El Sónar manté Valtonyc en el programa en defensa de la lliberat d'expressió

El festival celebra el seu 25è aniversari amb la voluntat de recuperar els valors inicials
Laura Borrà s, Ada Colau i els organitzadors del Sonar a l'Antiga Fà brica Damm
Laura Borràs, Ada Colau i els organitzadors del Sónar a l'Antiga Fàbrica Damm | JOAN ANTONI GUERRERO

 

El Sónar Festival de Barcelona arriba aquest 2018 a la 25a edició en la qual els seus organitzadors es plantegen “recuperar els valors inicials” amb què es va iniciar aquesta cita referent internacional de la música electrònica el 1994. Un dels seus cofundadors, Ricard Robles, ha explicat aquest dijous que l’edició d’aquest any es mantindrà fidel a un dels seus principals propòsits des de l’inici que és el “d’explorar” les últimes tendències en l’àmbit de l’electrònica. El festival, però, es planteja com una mirada cap al futur més que a “rememorar grans moments i èxits” del passat, i és per això que es proposa “esbrinar com seran els propers 25 anys de festival”. El festival manté en la programació l'actuació de Valtonyc, un compromís de l'organització amb la defensa de la llibertat d'expressió.


 

El tret de sortida del festival tindrà lloc el proper dimarts, 12 de juny, amb la inauguració d’una instal·lació que acollirà el vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona, una proposta que s’ofereix per demanda de l’alcaldessa, Ada Colau, que vol que el festival “entri” a l’administració amb l’ànim de “modernitzar-la”, ha explicat ell mateixa durant la roda de premsa de presentació que s’ha celebrat a l’Antiga Fàbrica Damm.

  

Robles ha explicat que la programació del festival es defineix per “l’ànim exploratori” i, d’aquesta manera, l’ha definit com “una aventura que intenta explicar com poden ser les músiques i narratives visuals del futur i el propi futur de la intel·ligència individual, col·lectiva o artificial”. Així mateix, la voluntat és també “posar el focus sobre les ciutats i els nous models de producció sostenibles”. El dia després de la inauguració de la instal·lació a l’Ajuntament s’obrirà la trobada professional Sonar+d amb la presència d’unes 5.000 persones i el dijous, 14 de juny, arrencarà el festival per al públic en general, fins diumenge, que es tancarà amb un concert al Teatre Grec d’Alva Noto i Ryuichi Sakamoto, donant el tret de sortida al Grec 2018.


Ada Colau ha volgut subratllar la importància del Sonar per a la ciutat de Barcelona perquè “situa la ciutat al capdavant dels festivals musicals” i és “un punt de trobada local i internacional amb el teixit creatiu, la indústria i el públic en general”. A més, ha afegit, “és un aparador de les darreres tendències en múltiples camps vinculats a la tecnologia” i “ambaixador cultural de la nostra ciutat”.

 

Un pressupost de més de nou milions d'euros

 

El festival, que disposa d’un pressupost de 9,2 milions d’euros, comptarà amb una onzena d’escenaris, repartits entre el Sónar de dia i el Sónar de nit i els organitzadors han explicat que, com cada any, es plantegen la seva organització “des de zero” perquè cada edició “es converteixi en una experiència única per al públic”. Els noms més destacats d’aquesta edició són Gorillaz, amb un espectacle de complexitat conceptual artística remarcable, LCD Soundsystem, Thom Yorke, Richie Hawtin o Diplo, entre d’altres. El ventall d’artistes inclou diverses latituds i alguns dels noms amb més reconeixement de l’escena actual.


 

Al cartell s’hi manté programa una actuació del raper Valtonyc, malgrat que la seva presència no està garantida. Aquesta actuació es va incloure com a compromís dels organitzadors en la defensa de la llibertat d’expressió.

 

A la roda de premsa s’hi ha afegit a la part final la nova consellera de Cultura, Laura Borràs, que ha excusat la seva presència per haver estat ocupada amb un consell executiu extraordinari que ha servit per revertir bona part dels efectes negatius del 155. “Volia escapar-me, però el president no m’ha deixat”, ha dit. Borràs ha elogiat el paper del festival Sonar pel que fa a la innovació creativa.
Comentaris

envia el comentari