Toni Cruanyes guanya el Premi Pla amb ‘La vall de la llum’

Toni Cruanyes ha guanyat la 54a edició del premi Josep Pla amb La vall de la llum i Inés Martín s’ha emportat la 78a edició del Premi Nadal amb Las formas del querer. Els dos guanyadors s’han donat a conèixer aquest dijous a l’Hotel Palace de Barcelona, en un acte que, per segon any consecutiu, s’ha celebrat sense el tradicional sopar literari arran de la pandèmia. Els autors han presentat les obres amb pseudònim –Maria Becana en el cas de Cruanyes i Candela Vázquez en el cas de Martín- i han assenyalat que ambdues tenen un alt component personal. En el cas de Cruanyes, la novel·la gira entorn la mort del seu avi i els seus orígens familiars, mentre que l’obra de Martín narra com la literatura l’ha ajudat a afrontar el present.

El 78 Premi Nadal de novel·la i el 54 Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, convocats per l’editorial Destino, s’han decidit en un acte únicament per a mitjans de comunicació a l’Hotel Palace de Barcelona. Després de recollir el guardó, Martín Rodrigo ha explicat que Las formas del querer, que sortirà a la venda el pròxim 2 de febrer, narra la història de Noray, una noia que davant una crisi emocional recorre a les paraules: “Com he fet jo tantes vegades”, ha recordat l’autora. Per a gestionar el seu duel, Noray tornarà als seus orígens, “on ha estat feliç”, i s’enfronta a les seves pròpies pors quan comença a escriure una novel·la.

Per a això, recorrerà als records de la seva àvia Carmen, que al seu torn expliquen la història d’Espanya des de la Guerra Civil fins al segle XXI, i també experimentarà “el refugi, l’alleujament de les paraules que l’acullen quan tot va malament”.

Ha dedicat el guardó a la qual va ser la seva editora i amiga, Belén Bermejo, morta en 2020, a qui ha reivindicat com la seva guia literària que li recordava que “l’alegria és un deure diari”, així com a la seva mare, que va morir quan l’autora tenia 14 anys.

Comentaris

  Au, va! Gener 07, 2022 | 00:10
  Això del Pla ja és massa descarat. Ni anònim ni merdes. Només busquen un mediàtic per garantir vendes de la gent que regala (ja no dic que llegeix) qualsevol cosa.
  Porcs traïdors Gener 07, 2022 | 11:53
  Es mengen els naps entre ells. Quin desastre. Massa botifler tenim a tot arreu.
  Lector de codig de barras. Gener 07, 2022 | 13:03
  Tongo, tongo, tongo, que se besen, que se besen. Això del Pla és una estafa i una merda seca punjada en un pal. En Cruanyes que presenti el TN i que no es faci il.lusions. Jo tambè sóc escriptor ja què treballo en una oficina i una cosa o altre escric.
  Tal com raja Gener 07, 2022 | 17:34
  Quina casualitat, tu. I ara esperaran que ens creiem que això dels premis té a veure amb la qualitat literària. Si no fos una persona tan mediàtica, també hauria guanyat el premi Josep Pla? Jo ho deixop aquí.

Nou comentari