El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor Sidney Poitier, el primer actor negre en guanyar un Oscar
  • CA

El mític actor nord-americà Sidney Poitier ha mort aquest dijous als 94 anys. Poitier va ser el primer actor negre en rebre un premi Oscar pel seu paper a Els lliris dels prats. L’actor va ser l’estrella de pel·lícules com Rebel·lió a les aules, Endevina qui ve a sopar i Al calor de la nit. De fet, amb Endevina qui ve a sopar va aconseguir el rècord de taquilla de l’any 1967. També va protagonitzar Dos tramposos amb sort juntament amb Bill Cosby.

L’any 2002, 38 anys després de guanyar l’Oscar l’actor va rebre el premi honorífic de l’Acadèmia “en reconeixement de les seves contribucions notables com a artista i com a ésser humà”. Des del 1997 també era ambaixador de les Bahames al Japó. Va ser també l’ambaixador de les Bahames a la UNESCO. Des de 1998 era membre de la Junta Directiva de The Walt Disney Company.

Poitier va desafiar l’estereotip racial constantment en les seves pel·lícules, el que el va situar com una estrella del cinema mundial. A banda de la seva faceta com actor, Poitier també va exercir de director en algunes pel·lícules, la més exitosa de les quals va ser Bojos rematats -una de les pel·lícules amb més recaptació dirigides per un director negre-. Prèviament havia debutat amb Buck and the Preacher.

El polifacètic actor també va escriure tres llibres autobiogràfics: This Life (1980), The Measure of a Man: A Spiritual Autobiography (2000) i Life Beyond Measure – letters to my Great-Granddaughter (2008).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa