El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor Albert Uderzo, el dibuixant d’Astèrix i Obèlix
  • CA

El dibuixant i guionista de còmics francès Albert Uderzo, creador d’Astèrix i Obèlix juntament amb René Goscinny, ha mort aquest dimarts als noranta-dos anys d’edat a causa d’una crisi cardíaca, segons han publicat diversos mitjans gals citant fonts de la seva família. Nascut el 1927 a Fismes (Normandia) en una família d’origen italià, de ben petit va mostrar un gran talent pel dibuix. Després de la Segona Guerra Mundial va marxar a París, on va començar la seva carrera com al món del còmic arribant, fins i tot, a treballar per la filial britànica de DC.

El 1951, Uderzo va conèixer el que seria el seu company de feina inseparable, el dibuixant René Goscinny, amb qui va començar a col·laborar en sèries com Oumpah-Pah, de fama més reduïda prou coneguda com per, al nostre país, donar nom a la banda de rock encapçalada per Adrià Puntí entre finals dels vuitanta i principis dels noranta. El 1959, Goscinny i Uderzo van fundar la revista ‘La Pilote’. Va ser allà on van néixer Astèrix i Obèlix, primer com a sèrie integrada dins la publicació i més endavant, el 1961, en forma de volums com aquell primer ‘Astèrix, el gal’.

René Goscinny i Albert Uderzo els anys seixanta

Els pares d’Astèrix i Obèlix, Albert Uderzo i René Goscinny

Uns anys més tard, tots dos van abandonar totes les seves altres feines per dedicar-se en exclusiva a aquest projecte per arribar a publicar fins a dos àlbums anuals. ‘Astèrix’ es va convertir, en molt poc temps, en la tira còmica francòfona més famosa del món juntament, és clar, amb ‘Les aventures de Tintín’, del belga Hergé. El 1977, després de la mort de René Goscinny, Albert Uderzo va continuar treballant en la sèrie encarregant-se ell mateix, des d’aleshores, tant dels dibuixos com dels guions.

Asterix&Obelix Brussels

Astèrix i Obèlix

L’any 2009, després de trenta-quatre àlbums d”Astèrix’, vuit dels quals en solitari, Albert Uderzo es va retirar coincidint amb el cinquanta aniversari de la publicació de la primera tira dels irreductibles gals, cedint el seu lloc en la continuació de les seves aventures al dibuixant Didier Conrad i al guionista Jean-Yves Ferry.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa