Lleida recupera la Fira de Titelles, suspesa l’any passat per la pandèmia

Fins diumenge 31 companyies oferiran 115 actuacions en espais tancats i a l'aire lliure amb aforament limitat

La companyia catalana Agrupació Señor Serrano ha estat l’encarregada d’inaugurar aquest divendres al vespre la 32a edició de la Fira de Titelles de Lleida amb l’espectacle ‘The Mountain’, una obra que reflexiona sobre la veritat. L’acte s’ha fet al Teatre de la Llotja i ha comptat, entre altres, amb l’assistència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. La Fira, que l’any passat no es va poder celebrar per la pandèmia, compta amb la participació de 31 companyies, que oferiran fins diumenge 115 actuacions en espais tancats i a l’aire lliure amb aforament limitat. Entre les propostes, set són estrenes. Bona part de les entrades ja s’han exhaurit i la resta, d’obres adreçades al públic juvenil i adult, s’han de comprar en línia.

L’actuació inaugural de la 32a Fira de Titelles de Lleida enguany s’ha avançat degut al toc de queda i ho ha fet amb l’espectacle ‘The Mountain’ de la companyia catalana Agrupación Señor Serrano, nominada als Premis de la Crítica en les categories de Noves Tendències i Eines digitals. Estrenada l’octubre de 2020, l’obra explora i reflexiona sobre la veritat a través de diversos elements com la primera expedició a l’Everest; Orson Welles al seu programa de ràdio La Guerra dels Mons; jugadors de bàdminton jugant a beisbol; una web de ‘fake news’; un drone; molta neu; pantalles mòbils; imatges fragmentades; i Vladímir Putin dissertant sobre la confiança i la veritat.

El codirector de la fira Oriol Ferre s’ha mostrat emocionat de poder tornar a fer la Fira després del 2020 “tant dur”, i ha assenyalat que els professionals i participants viuen l’edició “com si fos una primera vegada”. En la mateixa línia s’ha expressat la Consellera de Cultura, Àngels Ponsa, que abans d’assistir a l’espectacle inaugural ha indicat que el fet que es pugui celebrar la fira amb totes les mesures de seguretat “per si sol ja és un motiu d’alegria”, així com ho és el fet que el certamen vagi per la seva 32a edició.

Tres dies de titelles a la ciutat

Tot i que l’acte inaugural s’ha fet al vespre, la Fira de Titelles ha arrencat a primera hora del matí d’aquest divendres amb l’Espai PRO, adreçat a professionals i que enguany s’ha concentrat en una única jornada. Entre altres, hi ha destacat les 13es Jornades Tècniques, que han comptat amb una trobada professional, un Speed Meeting, dos tallers i quatre presentacions.

Així, dos anys després la capital del Segrià torna a convertir-se en el centre dels titelles a Catalunya, després dels dos intents fallits de l’any passat degut a la pandèmia. L’edició s’allargarà fins diumenge i compta amb 300 professionals i 31 companyies que oferiran un total de 33 espectacles i 115 actuacions.

De les 31 companyies, 26 oferiran 28 espectacles de manera presencial en 14 espais, tant espais tancats com a l’aire lliure, mentre les 5 restants n’oferiran 5 en format virtual només per a professionals.

De les 31 companyies participants, 13 són catalanes, 10 provinents de diverses autonomies espanyoles i tres estrangeres. Degut a les dificultats de mobilitat, l’organització ha apostat per companyies de països propers. Així, les companyies internacionals provenen d’Itàlia, Portugal i França. Pel que fa a les catalanes, 7 són de Lleida, i pel que fa a les de la resta de l’Estat, provenen de Madrid, el País Valencià, Andalusia, Múrcia, Castella i Lleó i les Balears.

7 estrenes

La 32a Fira de Titelles comptarà amb un total de 7 estrenes, 6 d’elles són espectacles, i una estrena cinematogràfica. D’aquestes, 2 seran estrenes absolutes, 1 d’una companyia catalana i l’altra d’una italiana. La companyia catalana Galiot Teatre presentarà, per primer cop, la seva instal·lació ‘Gira Volta Titelles’, composta de teatrets de titelles fets amb material reciclat i en què serà l’espectador qui hi donarà vida. Per la seva banda, la italiana Di Filippo Marionette, estrenarà de forma absoluta a la Fira ‘Variations’, un espectacle de titelles de fil marca de la companyia, en la que la interacció entre el titella i els titellaires és la protagonista.

També hi haurà 5 estrenes a Catalunya. La companyia Zero en Conducta estrenarà a Catalunya la seva pel·lícula ‘Anima Animae Animam’. ‘Kalek’ de la companyia madrilenya El Retablo que a més s’estrenarà en català, ‘Eco’ dels andalusos Ymedioteatro, ‘La leyenda de Sally Jones’ dels castellans Baychimo Teatro i ‘Mr. Blue Sky’ dels valencians La Fam Teatre, es veuran per primer cop a Catalunya en el marc de la Fira.

Espectacles al carrer

En aquesta edició, la Fira continua acollint espectacles als espais oberts, tot i que en ubicacions alternatives per tal de garantir el control d’accés i el registre previ que les mesures vigents demanen.

Aquesta edició, com a novetat, comptarà amb l’espai instal·lacions que se situarà al Pati del Convent de Santa Clara. Aquest espai acollirà les propostes de quatre companyies, tres de les quals formen part de la recentment creada associació Col·lectiu Galleda. Una entitat que aplega les companyies que es dediquen a les instal·lacions de carrer i sorgida per reivindicar-ne l’existència. En aquest espai hi haurà Un teatre al jardí, Puck i la seva troupe, La Caixeta i Gira Volta Titelles de les companyies catalanes Cia. Minimons, Puck Cinema Caravana, Holoqué i Galiot Teatre.

Entrades gairebé exhaurides

Ferre ha destacat la bona acollida que ha tingut la Fira, que es demostra en el fet que la majoria de les entrades ja estan exhaurides. En concret, ja no queden tiquets pels espectacles a l’aire lliure i tampoc n’hi ha pels dirigits al públic infantil. De fet, ha puntualitzat que només queden algunes entrades per als espectacles adreçats als espectadors adults i joves.

Comentaris

    Ningú respecta qui no es fa respectar 01/05/2021 6:19 pm
    "La companyia CATALANA Agrupació Senor (amb cagarret sobre la n) Serrano " .....fins aquí he llegit
    Anònim 01/05/2021 3:33 pm
    De fira de titelles, al Parc de la Ciutadella n'hi ha una de permanent.

Nou comentari