El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
11 vídeos|L’infern dels incendis vist pel cinema
  • CA

Els incendis es produeixen durant tot l’any, però a l’estiu, amb la calor i l’escassetat de pluja i humitat, el foc és més habitual i més devastador. Aquesta passada setmana Catalunya ha patit dos incendis forestals importants: el del Ventalló i el de Santa Coloma de Queralt. Les imatges d’aquestes flames han omplert les pantalles dels nostres televisors, ordinadors i smartphones. I avui a El Món repassem les vegades que el foc ha omplert les pantalles de les sales de cinema.

En aquest llistat apareixen pel·lícules que són molt importants per a la història del cinema, i d’altres que reflecteixen la tasca dels bombers, el cos que sempre arrisca la seva vida per combatre els incendis. A la llista apareixen un bon grapat d’incendis forestals i d’altres que s’han fet famosos per la qualitat del film. 

El Gran Silenci: Horta de Sant Joan’ (2014)

És l’únic documental d’aquesta llista i no es va fer per al cinema sinó per a la televisió, però la factura és cinematogràfica i és un títol imprescindible en l’imaginari col·lectiu català. Narra els fets de l’incendi devastador d’Horta de Sant Joan del juliol del 2009, que va marcar un abans i un després a l’hora de pensar com s’han de combatre els incendis, tant a Catalunya com a altres llocs. Al documental s’explica com van morir cinc bombers i com es va fer un estudi de la catàstrofe: investigació, anàlisi, reflexions i debat. Un dels fets més preocupants d’aquell incendi és que no només van perdre la vida cinc persones, sinó que més de cent bombers van estar en situació d’alt risc de manera simultània.

O que arde’ (2019)

Pel·lícula ubicada a la serra dels Ancares (Galícia) que tracta la història d’un veí piròman anomenat Amador Coro que surt de la presó i torna a casa amb la seva mare Benedicta, la seva gossa i les seves vaques. Les seves vides sembla que avancen de manera tranquil·la, però de cop un incendi ataca la regió amb molta violència. O que arde va guanyar el premi Gaudí a millor pel·lícula europea, però en canvi als Goya del 2020, on estava nominada en la categoria de millor film, no va poder vèncer el dur rival que era el Dolor y gloria de Pedro Almodóvar. 

Only the Brave’ (2018)

Aquesta pel·lícula està basada en una història real: un incendi forestal que es va produir el 2013 a Prescott, a l’estat nord-americà d’Arizona. La pel·lícula narra la història dels bombers de Granite Mountain Hotshots quan lluitaven contra aquest incendi que va ser tan catastròfic. El valor que tracta aquesta pel·lícula és el de l’heroïcitat; de fet el film col·loca els bombers en una posició d’autèntics herois.

Red Skies of Montana’ (1952)

Una pel·lícula d’acció i aventures amb un bomber com a protagonista. En Cliff forma part d’una patrulla dels Smoke Jumpers, els bombers de l’estat nord-americà de Montana, que es dediquen a combatre els incendis forestals. Un llamp provoca un incendi terrible en aquest territori, i tots els membres de la patrulla moren, excepte en Cliff. Un company acusa el protagonista –que no recorda res de res– d’haver abandonat els seus companys i el seu propi pare.

Bambi’ (1942)

Aquesta obra de Disney no conté el que és probablement l’incendi forestal més famós de la història del cinema, sinó que es tracta d’un dels films més famosos d’animació del setè art. L’incendi es produeix al final de la pel·lícula, i és devastador. La història de Bambi és una història de creixement i maduresa. A través de les seves amistats i les aventures que viu al bosc, el protagonista de la història es fa gran i se li obre l’escenari de convertir-se en adult.

Flowers and Trees’ (1932)

Una altra obra d’animació de Walt Disney. Aquesta no és tan coneguda com Bambi, però és important a la història del cinema perquè es tracta de la primera pel·lícula estrenada comercialment produïda amb la tècnica del technicolor a tres bandes, després de diversos anys en els quals aquesta tècnica utilitzava només dos colors. Va guanyar l’Oscar a millor curtmetratge d’animació. Sembla que els autors s’inspiressin en algun tipus d’efecte psicodèlic per fer aquesta obra, que va sobre un arbre sec i gelós que inicia un foc després de veure que hi ha dos arbres enamorats. Els animals del bosc apaguen el foc, els dos arbres es casen, i l’arbre sec acaba morint incendiat a causa del foc que ha provocat ell mateix.

The towering inferno’ (1974)

Tot i que no es tracta d’un incendi forestal, la seva aparició en aquesta llista era obligatòria. El colós en flames –el títol en català en l’emissió de TV3, provinent del títol en castellà El coloso en llamas, com es va estrenar a l’estat espanyol en el seu moment– és probablement la pel·lícula sobre un incendi més reconeguda de la història del cinema. Amb un repartiment estel·lar amb per Steve McQueen, Paul Newman, William Holden i Faye Dunaway, la pel·lícula explica com un incendi originat a la planta 81 d’un gran edifici de 138 plantes posa en escac les vides de moltes persones. S’està celebrant la inauguració de l’edifici i hi assisteixen les autoritats i els personatges més importants de la ciutat de San Francisco (Estats Units).

Inglourious Basterds’ (2009)

Quentin Tarantino passarà a la història com un dels millors directors del setè art, però també per haver matat Adolf Hitler al cinema. En un final alternatiu al de la història real, Inglourious Basterds serveix una escena que ja s’ha convertit en icònica en què un grup de jueus i membres de la resistència contra els nazis calen foc a una sala de cinema i aprofiten el caos per executar el dictador alemany i tota una gran comitiva del seu partit. 

‘Ladder 49’ (2004)

Joaquin Phoenix ha estat sempre un gran actor, tot i que el seu gran reconeixement mediàtic li ha arribat en aquests darrers anys. Fa ja 17 anys va protagonitzar un drama d’acció amb el mític John Travolta basat en un bomber que queda atrapat entre les flames i que sap que la seva mort serà imminent. En Jack, el protagonista, és al mig de l’incendi, i en Mike intenta rescatar-lo des de l’exterior. Mentre en Jack espera que el rescatin, fa un repàs de la seva vida i de la seva trajectòria com a bomber.

‘Backdraft’ (1991)

Aquest drama d’acció vestit d’intriga narra la història d’en Brian, un home que vol convertir-se en bomber per tal de seguir els passos del seu pare, que va morir quan ell era petit en un incendi. Un cop passa les proves per ser bomber a la ciutat de Chicago, es dedica a investigar incendis per tal de saber si han estat provocats. Arriba el dia que ensopega amb un piròman, i ell i el seu germà intentaran combatre aquest individu mentre resolen els seus conflictes del passat. La pel·lícula està protagonitzada per Kurt Russell, William Baldwin i Robert De Niro.

‘Fahrenheit 451’ (1966)

Una obra mestra del cinema servida per una llegenda: François Truffaut. Es tracta d’una pel·lícula de ciència ficció, i és que en aquesta obra (basada en una novel·la de Ray Badbury) els bombers no es dediquen a apagar el foc, sinó a utilitzar-lo per cremar llibres. Es tracta d’un film ubicat en el futur distòpic d’un món opressor. El seu protagonista, Guy Montag, és un bomber que coneix una revolucionària que s’atreveix a llegir, i això li provocarà dubtes sobre la seva llibertat intel·lectual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa