S'inaugura l'exposició 'Gavà dins de la metròpolis verda'

L’AMB i l’Ajuntament de Gavà organitzen aquesta mostra, que estarà oberta fins el 28 de febrer a la sala d’exposicions de la Biblioteca Josep Soler Vidal
Gavà Litoral

Ja s’ha inaugurat l’exposició “Gavà dins de la Metròpolis Verda”. Es tracta d’un espai que es divideix en dues mostres complementàriesMetròpolis Verda, impulsada per l’AMB i de caràcter itinerant, i Gavà Naturalment, un projecte que visualitza el model de sostenibilitat urbana d’aquest municipi metropolità. Aquesta exposició ofereix a la ciutadania una mirada als espais oberts metropolitans i convida a explorar els reptes que es plantegen a l’hora de fer una metròpolis que integri els espais verds i la societat, on la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida són eixos fonamentals.


A l’acte de presentació hi han assistit Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; Ramon Torra, gerent de l’AMB, i Enric Batlle, comissari de l’exposició. Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha afirmat que “l’exposició ens permet prendre consciència d’aquesta realitat metropolitana de la qual formem part, amb un entorn que ens fa competitius i té un gran valor natural i diversitat paisatgística”, i ha afegit que “aquesta diversitat es fa palesa a Gavà amb el Parc del Garraf, Parc Agrari, la pineda litoral o les platges. Des del consistori continuen apostant per aquest model de ciutat que, sota el lema Gavà naturalment, ens ha de permetre renaturalitzar encara més aquests espais i relligar-los amb aquesta gran metròpolis verda”.


 

Ramon Torra, gerent de l’AMB, ha destacat que “l’exposició serveix per explicar una altra realitat metropolitana més enllà del formigó i el ciment” i ha emfatitzat la singularitat de la metròpolis Barcelona, que té el 52% d’espais naturals dins del seu territori i aquest fet és poc freqüent a les ciutats mundials. Finalment destaca que aquests espais naturals els tenim molt a prop de casa i formen part de la nostra vida quotidiana.

 

En aquest sentit, Enric Batlle, Comissari del projecte,  ha afirmat que “ens hem relacionat malament amb l’entorn natural”, perquè "la ciutadania té la percepció de viure en una zona densament urbanitzada i no és conscient que més de la meitat del territori és medi natural". Aquesta exposició serveix per prendre consciència i connectar-nos amb els espais exteriors. “Metròpolis Verda” dona a conèixer el valor de rius com el Llobregat o el Besòs, el sistema de parcs naturals com Collserola, el Garraf o la serralada de Marina, la xarxa de parcs metropolitans i les platges metropolitanes.


 

També vol fer reflexionar sobre el rol que tindran els espais oberts a les metròpolis futures. En aquest sentit, l’exposició està protagonitzada per 14 reptes que es representen a través de diversos objectes, maquetes, imatges i conceptes que faciliten la interacció amb els visitants i donen a conèixer elements de valor d’aquests espais oberts metropolitans. Alguns d’aquests reptes són: optimitzar el cicle de l’aiguarenaturalitzar les ciutats introduint vegetació dins dels nuclis urbansconnectar la metròpolis per recórrer-la a peu o en bicicletareduir la contaminaciófomentar el lleure als espais naturalsregenerar el patrimoni arquitectònic i el paisatge cultural, o incrementar l’ús d’energies renovables.

 

A més, els visitants podran veure una gigafoto de 28 metres que representa la diversitat dels espais oberts de la metròpolis de Barcelona i també poden participar en aquesta mostra a través de comentaris en un panell, exposant el seu punt de vista sobre projectes i visions de la metròpolis o penjant a les xarxes socials amb etiqueta #metròpolisverda el seu espai natural preferit.

Comentaris

envia el comentari