El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor l’escultor i pintor Josep Niebla
  • CA

L’escultor i pintor Josep Niebla ha mort aquest dilluns als 76 anys. Aquest artista, gironí d’adopció, ha presentat més de 200 exposicions a Europa, Àsia i Àfrica. Els seus treballs formen part de diverses col·leccions d’art i museus públics i privats de països com França, Cuba o Egipte entre d’altres. A més, va guanyar el gran premi de la Biennal Internacional de Barcelona, que impulsa el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Josep Niebla va néixer a Tetuan l’any 1945 i va cursar estudis superiors de Belles Arts. L’escultor i pintor va presentar la seva primera exposició individual al Centre Cultural de Ceuta el 1961. Un any després, va decidir instal·lar-se a Girona. Allà va ubicar la seva casa-taller en una masia a Casavells. La seva obra transita entre la figuració i el realisme cap a una abstracció d’accent expressionista. Els seus treballs atorguen especial intensitat al color i les construccions formal i acostumen a estar inspirats en elements de la seva quotidianitat. Moltes de les seves obres tractaven les temàtiques que més el colpien, com els moviments polítics, la justícia social, els records de l’Àfrica, l’arquitectura o el Mediterrani.

Niebla va protagonitzar una mostra retrospectiva de la seva obra Girona el 1992. A més, el Museu de Montserrat va acollir una exposició d’homenatge a l’artista amb el títol ‘Explorar i reivindicar’. Fa uns mesos va donar a la col·lecció de l’Ajuntament de Girona un conjunt de 600 obres d’artistes gironins, catalans i europeus elaborades entre la segona meitat del segle XX i els primers anys del XXI.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas ha mostrat el seu condol a través de les xarxes socials. La batllessa ha assegurat que “és una pèrdua irreparable per a l’art de Girona i Catalunya”. A més, Madrenas ha descrit Josep Niebla com a “un referent del món cultural gironí” i afirma que “ens deixa un llegat humà i professional immens, i una profunda relació amb Girona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa