‘Parasite’, primera pel·lícula de parla no anglesa en guanyar l’Oscar a millor film

El sud-coreà Bon Joon Ho també guanya el premi a millor direcció

Bon Joon Ho i la seva pel·lícula ‘Parasite‘ han fet història aquesta nit a Los Angeles. S’ha convertit en la primera pel·lícula de parla no anglesa de la història que guanya l’Oscar a millor film. A més, també ha rebut les estatuetes per millor direcció, guió i, com no podia ser d’altra manera, millor pel·lícula internacional. Cap altra film ha rebut més premis que ‘Parasites’ (4), així que s’ha tractat d’una edició força repartida.

Pel que fa als altres premis importants, Joaquin PhoenixRenee Zellweger han guanyat l’Oscar a millor actor i actriu per ‘Joker’ i ‘Judy; respectivament. Brad Pitt i Laura Dern han rebut l’estatueta per haver estat els millors actor actriu secundària per ‘Once Upon a Time in Hollywood’ i ‘Marriage Story’. 

Pedro Almodóvar i Antonio Banderas marxen de Los Angeles amb les mans buides. ‘Dolor y Gloria’ estava nominada a millor pel·lícula internacional i l’intèrpret competia per guanyar l’Oscar a millor actor. Era la tercera vegada que una pel·lícula dirigida pel cineasta manxec optava a l’Oscar en aquesta categoria, un guardó que ja va aconseguir el 1999 per ‘Tot sobre la meva mare’ i pel qual va anar candidat el 1988 amb ‘Dones a la vora d’un atac de nervis’. A més, Almodóvar va ser guardonat amb l’Oscar al millor guió original el 2002 per ‘Parli amb ella’, pel·lícula per la qual també va ser candidat a l’Oscar a millor direcció.

Fins avui, només quatre pel·lícules espanyoles s’han alçat amb el guardó a la millor pel·lícula internacional, categoria coneguda anteriorment com a millor Pel·lícula de parla no anglesa: ‘Tornar a començar’, de José Luis Garci; ‘Belle Époque’, de Fernando Trueba; ‘Tot sobre la meva mare’, de Pedro Almodóvar; i ‘Mar endins’, d’Alejandro Amenábar, que a més va ser l’última pel·lícula espanyola que va optar a l’Oscar en aquesta categoria.

Guanyadora de set premis Goya, ‘Dolor i glòria’ és la pel·lícula més personal del director en la qual Almodóvar combina retalls autobiogràfics de la seva infància i de la seva maduresa amb passatges de ficció. Antonio Banderes -nominat a l’Oscar a millor actor per la seva actuació en aquesta pel·lícula- es posa a la pell de Salvador Mallo, la seva álter ego i protagonista absolut d’un film que també compta en el seu repartiment amb Penélope Cruz, Julieta Serrano, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia i Nora Navas.

Pedro Almodóvar va ser candidat al premi a Millor pel·lícula de parla no anglesa en la 77 edició dels Globus d’Or, que es van lliurar el passat 6 de gener i en la qual finalment va proclamar-se guanyadora la sud-coreana ‘Paràsits’.

Nou comentari