3 anys i 6 mesos de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies, injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals. Una sentència que va ratificar al febrer el Suprem. El músic va acudir al TC com a últim recurs per evitar que s'executés la sentència i hagués d'entrar a la presó. L'Audiència Nacional havia donat un mes al músic perquè acredités que el TC li havia concedit la suspensió de l'execució. El termini acabava dilluns 14 de maig. Ara, després del revés del TC, l'Audiència Nacional haurà de fixar un termini perquè entri voluntàriament a un centre penitenciari. Valtonyc ja va anunciar que no entraria a la presó "pel seu propi peu". Al seu compte de Twitter, família i amics denuncien la situació i alerten que serà el primer músic a l'Estat que entri a la presó únicament per les seves lletres i recorden que el 17 de juny a Mallorca hi haurà un concert solidari amb més de 40 grups de tot l'Estat.


 

El raper mallorquí José Miguel Arenas Beltrán –conegut com a 'Valtonyc'- haurà d'entrar a la presó. El Tribunal Constitucional ha rebutjat un recurs d'empara presentat pel seu advocat, Juan Manuel Olarieta, que demana que aturessin l'execució de la seva sentència i evitessin l'entrada a la presó. 

 

En una providència de finals d'abril, el TC rebutja el recurs. Fonts del tribunal argumenten que no estava justificada "la seva transcendència constitucional". Això suposa, doncs, que l'Audiència Nacional ja té via lliure per executar la seva sentència, esgotada la via dels recursos a l'Estat. 

 

Al febrer, el Suprem va confirmar la decisió de l'Audiència Nacional. L'alt tribunal va rebutjar els arguments de l'acusat, que defensava el seu dret a la llibertat d'expressió i a la creació artística. Al recurs, al·legava que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic. Uns arguments que no van convèncer el Suprem. 


 

L'Audiència Nacional va condemnar el febrer de 2017 el músic per enaltiment del terrorisme, calúmnies, injúries greus a la Corona i amenaces no condicionals pel contingut d'una sèrie de cançons de les quals n'era l'autor i els va pujar de manera gratuïta a la xarxa.

 

Ara, l'Audiència Nacional haurà de fixar una data perquè el músic entri a la presó. Valtonyc ja va dir a finals d'abril que no pensava fer-ho pel seu propi peu. 

Missatge de familiars i amics

 

En el seu compte de Twitter, membres del seu equip tècnics, amics i família han confirmat la decisió del TC. Han lamentat que es tracta "d'un fet històric" perquè és el primer com a l'Estat que un músic entrarà a la presó "únicament per les seves lletres". Comuniquen també la suspensió de tots els actes i concerts programats a partir d'avui. 


 

La sentència de Valtonyc havia fet que nombrosos festivals i d'altres esdeveniments musicals contractessin l'artista com a mostra de solidaritat. Al comunicat agraeixen aquests gestos i també els que ha rebut a títol individual. 

 

A més, recorden que el proper 17 de juny s'ha organitzat a Mallorca el 'Gran concert per a la llibertat d'expressió', on està prevista la participació d'una quarantena de grups. "Darrera del cas de Valtonyc en venen d'altres, no és un fet aïllat", denuncien. "Aquesta condemna representa un atac a un dret democràtic que ens afecta a tots. Fins quan estareu en silenci? Demà pot ser el teu fill, demà pots ser tu", es pregunten. 
Comentaris
Karlus
Aquest tc , es per cagars'hi
Galego en Berlín
Si tienes la más mínima opción de marcharte a una democracia, hazlo.
Teresa
Fuig, Valtonyc, fuig d'aquí. Ja tornaràs quan siguem lliures.
Teresa
Suposo que Jiménez Losantos, Joaquín Leguina, Ana Rosa Quintana... també aniran a la presó per les burles i els insults adreçats a Carles Puigdemont i Quim Torra. O potser soc una ingènua?
Una vergonya per Europa la Espanya podrida .
Andreuenc_Dani
Exacte, que marxi, aquesta Espanya de merda fot fastic, es un niu on els feixistes están protegits i Europa calla. Puta Espanya.
Mercé C.
EspaNYa és un niu d'escorpins i baboses...
ESPAÑA MISERABLE
Cal reintroduir la pena de galeres i enviar-hi tota aquesta púrria de jutges i fiscals. Fàstic de gent!
Els jutges de Franco, com sempre!!!
TC ha instaurat a españa la continuacio del regim franquista, com es normal, ja que els jutges de Franco no van esser jutjats, empressonats i expulsats de la judicatura, per que els mateixos franquistes es van auto.amnistiar, oi XIOL juez de Franco?
EFG
Creuen que així tindrem mes respecte a la monarquía, al poder judicial i al que representa Ñ, i el que consegueixen es tot el contrari...que cada vegada els hi tinguem més fàstic i els volguem ensorrats! Si pots, fuig, aquest país es una dictadura!
Noi2001
Em sap greu per el dolor que s'ha fet al Rei. Tant dedicat que està a triscar per tots nosaltres, venen armes icomptant les comissions per el petroli. Som uns desagraïts.
Pauline
Per cantar a presó, per defraudar a esquiar a Suissa. Aixo és justicia !. M'enamora la llibertat d'expressió d'aquest país. Fantàstic! Turquia es quedarà desplaçada per Espanya en el ranking.
Fart de fachas
Españistán en estat pur, que prenguin nota a Europa de com se las gastan aquesta judicatura.
Jordi González
Aquest empresonament és un error. La llibertat d'expressió és una de les virtuts de la democràcia. Trobem impresentables les paraules d'aquest individu; les lletres de les seves cançons són abominables; tanmateix ha de poder expressar-se com vulgui sense perdre la llibertat. A sobre la presó li dóna una publicitat que no mereix.
El consell general del PODER judicial
no hi té res a dir? La INjustícia espanyola ja és la riota del món civilitzat.

envia el comentari