El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mor als 75 anys el dibuixant Lluís Juste de Nin
  • CA

Ha mort l’il·lustrador i dissenyador Lluís Juste de Nin, creador del personatge dibuixat la Norma, la nena protagonista de la campanya ‘El català, cosa de tots’, amb què la Generalitat va iniciar el procés de normalització lingüística. Nascut a Barcelona el 1945, l’any 2010 va rebre el premi a la trajectòria de l’editorial Nautilus dins dels premis Ciutat de Badalona-Caixa Laietana, i el 2019 la Creu de Sant Jordi.

Juste de Nin va estar professionalment vinculat al món de la moda a través de l’empresa Armand Basi. i va crear una empresa de moda el 1985 i de la qual en va ser director artístic. Paral·lelament, com a dibuixant va col·laborar en diverses publicacions periòdiques com ‘Mundo’, ‘Treball’, ‘Canigó’, amb la sèrie ‘Petant la xerrada’, i també amb el grup Plàstica Popular, vinculat a l’Assemblea de Catalunya i diversos escriptors, entre els quals destaca Manuel Vázquez Montalbán.

Per encàrrec de la Generalitat, l’any 1982 va crear el personatge de la Norma, que, amb guions literaris d’Avel·lí Artís (Tísner), va ser el centre de la campanya de normalització lingüística. Amb ‘Els Nin. Memòries a llapis d’una família catalana’, el 2004 va iniciar la publicació de novel·les gràfiques, majoritàriament adaptacions de clàssics de la literatura i biografies de personatges històrics. Algunes d’elles: ‘Montecristo’ (2007), ‘El guepard’ (2008), ‘El Quart Poder. La imparable ascensió de Bel Ami en la societat barcelonina del 1921’ (2010), ‘La muntanya màgica’ (2011), ‘La fira de les vanitats’ (2012), ‘ Andreu Nin. Seguint les teves passes’ (2016), ‘Garbo, l’espia català que enganyà Hitler’ (2017) i ‘El noi. Vida i mort d’un home lliure’ (2019), biografia de Salvador Seguí.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha lamentat la seva pèrdua. Ha recordat que la Norma va guanyar la Creu de Sant Jordi de 2019, “que li va ser concedida a ell“.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha lamentat la seva mort. “Ha estat un gran lluitador i patriota i un magnífic il·Lustrador i dibuixant”, ha apuntat al seu compte de Twitter. “Ha estat un gran exemple, sempre disposat a fer pinya i una persona de gran entusiasme per tot el que feia“, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa