El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Descobreix la nova temporada 22-23 de la Banda Municipal de Barcelona
  • CA

ing –>

El projecte artístic de la Banda Municipal de Barcelona es consolida en la cinquena temporada de José R. Pascual-Vilaplana al capdavant de la formació. Els propòsits són claríssims, travessen tota la programació i, alhora, harmonitzen amb els eixos temàtics que L’Auditori ha desplegat en els últims tres anys i que clouen amb un inspirador Mort o retorn. A més, com a institució històrica de la ciutat, la Banda manté una vinculació molt especial amb el seu públic: una vivència musical compartida al llarg de tres segles que manté un equilibri encomiable entre innovació i tradició, entre repertoris populars, interpretació d’obres originals per a banda i estrenes mundials.

José R. Pascual-Vilaplana, director titular de la Banda Munipal de Barcelona © May / Zircus

La promoció del patrimoni català és, probablement, un dels objectius més evidents i de més compromís de la Banda Municipal. Les instrumentacions de Joan Lamote de Grignon conformen part del seu repertori habitual, però en la commemoració del 150è aniversari del seu naixement, podrem gaudir d’obres seves, com ara Scherzo sobre un tema popular català o la sardana La rosa del folló. El concert Homenatges també recordarà la figura del compositor Manuel Oltra, nascut ara fa cent anys. Salvador Brotons, Albert Guinovart, Agustí Charles i Enric Palomar s’afegeixen a la llista d’autors catalans, els dos últims amb estrenes absolutes: The Black Windows –sobre un text de Rainer Maria Rilke– i Tanzbilder, respectivament. Cal assenyalar, a més, que Pascual-Vilaplana dirigirà per primera vegada una partitura pròpia, Les quatre estacions, i que diversos compositors valencians desfilaran per la programació, com ara Ferrer Ferran, Óscar Navarro o Andrés Valero-Castells.

Bert Appermont protagonitzarà el Retrat d’artista de la temporada 2022-2023. Nascut a Bèlgica el 1973, la Banda li interpretarà una obra d’encàrrec, la Simfonia n. 1 “Gilgamesh” i Un rèquiem per a Brussel·les –en Anna Costal i Fornells memòria del tràgic atac terrorista de 2016 en aquella ciutat. Els directors convidats, al seu torn, obren les portes al descobriment de repertoris dels seus respectius països al públic català. En aquest sentit, destaquen les propostes monogràfiques de l’hongarès Lazlo Marosi i de la suïssa Isabelle Ruf-Weber. Encara en l’àmbit internacional, cal posar en relleu l’estrena nacional de l’obra Hour of the Soul per a mezzosoprano i banda de Sofia Gubaidulina, compositora convidada de L’Auditori.

Dotar de protagonisme els solistes de la Banda Municipal també és una prioritat en els darrers anys. Al novembre, i en el mateix programa, el clarinetista José Micó interpretarà el tercer concert per a clarinet i banda simfònica de Navarro, i els BCN Sax Quartet–amb tres membres de la formació–, l’Urban Requiem de Michael Colgrass. A l’abril, els Barcelona Clarinet Players estrenaran l’obra d’Enric Palomar, que li van encarregar ells mateixos.

Finalment, recordar les cites anuals que s’han convertit en tradició, com el concert de Nadal, el de Cap d’Any –protagonitzat en aquesta ocasió per música de George Gershwin–, o el monogràfic dedicat al gòspel. La funció social de la Banda també es consolida en la cinquena edició del cicle Apropa, una sèrie de concerts plantejats d’una manera més relaxada i amb l’objectiu que en gaudeixin, en un entorn amable i acollidor, aquelles persones que tinguin necessitats i sensibilitats particulars.

CLICA AQUÍ PER CONÉIXER LA PROGRAMACIÓ DE LA BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA 2022-2023

CLICA AQUÍ PER ABONAR-TE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa