Palomas guanya el Nadal de novel·la i Bassas el Pla d’assaig

La història “Un amor” i una crònica periodística, les obres premiades

L'escriptor Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) s'ha fet aquesta nit amb el 74è Premi Nadal per la novel·la 'Un amor'. L'autor, guanyador l'any 2016 del Premi de Literatura Infantil i Juvenil del Ministeri de Cultura, es torna a endinsar literàriament en una història familiar després de les celebrades 'Una mare' (Columna), 'Un fill' (Bridge) o 'Un gos' (Columna). 

 

Alejandro Palomas i Antoni Bassas, en el lliurament del premi

La novel·la està protagonitzada per l'Amàlia, una dona que supera els 70 anys i que viu amb l'objectiu de vetllar pels seus fills. El dia abans que se celebri el casament de la seva filla mitjana, l'Emma, una funesta coincidència cau com una bomba en el mapa familiar i ho desequilibra tot. 'Un amor' és una història d'una família unida i, alhora, desunida pels secrets i per la necessitat dels seus membres de sentir-se pròxims els uns als altres. El premi, dotat amb 18.000 euros, s'ha donat a conèixer en la tradicional vetllada literària de Reis a l'Hotel Palace de Barcelona.


 

 

 

Per la seva banda,  el periodista Antoni Bassas (Barcelona, 1961) ha guanyat 50è Premi Josep Pla per l'assaig 'Bon dia, són les 8!', una crònica periodística dels anys que va dirigir i presentar 'El Matí de Catalunya Ràdio'.

 

L'obra vol anar més enllà d'un retrat en primera persona del programa i busca esdevenir un retrat humà a partir dels entrevistats i tertulians, un testimoni de la memòria col·lectiva d'un país que buscava la seva veu. Bassas va liderar l'espai entre el 1995 i el 2008, temporades en què el programa va ser líder d'audiència. Un any més tard de la polèmica sortida de la ràdio pública, es va incorporar a TV3 com a corresponsal als Estats Units i des del 2013 forma part de la direcció del diari 'Ara'.


 

El premi està dotat amb 6.000 euros i 30 originals optaven a la distinció. 'La fada negra' de Xavier Theros va ser la novel·la guanyadora l'edició anterior.

 

 
Comentaris
JordiP
S'en van emportar el Nadal a Sevilla per allunyar-lo de Catalunya, oi? He, he. Tanmateix, pel que es veu, no s'en van emportar la creació. Vet aquí que el Nadal i el Pla no han volgut quedar-s'hi.

envia el comentari