El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor Josep Massot, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat
  • CA

Josep Massot i Muntaner (Palma, 1941), director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat des del 1971, ha mort aquest diumenge. Massot havia rebut el premi Crítica Serra d’Or (1993), la Creu de Sant Jordi, i havia estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. Al llarg de la seva trajectòria també va ser membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). L’any 2012 va ser guardonat amb el 44è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Des dels inicis es va interessar pels estudis històrics i lingüístics i es va especialitzar en l’edat mitjana i en altres temes com la postguerra o la història de l’Església. Massot ha impulsat treballs de recerca i homenatges sobre autors històrics de la cultura catalana, i també estudis filològics. L’historiador va ser conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fundador de la Societat Catalana de Llengua i Literatura.

Massot i Muntaner va ser nomenat el 1971 com a director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat i, en una activitat que no ha tingut descans des d’aquell moment, va donar un nou impuls a les col·leccions de llibres i a les revistes d’aquesta editorial, entre d’altres a la revista Serra d’Or. El 1972 va ser ordenat prevere i va entrar al Monestir de Montserrat.

Massot ha publicat un gran nombre d’obres, d’entre les quals destaquen Els creadors del Montserrat modern. Cent anys de servei a la cultura catalana (1979), Els escriptors i la Guerra Civil a les Balears (1990) o Els intel·lectuals mallorquins davant el franquisme (1992). També ha escrit sovint a la premsa i a revistes especialitzades, com ara a Els Marges, Serra d’Or, Lluc o Estudis Romànics. Així mateix destaquen els seus articles i assaigs a publicacions periòdiques com ara a Els Marges, Serra d’Or, Lluc o Estudis Romànics.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bernat C. a abril 24, 2022 | 11:20
    Bernat C. abril 24, 2022 | 11:20
    Catalans com el P. Massot ens fan falta a gavadals. Per la moltíssima feina feta, moltissimes gràcies.
  2. Icona del comentari de: ciutadà a abril 25, 2022 | 08:13
    ciutadà abril 25, 2022 | 08:13
    Desprès de l'inqualificable episodi de l'ocultació d'abusos sexuals a menors per part de alguns monjos, Montserrat ha deixat d'existir per a mi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa