Milers de persones inunden els carrers de Catalunya per celebrar Sant Jordi

El Gremi de Floristes mostra "satisfacció" per haver arribat als sis milions de roses venudes
Roses | Jordi Borràs

Sant Jordi multitudinari a les quatre capitals catalanes animat pel bon temps. Tot i això, a Barcelona s'han acomplit les sospites que la Diada d'enguany tindria un tarannà ben diferent respecte anys anteriors pel fet que aquest 23 d'abril és diumenge. Indrets emblemàtics com les Rambles de Barcelona estaven plenes de gent, sí, però molts eren turistes o visitants de fora de la capital catalana que han vingut a passar el matí o el migdia a Barcelona. Aquest fet l'han notat els punts de venda de roses, que han patit una davallada. Pel que fa als llibres, s'espera un increment de vendes però gràcies més a la meteorologia que no pas al calendari. Els comerços també tenien permès obrir aquest diumenge, tot i que la facturació està sent discreta. En la festivitat d'enguany, a més, s'intenta obrir camí una novetat: la loteria de La Grossa de Sant Jordi, el sorteig del qual tindrà lloc el pròxim 27 d'abril.


Lleida, Sant Jordi multitudinari animat pel bon temps

 

El bon temps ha animat els lleidatans a sortir al carrer per celebrar un Sant Jordi una mica atípic pel fet de celebrar-se en diumenge. Als carrers hi ha molt bon ambient però força menys parades que altres anys. La Paeria ha concedit 142 llicències per vendre al carrer roses, llibres i altres productes, un 25% menys que al 2016, quan van ser 190. Al 2015 van ser 235. Aquesta coincidència fa que els floristes lleidatans hagin previst que les vendes de roses es quedin a la meitat de les que es registren quan Sant Jordi és un dia laborable ja que moltes empreses deixaran de regalar-ne als treballadors i clients.


 

El Gremi de Llibreters de Lleida és més optimista i confia almenys mantenir unes vendes similars a les de l'any passat. Aquest any els autors de Ponent ofereixen una trentena de novetats i de moment les de gènere negre estan a les travesses dels títols que poden ser els més venuts de la jornada, com ara 'Seixanta-vuit' de Ramon Usall, 'Tan Tuyo como tu muerte' d'Emili Bayo o el llibre de relats de diversos autors 'Assassins de Ponent'. 'Lo diccionari lleidatà' també està entre els més buscats.

 

La majoria de parades es concentren al centre de la ciutat, entre la Rambla d'Aragó i l'Eix Comercial, que aquest diumenge al migdia ja estava ple a vessar


Una de les parades de llibres de l'Eix Comercial de Lleida plena de gent que mira i remena | ACN

 

Els gironins omplen la Rambla

 

D'altar banda, la Rambla de Girona s'ha omplert aquest Sant Jordi de visitants que s'han bolcat en la recerca de la rosa i el llibre. El tret de sortida de la diada l'ha donat com és habitual l'esmorzar literari a la Casa Solterra a dos quarts de deu del matí on s'ha comptat amb un centenar d'autors, llibreters i editors. Enguany s'ha dedicat a la commemoració de l'Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i el 125è aniversari del naixement de la seva filla Aurora.

 

Pel que fa a les vendes, les perspectives són molt positives. El gremi confia vendre un 5% més respecte l'any passat o fins i tot més. Ahir dissabte les llibreries estaven plenes de gent i preveuen que el fet que hagi caigut en diumenge també hi jugui a favor. Un any més, s'espera que els autors locals brillin especialment. És el cas de Xevi Sala, Miquel Fañanàs, Maria Mercè Roca o Rafel Nadal, entre d'altres.


 

Un punt de venda de roses a primera hora del matí a la Rambla de Girona | ACN

 

Els tarragonins fan bategar la Rambla Nova

 

La Rambla Nova, epicentre de Sant Jordi a Tarragona, s'ha emplenat de tarragonins que aprofiten el dia assolellat per passejar i comprar la rosa i els llibres. Els llibreters i floristes creuen que el fet que la Diada caigui en diumenge farà que la màxima afluència de gent es concentri al migdia i, a la tarda, de sis a vuit. Els llibreters porten des de dimecres fent venda i per això creuen que el balanç total serà molt semblant al d'un Sant Jordi laborable, i potser millor que l'any passat, quan a mitja tarda va caure un ruixat que va obligar a tancar les parades abans d'hora. Les darreres obres d'autors locals, com Margarida Aritzeta, Olga Xirinacs o Francesc Valls Calçada, a més del 'Tarragona kitsch', estaran entre els més venuts a la demarcació.

 

Una noia remenant entre piles de llibres en una parada de la Rambla Nova de Tarragona | ACN

 

El Gremi de Floristes mostra "satisfacció


 

"Estem molt contents". Així de satisfet s'ha mostrat el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, a l'hora de fer balanç de la venda de roses d'aquest Sant Jordi 2017. Una jornada on s'arribaran als sis milions de roses venudes, assolint així el repte pel gremi, que temia inicialment un descens d'entre el 5% i el 15% perquè la festivitat ha estat enguany en diumenge. En declaracions a l'ACN, Guillén considera que la "fidelitat" del comprador al seu establiment de referència ha fet que aquest hagi estat, contra tot pronòstic, un molt bon Sant Jordi. On no hi hagut sorpreses és en el tipus de rosa adquirida. Novament s'ha apostat majoritàriament per la rosa vermella, especialment les 'Freedom' i 'Red Naomi'. A més, s'ha notat major presència de roses produïdes a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol.

 

Així hem seguit en directe la diada de Sant Jordi.

Comentaris
Marketing
No compreu llibres de l'editorial Planeta.
Karlus
Visca Catalunya lliure i llegida
ELISENDA DE MONCADA
Una mostra mes de com som els catalans , persones que ens agrada, la cultura ,el civisme , el respecte i la diversitat (de llibres n'hi havia en català i en castellà) i com sempre amb un ambient festiu I SENSE UN SOL ALDARULL, la diferencia entre un poble que es i es sent europeu ,i altres que estan amb maneras de fer i idees de segles passats,: l'absolutisme,l'inmovilisme ,per no dir el anar enrera..etc,ens entenem oi?

envia el comentari