OVNIs, civilitzacions antigues, conspiracions i cultes

Barcelona va acollir el segon Congrés Mundial d'Ufologia, on experts en avistaments i presència alienígena a la Terra, inclós el mundialment famós Erich von Däniken, han exposat els seus punts de vista
Stephen Basset durant la seva conferència al II Ufology World Congress
Stephen Basset durant la seva conferència al II Ufology World Congress | Joan Teixidor

L'any 1978, el càmping La Tortuga Ligera de Castelldefels va acollir la revetlla de Sant Joan més punk que s'havia vist mai a Catalunya. Més de 20.000 persones s'hi van reunir per veure actuar Mortimer, Basura, Els Masturbadors Mongòlics, La Banda Trapera del Río... A més de la música, però, el festival incloïa projeccions de cinema de terror i ciència-ficció i un documental, "Recuerdos del futuro y regreso a las estrellas", basat en els dos primers llibres d'Erich von Däniken. Aquest divulgador suís, responsable de la popularització de l'anomenada "teoria dels antics alienígenes", defensa que éssers d'altres móns van visitar-nos fa milers d'anys i van ajudar algunes de les seves civilitzacions més primerenques, fent que se'ls recordi com a déus, herois i àngels. Amb més de 60 milions d'exemplars venuts de les seves obres i 40 anys després d'aquell contacte entre els primers punks catalans i les teories sobre extraterrestres, Erich von Däniken va arribar a Barcelona el dia de Sant Joan per participar al segon Congrés Mundial d'Ufologia, celebrat a la capital catalana i que va comptar amb la presència d'altres veus conegudes en els àmbits dels avistaments d'OVNIs, la teoria dels antics alienígenes i els estats de consciència alterats que permeten veure éssers que podrien habitar un pla diferent del nostre. Un còctel força heterogeni per a les prop de 400 persones de diversos països que va atreure el congrés.


D'entre els 15 ponents del congrés se'n poden destacar alguns com, per exemple, el youtuber J.L. Camacho, responsable del canal 'Mundo Desconocido', que va oferir una conferència basada en una teoria divulgada especialment durant els 60 i 70: la de l'existència d'un planeta anomenat Ummo els habitants del qual han contactat diversos cops amb nosaltres. Tot i que el 1996 el parapsicòleg José Luis Jordán Peña va confessar ser el responsable de les suposades cartes i documents d'Ummo que havien rebut diverses persones a partir de 1966, Camacho va afirmar que continua rebent informació dels ummites per correu electrònic per avisar-lo del pla d'una altra raça alienígena, malevolent, que està infiltrada en els alts cercles del poder mundial i que, d'aquí a 2-4 anys, provocarà una altra gran crisi econòmica mundial per prendre el control del món per als seus propòsits. Camacho fins i tot va afirmar que els ummites, en la seva consideració envers ell, li envien tots els documents en el format exacte que fa servir per als seus vídeos, de manera que no necessita reescalar-los per poder-los incloure a 'Mundo Desconocido'. La seva intervenció parlant dels ummites va causar incredulitat en alguns dels assistents que, en veu baixa, recordaven que Ummo, com va confessar Jordán Peña, és un frau.


 

Les teories i visions sobre el fenomen OVNI i la presència actual o passada d'extraterrestres entre els humans són extraordinàriament diverses i, com acostuma a passar, n'hi ha de més innocues que altres. En sortir de la xerrada de Camacho, un individu de nacionalitat alemanya repartia fulletons. El seu contingut era, en una síntesi ràpida, una adaptació de l'Apocalipsi segons Sant Joan a l'existència de races alienígenes en línia, precisament, amb la teoria dels ummites. Si el to de Camacho en parlar d'extraterrestres benignes i malignes era divulgatiu, però, el fulletó feia servir una terminologia de fortes reminiscències religioses i demanava ajuda per fer arribar aquesta crida d'emergència abans que la fi de la Humanitat fos inevitable. Erich von Däniken és, dins la subcultura de què forma part, un dels principals crítics amb actituds com aquesta. A la petita roda de premsa que va oferir abans de la seva ponència, va deixar clar diverses vegades que les seves teories i les dels seus companys volen ser rigoroses i oferir alternatives a la història "oficial" però que, en cap cas, s'haurien de fer servir des d'un punt de vista "religiós" per crear "cultes" o "sectes" fonamentades en l'existència d'extraterrestres i amb missatges apocalíptics d'aquest tipus.


 

Miguel Blanco, presentador del programa d'esoterisme i misteri de Radio Nacional de España 'Espacio en Blanco' també va ser convidat al congrés. A més d'emetre en directe un dels seus programes, el periodista va repassar les experiències de contactes amb alienígenes de què té constància i va explicar-ne de pròpies. Per a ell, sovint la trobada amb els éssers d'altres móns només es pot aconseguir a través de pràctiques com ara la meditació, rituals com l'ús de pedres calentes que fan pujar la temperatura de la sang fins al límit de l'humanament tolerable i, també, amb el consum del que ell va anomenar "plantes del poder, que no drogues", en referència a l'ayahuasca, un vegetal al·lucinògen el nom del qual vol dir "liana de l'ànima" en quítxua; i al peyote, una espècie de cactus que conté mescalina, una substància psicoactiva molt potent.


J.L. Camacho durant la seva conferència
J.L. Camacho durant la seva conferència | Joan Teixidor

Un altre dels conferenciants, el nord-americà Stephen Basset, també està convençut que els alienígenes han contactat amb nosaltres i que els governs del món fa dècades que ho amaguen. També diu que el temps de l''embarg informatiu', però, és a punt d'acabar. Durant la seva xerrada, Basset va establir una sèrie de connexions entre exempleats del Pentàgon i de les agències d'intel·ligència nord-americanes i altres individus que saben què està passant realment i treballen perquè la veritat surti a la llum. Un d'ells, va dir, és el milionari Robert Bigelow, propietari d'una companyia de desenvolupament de tecnologia aeroespacial que té un contracte amb la NASA. Basset va assegurar als presents que, si Hillary Clinton hagués guanyat les eleccions a la presidència dels Estats Units, hauria dit la veritat al món. Com que no va passar, però, cal continuar treballant perquè tota la veritat surti a la llum. Sense fer ni una sola referència al vencedor dels comicis perduts per Clinton, l'actual president nord-americà Donald Trump, Basset va posar les seves esperances en Vladímir Putin. Alabant-lo tant a ell com al país que governa i fins i tot a les seves línies aèries estatals, Stephen Basset va demanar-li diverses vegades que s'atrevís a fer el pas, arribant a dir-ho a una cadena de televisió russa d'abast nacional en una entrevista que va ser recollida pel 'Pravda', l'antic òrgan oficial del Partit Comunista de la Unió Soviètica i que ara és el diari del Partit Comunista de la Federació Russa. Per acabar, Basset va parafrasejar Giorgios Tsoukalos, presentador de televisió i divulgador de la teoria dels antics alienígenes que, en un moment de la sèrie 'Ancient Aliens' que va esdevenir un 'meme' a Internet, va dir "no estic dient que van ser els aliens... però van ser els aliens".


 

La conferència d'Erich von Däniken va ser el plat fort del congrés, un repàs a les seves teories i una mirada relacionant alguns descobriments arqueològics recents amb allò que ell fa dècades que defensa malgrat, com va reconèixer, els atacs que ha rebut de la comunitat científica. Segons la traducció de Hermann Burgard, per exemple, els 'Himnes del Temple' de la primera poetessa coneguda, la sumèria Enheduanna, que va viure al segle 23 abans de Crist, contenen referències a "màquines voladores" que, per a ell són molt semblants als objectes voladors que apareixen a la mitologia egípcia, als 'vimana' -carros dels déus- dels Veda hindús o als carros voladors del 'Llibre de la Glòria dels Reis d'Etiopia'. Von Däniken sosté que, si bé fa mig segle era lògic interpretar aquestes referències com a mites religiosos, el desenvolupament humà de la tecnologia espacial permet que ara les poguem interpretar com el que ell creu que són: descripcions d'estacions espacials en òrbita i de naus que en sortien per relacionar-se amb els humans. Els Veda, va dir, distingeixen clarament "cel" de "firmament", allà on hi havia les "ciutats" dels déus, d'on baixaven amb els 'vimana'. Aquests visitants haurien fet servir els humans com a esclaus excepte alguns escollits que treballaven per a ells a canvi de protecció contra els seus enemics. El 'Mahabharata' sànscrit, afirma von Däniken, fins i tot conté alguns noms de pilots d'aquests carros i la història d'un humà que va aprendre la seva llengua i va descobrir que els déus estaven dividits: uns volien els humans per explotar els recursos naturals del planeta en benefici propi i els altres, en canvi, es volien relacionar i fins i tot reproduïr-se amb ells. Això va provocar una gran guerra i, a la Terra, es van veure grans llums al cel, ciutats voladores en flames i estels caient.


 

Segons el suís aquesta crònica, que té força similituds amb la batalla al cel i la derrota dels àngels caiguts de l'Antic Testament, es pot interpretar fugint de la fantasia. Els humans d'aleshores no sabien què passava al seu voltant i és per això que parlaven de déus i van acabar creant les seves religions. Per a von Däniken, però, aquesta explicació no és suficient perquè, afirma, els textos no només expliquen que els déus van donar coneixement a alguns humans sinó que la informació rebuda són veritats científiques que, en aquell moment, els humans no podien haver descobert per sí sols. Un d'aquells déus, per exemple, explica a un humà que la llum de la lluna no és seva sinó reflectida del sol i, després, com funcionen els sistemes solars, amb cada estrella sent un sol amb els seus propis planetes que l'orbiten. La pregunta, va dir, s'expressa tota sola: com pot ser que una cultura de l'Edat de Pedra, "d'abans del Diluvi Universal", tingués informació científica tan precisa? Si fem cas a von Däniken i als textos en què es basa, només podia ser a través dels "mestres del cel".


Erich von Däniken durant la seva xerrada al II Ufology World Congress
Erich von Däniken durant la seva xerrada al II Ufology World Congress | Joan Teixidor

 

Qui eren aquests éssers? A la majoria de religions es diu que van marxar de sobte amb la promesa de tornar en el futur. Els humans, sols de nou, van començar a representar-los als seus dibuixos. Arreu del món, a Austràlia, a Amèrica del Sud, als Estats Units, a Itàlia... hi ha representacions dels déus ancestrals que tenen característiques comunes com, sovint, dur uns cascs o halos al voltant del seu cap que von Däniken interpreta com a escafandres. Com pot ser que cultures tan allunyades haguessin tingut experiències tan semblants? També va recordar la seva cèlebre teoria que els gravats trobats sota el Temple de les Inscripcions de Palenque (Mèxic), que representen el seu governant més important, Pakal, són la prova que el monarca maia era un alienígena pel seu casc i per la màquina que fa servir que, segons von Däniken, és una nau espacial. Molt lluny d'allà, a Indonèsia, el temple budista de Borobudur és ple de formes que semblen campanes i que els budistes anomenen 'stupa'. El suís es va mostrar convençut que aquestes 'stupa', tal com mostra el buda que hi ha assegut dins d'un d'ells i que sembla que faci servir una màquina, eren petits vehicles per anar a la nau mare que es corresponen perfectament amb els 'vimana'.


 

Una conferència d'Erich von Däniken, és clar, no seria completa sense parlar d'un altre dels grans monuments antics tractats a la seva obra: la Gran Piràmide de Giza. Segons va creu, al seu interior s'han trobat moltes coses que se'ns han amagat. Per a ell, les explicacions acceptades sobre la seva construcció que posseïa la civilització egípcia no se sostenen ja que, va dir, una rampa per construir la Gran Piràmide seria més gran que la mateixa piràmide i, a més, una cultura acabada de sortir de l'Edat de Pedra no ho podria haver fet, com tampoc no podien tenir els coneixements per posar en relació tants elements del complex de Gizeh amb la posició dels estels i els planetes al firmament. La seva explicació dels secrets de la Gran Piràmide, però, va anar més enllà. Des de fa anys, una petita galeria de l'edifici té desconcertats els arqueòlegs. Tot i que es calculava que media uns 8 metres de profunditat, al llarg dels anys dos petits robots s'hi han endinsat més de 60 metres i descobrint algunes portes de pedra que bloquen el pas. Què protegeixen? Von Däniken afirma que el constructor de la piràmide, Keops, anomenat Saurit pels antics historiadors àrabs, era la mateixa persona a qui els grecs anomenaven Hermes, el missatger dels déus. A l'Antic Testament, aquesta figura es correpondria amb Enoch, setè patriarca dels hebreus abans del Diluvi Universal i que, segons alguns, va entrar viu al Cel. Així, Enoch seria qui va entrar dins la nau mare alienígena i en va aprendre la llengua. "L'escriba del judici", diu von Däniken, va deixar com a llegat el 'Llibre d'Enoch', un text considerat apòcrif per la majoria jueus i cristians i que detalla com va rebre coneixements d'astronomia, enginyeria i càlcul, una saviesa que va plasmar en un centenar de llibres que va donar al seu fill -Matusalem- abans d'abandonar la Terra en un carro de foc. Aquest coneixement ancestral, protegit del Diluvi Universal a l'interior de la Gran Piràmide de Giza, podria ser el secret que amaga la petita galeria encara per explorar.


 

Continuant amb la reinterpretació de textos religiosos o històrics, von Däniken també va parlar de l'historiador grec Heròdot, que va visitar l'Egipte dels faraons. A Tebes, va deixar escrit, hi havia una avinguda d'estàtues que representaven els avantpassats dels egipcis fins 11.000 anys enrere, és a dir, fa 14.000 anys, quan "els déus eren a la Terra". Els arqueòlegs, en general, desconfien dels detalls dels textos d'Heròdot, especialment tenint en compte que la civilització egípcia va començar el 3.500aC, és a dir, fa 5.500 anys. Als seus llibres, però, també parla d'un petit llac situat sota la Gran Piràmide i que contindria un sarcòfag amb regals d'Osiris als humans per a després del Diluvi. Fa pocs mesos, a prop de Gizeh, es van descobrir una sèrie de galeries que, efectivament, contenen uns sarcòfags enormes. Un és fet de granit i l'altre de basalt, una roca volcànica impossible de trobar a Egipte. Sota aquesta sala, va afirmar von Däniken, hi ha el llac i un sacròfag submergit però que és obert i no conté res. Qui va fer això, per què i si hi havia alguna cosa a l'interior del darrer sarcòfag van ser les darreres preguntes que va plantejar.


 

La seva conclusió, entroncant amb la resta de ponents del congrés, és clara: ens estan observant, estudiant-nos. Si apareguessin de cop, la Humanitat no ho podria entendre i els religiosos dirien que són monstres o diables i que els hem de combatre. Com que ho saben, s'esperen, però el contacte no pot trigar a arribar, segons von Däniken. D'aquí 10 o 12 anys decidiran presentar-se oficialment davant de tots. Potser, aleshores, serà el moment d'iniciar la colonització humana de l'espai enviant naus que continguin comunitats humanes que, en arribar a un planeta habitable fent servir un sistema semblant al dels antics alienígenes, puguin construir una nova nau que continuï la tasca colonitzadora creant un efecte bola de neu que dugui els humans a tota la galàxia. És a dir, serà el moment de convertir-nos en els déus de les altres races, més joves, que habiten la Via Làctia.


Erich von Däniken durant la roda de premsa anterior a la seva conferència
Erich von Däniken durant la roda de premsa anterior a la seva conferència | Joan Teixidor

Malgrat que la majoria d'historiadors, arqueòlegs i investigadors del món consideren les teories d'Erich von Däniken una gran fabulació sense cap credibilitat, el cert és que la seva influència en la cultura de les darreres dècades és innegable. La literatura, els còmics, la poesia, la música, el cinema... el llegat de von Däniken és arreu, dels 'Encontres a la Tercera Fase' de Steven Spielberg fins a algunes de les obres que actualment es poden veure a l'exposició 'La Llum Negra' que acull el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Durant roda de premsa, el suís va afirmar que està "molt, molt content" que els seus treballs, més enllà de la credibilitat que se'ls atribueixi, siguin a l'origen de tanta producció artística. D'entre els centenars de persones que va dir que li havien agraït la seva feina, von Däniken va destacar el director alemany Roland Emmerich, responsable, entre d'altres, d''Independence Day' i 'Stargate'. La segona, certament, hauria estat impossible de concebre sense la teoria dels antics alienígenes, que ja explica l'existència de portes que comuniquen planetes i que la raça dels Go'auld fa servir per dominar civilitzacions primitives. A la Terra, per exemple, se'ls identifica com els déus egipcis, responsables de les piràmides -plataformes d'aterratge per a les seves naus- i que van dominar el planeta amb mà de ferro fins que se'ls va aconseguir expulsar.

Comentaris
Jordi(Català i Suís -Brasil)
Sabeu que la ciutat de Troia sempre fou considerada pels historiadors i arqueòlegs com un mite malgrat les descripcions d'Homer ? Quan un alemany amateur d'Arqueologia la va trobar, l'establishment va tenir dues reaccions: ràbia i gelos i tot seguit varen pensar que si hi és als textos antics és perquè va existir. El cas de l'Atlàntida citada per Plató és paradigmàtic. Els arqueòlegs encara la cerquen.
Jordi (Català i Suís - Brasil)
Dues coses: ni tan sols amb la tecnologia laser hom pot tallar avui les pedres de les piràmides d'Egipte i ni de bon tros les del Matxu Pitxu que malhauradament per a l'establishment científic són irregulars i no hi pot pas passr entre elles ni un full fi de paper. UFOs: Al Brasil varen tenir una invasió d'UFOs el 1986. Els caces de la FAB els van perseguir. Els dos pilots que més varen acostar-s'hi abandonaren la FAB l'any després.
Jordi (Català i Suís)
Els UFOs del 1986 al Brasil foren reconeguts pel propi Govern Federal i per la FAB (Força Aèria Brasilera). Va haver-hi un conferència de premsa dels militars on explicaren que els caces de la FAB havien perseguit 21 UFOs. Una altra cosa és que els Aliens hagin bastit les piràmides. Però el que és impossible és que ho hagin fet els terrestres neolítics. D'altra banda hi ha piràmides arreu del planeta. L'altra teoria és la de civilitzacions avançades destruïdes per cataclismes.
Jordi (Català i Suís)
Hi ha una raó per tal d'explicar l'actitud de l'Establishment governemental, científic i religiós en relació als Aliens i Ufos: és la por. Por a què ? Doncs a perdre el control de la població. Imagineu que els Aliens entren en contacte amb els terrestres com va escriure en Hawking: la majoria de les religions se'n van en orris, el poder polític trontolla i la perturbació social s'instal.la. És per això que el tema és a pany i forrellat. I com no poden evitar les fotos i els testimonis ......
Jordi (Català i Suís)
... no poden pas evitar les fotos i els testimonis, fabriquen falses fotos, falsos testimonis, etc per tal de desprestigiar els qui n'han estat testimonis. Un pilot de Swissair ja retirat em deia que en veien d'UFOs i contactaven el control aeri per notificar-ho. Baixant de l'avió rebien la visita d'un manager de Swissair per dir-los de no parlar del tema. El problema era quan tots els passagers l'havien vist i n'havien fet fotos.
busman
Experts en res que no sigui enriquir-se a costa de la ingenuitat i l' analfabetisme científic de la gent.
panxoman
en aquest món hi ha molt flipat, oportunista i mentider, però també hi ha moltes preguntes serioses que la ciencia i arqueologia tradicionals no poden respondre i no volen investigar. La versió oficial de la història és tant falsa i manipulada com quasi totes les versions oficials de qualsevol cosa. No us cregueu res del que diuen en aquest congrès, però feu-vos les preguntes que es fan i a veure si després no teniu dubtes de la versió oficial
T
Una vez un OVNI me vio a mí.
B2
He vist ovnis en quatre ocasions. Tres de les quals hi havia mes gent veient el fenomen. La pregunta es, perquè es deixen veure?

envia el comentari