L'obra prohibida arriba a Barcelona

El CCCB acull des d'aquest divendres l'obra de Santiago Sierra 'Presos polítics a l'Espanya Contemporània'
La instal·lació 'Presos polítics a l'Espanya contemporà nia' al CCCB
La instal·lació 'Presos polítics a l'Espanya contemporània' al CCCB | ACN

Censurada a Madrid i censurada a Brussel·les, ara arriba a Barcelona. El Centre de Cultura Contemporància de Barcelona (CCCB) exposa des d'aquest divendres i fins el 17 de juny l'obra Presos polítics a l'Espanya Contemporània de Santiago Sierra. La polèmica que envolta aquesta obra va aparèixer quan ARCO va reitar-la a petició d'Ifema. Després, un cop va ser comprada per Tatxo Benet, es va exposar al Museu de Lleida, on va tenir una bona rebuda. Aquesta setmana l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé va voler portar-la al Parlament Europeu, però Brussel·les la va rebutjar perquè considerava que podia crear "reaccions adverses".


 

És per tot això que el director del CCCB, Vicenç Villatoro, ha volgut destacar que és important acollir aquesta obra no només pel seu contingut, sinó "pel seu context i la seva història". Segons ell, l'obra té "unes bases excepcionals per tractar de la llibertat, la censura i la cultura", i aquest any la situacio política "demanava mantenir i enfortir aquesta línia". Villatoro ha insistit que el CCCB "té la convicció d'estar fent la seva funció social i cultural, encomanada per la ciutadania". Finalment, ha assegurat que "ni la neutralitat ni el compromís s'obtenen esborrant o arrencant, sinó fent discursos fins i tot contradictoris". "Es tracta de sumar i no de restar", ha dit.


"Barcelona ha estat sempre un lloc de resistència"

 

A l'obertura de la instal·lació també hi ha assistit el tercer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, que ha volgut reivindicar el que ha significat aquesta ciutat al llarg de la història en assumptes de llibertat d'expressió. "Barcelona està orgullosa del seu llegat de lluites" i és "una ciutat "compromesa i exigent amb els drets humans", ha afegit. 

 

Asens també ha carregat contra el govern de Mariano Rajoy per haver aplicat l'article 155 a Catalunya i haver fet que elpaís "perdés el seu autogovern". També ha denunciat l'existència de "presos polítics llunt dels seus lligams i de la seva terra" i ha lamentat que s'hagi "imposat per la força el silenci". "Ens han tractat de delinqüents per voler posar una papereta dins d'una urna", ha etzibat.


Gernika i Els afusellaments del tres de maig

 

El delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona i regidor a l'Ajuntament de la capital catalana, Juanjo Puigcorbé, també ha assistit a l'acte i ha dit que l'obra de Sierra no pot ser observada amb el mateix distanciament històric que el Gernika de Picasso i Els afusellaments del tres de maig de Goya, entre d'altres exemples. Puigcorbé ha explicat que "els rostres de Sierra demostren que el règim del 78 posa en perill les llibertats de la gent" i ha afirmat que "no hi ha democràcia sense diàleg".




Comentaris
Quina al·lagría tu
Asperu que i hagin pusat també les futucupias da en Aduar Saplana, dons aquesta ubra d'art, dons es una ubra viva, ia cola par la visita da mesus, dons

envia el comentari