Mutare, la cultura com a eina de transformació social

La jornada, celebrada a l'Antiga Fàbrica Damm, ha reflexionat sobre els efectes de la cultura en l'educació
El 'Mutare' durant un 'workshops' amb molt d'èxit
El 'Mutare' durant un 'workshops' amb molt d'èxit | Jesús Burgos
El 'Mutare' durant un 'workshops' amb molt d'èxit | Jesús Burgos

Què puc fer per què el món sigui millor? Com podem educar a través de la cultura? Com poder dir que la cultura actúa com a motor de canvi? Què? Qui? Com? I Per què? Amb aquestes preguntes s'ha iniciat la primera edició del Mutare, conduit per Bibiana Ballbé. La Fundació Carulla ha organitzat aquest esdeveniment que ha tingut lloc des de les nou del matí fins a les tres de la tarda. La iniciativa ha comptat amb la participació de professionals de l'àmbit social i cultural per reflexionar sobre els efectes de la cultura en l'educació, l'emprenedoria i la societat. L'objectiu de la jornada era identificar els elements que participen en la transformació de la societat amb projectes culturals.


 

La primera edició del Mutare ha començat amb la conferència inaugural de Pilar Velilla, una de les principals responsables de recuperar el potencial cultural de Medellín (Colòmbia). Velilla ha parlat de la transformació social de la ciutat a través de la cultura i ha explicat diversos projectes, ja realitzats, com són el del Museu Antioquia o el Jardín Botánico Joaquín Antonio Uribe. Així mateix han presentat els seus projectes Ada Vilaró, que ha explicat què és 'UrGentEstimar' i la importància del "llenguatge del cor"; Raul Martínez amb la seva empresa 'Monkingme'; Jorge Sánchez amb el 'Nau Bostik', un espai de trobada i creació; i l'Alba, en substitució d'en Pau Llonch, explicant la labor de 'Versembrant' i el rap dins l'educació dels joves.


 

Durant la jornada també s'ha produït un interessant debat, moderat per Jordi Sellas, on han participat l'Òscar Esteban, del 'Tot Raval', la Clara Peya, co-directora de 'Les Impuxibles', la Marisol López, Directora de cultura digital de l'ICEC i la Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural. Tots ells han parlat de la relació cultura-educació. Entre altres coses, Peya ha parlat sobre "la necessitat de fer-se responsable del privilegi d'accés a la cultura" mentre que Esteban ha explicat la importància de "donar visibilitat als temes culturals que organitza el Raval" i "no únicament a les baralles amb ganivet".

 

La part més dinàmica i divertida de la jornada ha estat el workshop, dirigit per Xavi Verdaguer i en el qual han participat tots els assistents. L'activitat s'ha realitzat per cocrear un llistat què identifiqués els factors que són protagonistes en el procés de transformació, allò que fa que els projectes adquireixin el secret per donar respostes a tothom, siguin quines siguin les nostres diferències. Al document digitalitzat, s'han enregistrat 1.900 respostes realitzades per tots els assistents. Entre altres conclusions s'ha destacat el missatge de "fem-ho, no esperem" en resposta al canvi social a través de la cultura.


 
Comentaris

envia el comentari