El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Saps quants anys té la primera biblioteca pública que es va posar en funcionament?
  • CA

 

 

La Biblioteca Popular de Sallent va ser, el 1918, la primera que la Mancomunitat de Catalunya va inaugurar a les comarques barcelonines. Amb ella es començava a gestar l’actual Xarxa de Biblioteques Municipals, que gestiona la Diputació de Barcelona amb els ajuntaments, per tal de garantir l’equilibri territorial i la qualitat del servei i l’accés de tota la ciutadania a la informació, el coneixement i la cultura. 

 

A través de les 226 biblioteques i els 10 bibliobusos que formen la Xarxa –tres d’elles a Sant Cugat– reben el servei més de 5 milions i mig de persones de 253 municipis. O el que és el mateix: el 98% de la població de la demarcació. Més de la meitat d’aquesta població –prop de 3 milions de persones– disposen del carnet d’usuari, que els permet gaudir dels serveis de les biblioteques municipals. 

 

La millora constant en les infraestructures bibliotecàries i en els serveis virtuals, que volen donar resposta als usuaris analògics, semidigitals i digitals, es veu també reflectida en la resposta ciutadana a aquesta oferta. Les biblioteques van registrar més de 20 milions de visites al llarg de l’any, entre les visites presencials i les visites virtuals, el que significa que, cada dia, gairebé 100.000 persones interactuen amb la  seva biblioteca municipal.

 

En el cas de Sant Cugat, les tres biblioteques de referència són Mira-sol Marta Pessarrodona, Gabriel Ferrater i Volpelleres – Miquel Batllori, un dels exponents del nou concepte de biblioteca: el BiblioLab.

 

 

BiblioLab: el ‘Living Lab’ de la biblioteca Volpelleres 

 

El 2017 va ser l’any de l’inici del desplegament del Programa BiblioLab, un programa de la XBM que desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i les metodologies innovadores i creatives, en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania. Un dels exponents del programa el trobem al Living Lab de la Biblioteca Volpelleres – Miquel Batllori de Sant Cugat. Especialitzat en noves tecnologies, funciona gràcies a l’intercanvi de coneixement entre diversos sectors com són les associacions de veïns, la universitat, els experts i els usuaris.

 

Els projectes desenvolupats en el BiblioLab abasten diferents branques del coneixement, i en moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular. Així es podran desenvolupar projectes purament tecnològics però també  projectes cientificosocials (nutrició, agricultura, astronomia, natura, etc.), projectes artístics (la música, les arts plàstiques o l’artesania) i projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.

 

Amb el BiblioLab, la Diputació de Barcelona pretén fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, habilitats de gran valor en el desenvolupament de les persones en àmbits com l’educació, la cultura i l’emprenedoria.

 

A banda del Living Lab de Sant Cugat, el programa Bibliolab també aplega les “Cuines del món” a la Biblioteca Fondo de Santa Coloma de Gramenet (que potencia la gastronomia com a fet cultural i patrimonial); “De l’hort a la biblioteca” de les biblioteques del Baix Llobregat (un exemple clar d’innovació extensible a tota la xarxa de biblioteques); el “Laboratori de lletres i imatges” de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (un punt de trobada on les famílies experimenten al voltant de la lectura) o el mateix “Library Living Lab” de la Biblioteca Volpelleres – Miquel Batllori (on la tecnologia i la robòtica prenen vida a través de l’experiència dels usuaris).

 

10 Bibliobusos en marxa

 

El bibliobus Montserrat és un dels deu vehicles de la Diputació | Cedida

 

 

Amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés al coneixement, la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació compta actualment amb 10 bibliobusos, que donen servei bibliotecari itinerant a 110 municipis i més de 160.000 persones.  L’objectiu d’aquest servei és proporcionar a les poblacions de menys de 3.000 habitants un accés als llibres i a la informació igual al que tenen les poblacions més grans, amb biblioteques estables, per facilitar l’accés a la cultura, el lleure i la informació a tota la ciutadania

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa