El poeta Joan Elies Adell serà el director de la Institució de les Lletres Catalanes

Està previst que el Govern faci el nomenament del càrrec en la reunió del Consell Executiu del proper dimarts
Joan Elies Adell
Joan Elies Adell | WIKIPÈDIA

La consellera de Cultura, Laura Borràs, proposarà Joan Elies Adell com a director de la Institució de les Lletres Catalanes. Està previst que el Govern faci el nomenament del càrrec en la reunió del Consell Executiu de dimarts que ve, segons ha indicat aquest divendres el Departament de Cultura. Borràs ha presidit aquest matí el primer Consell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes després de prendre possessió del càrrec el passat 2 de juny. L'òrgan consultiu ha estat el primer de tots els consells que ha convocat la consellera des que ha assumit el càrrec “per deferència i per necessitat perquè cal nomenar un nou director”, segons ha dit.


 

El Consell Assessor de la ILC és l’òrgan consultiu de la Institució. Emet la seva opinió sobre les qüestions que són sotmeses per la degana, pel director i per la Junta de Govern i proposa les accions que considera convenients per complir millor els objectius de la Institució. 

 

En la seva primera intervenció, Borràs ha recordat l’absència del conseller Puig i ha assegurat que la formació de govern ha estat “una forma de defensar-nos”. El Consell Assessor no es reunia des del mes de juny de l’any passat.

 

La consellera ha destacat els principals eixos de la ILC en els pròxims anys. En aquest sentit, ha destacat el desplegament de Pla Nacional de Lectura, la proposta de celebració de Consells Executius del Govern centrats només en la cultura per “dissenyar polítiques transversals amb tots els departaments tenint com a eix la cultura” i ha posat d’exemple les Biblioteques escolars o el municipi lector. “Hem de trobar tots els nivells que ens permetin poder treballar conjuntament”, ha assenyalat. També ha avançat la proposta de crear un consell de consellers on s’incorporarien els darrers titulars del departament “per compatir coneixement”. 


 

En el Consell Assessor s’ha presentat la Memòria 2017 de la ILC i la darrera edició de postals literàries. 

Nomenament d'Adell

 

Borràs proposarà al Govern el nomenament de Joan Elies Adell com a nou director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) en substitució d’ella mateixa que va deixar el càrrec el passat mes de gener per ser diputada al Parlament. D’acord amb els estatuts de la ILC, el director de la institució és nomenat pel Govern, a proposta del conseller de Cultura, un cop escoltat el Consell Assessor de la Institució.


La consellera de Cultura ha posat de relleu la idoneïtat d’Adell per ocupar el càrrec de director i ha destacat la seva faceta com a poeta, el seu perfil docent i coneixedor de la literatura catalana i la seva competència digital.


 

Joan Elies Adell (Vinaròs, 1968) és llicenciat en Filologia Hispànica (1991), llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València (1993) i Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València (1995). Fins al desembre de 2017 ha estat responsable de l’Oficina a l’Alguer de la Delegació del Govern a Itàlia i coordinador de les activitats culturals i lingüístiques de la Delegació. Fins el 2015 va ser Director de l’Espai Llull a l’Oficina de l’Alguer.

 

Adell ha estat professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a les universitats de València (1996), Rovira i Virgili (2000) i a la Universitat Oberta de Catalunya (2008). Actualment és professor del Màster en Literatura en l’Era Digital on dóna classe en el mòdul 'Els estudis literaris i la literatura comparada en l’era digital'.

 

Poeta, traductor i crític literari, Adell ha publicat diversos poemaris, ha traduït Millo de Angelis i Antoni Coronzu i ha participat en l’antologia 'La Tercera Illa. Poesia Catalana de l’Alguer (1945-2013)'. Té assajos escrits sobre la cultura catalana a l’Alguer, Màrius Sampere, Rafael Caria, Joan Vinyoli, Maria Mercè Marçal, Joan Fuster i Joan Brossa, entre altres. També sobre crítica literària, poesia digital, literatures a la xarxa o comunicació i música en l’era digital. Ha participat en obres col·lectives al voltant de la literatura en l’era digital, les poètiques electròniques i l’evolució del consum musical.

Comentaris

envia el comentari