El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UPEC rememora la Comuna de París amb un congrés en el seu 150è aniversari
  • CA

Aquest 2021 se celebra el 150è aniversari de la Comuna de París, un dels fets polítics més importants del segle XIX, que va començar el 10 de març del 1871 i va durar fins el 28 de maig del mateix any. La Universitat Progressita d’Estiu de Catalunya (UPEC) vol rememorar un esdeveniment revolucionari que en el seu moment va provocar una enorme commoció social i política a nivell internacional i que durant dècades va ser un referent en la lluita del moviment obrer, evocat, entre d’altres, com “el temps de les cireres”, la primavera mítica del roig de les ensenyes i de la sang.

“El Temps de les Cireres” és justament el títol de la jornada organitzades per la UPEC, en col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i l’Institut Français, amb l’objectiu de contribuir modestament a la memòria i a la posada en valor d’aquesta revolució en una sola ciutat tan singular com rellevant per a la història d’Europa. La jornada se celebrarà el 12 de maig al CCCB en tres sessions que comptaran amb la presència d’especialistes de Catalunya, de l’Estat i de renom internacional per recuperar la història i pensar l’impacte de la Comuna.

El ressò d’aquesta experiència, en forma de substrat ideològic o de models d’activisme, arriba també fins als nostres dies (l’exemple més conegut és la bandera vermella) i moltes de les seves propostes polítiques tornen a ocupar avui un espai en el debat públic (sostenibilitat ambiental i ecologisme, funció emancipatòria de l’art, abolició de la prostitució, separació treball-riquesa…) malgrat que la immensa majoria de la població, fins i tot a França, ja no en conserva cap record.

La primera sessió, titulada “Una revolució ciutadana” comptarà amb la participació de Mathilde Larrère, membre del Consell d’història de la ciutat de París, i Julián Vadillo, professor de la Universitat Carlos III de Madrid. Repassaran les causes, els protagonistes i els fets de la Comuna a la llum del doble sentit del terme “ciutadana”: una revolució de la ciutadania sense partits ni estructures d’intermediació i una revolució vinculada a l’ànima d’una ciutat concreta.

La segona sessió, “La Comuna de París en la història de l’esquerra”, comptarà amb Kristin Ross, professora de Literatura Comparada de la NYU i autora del llibre Lujo comunal. El imaginario político de la Comuna de París, Andreu Mayayo, catedràtic d’Història Contemporània de la UB, i Miquel Salas, del consell editorial de la revista Sin Permiso. Abordaran algunes de les empremtes que la Comuna ha deixat en l’esdevenir de l’esquerra, com l’anarcocomunisme, la fi de la Primera Internacional i la creació dels partits socialistes, l’auge del marxisme entre el moviment obrer, la pràctica dels consells com a forma democràtica alternativa al parlament o l’imaginari de Maig 68.

Finalment, la jornada clourà amb un debat sobre “L’impacte de la Comuna a Catalunya i Espanya”, amb els historiadors Teresa Abelló, Xavier Domènech, Àngel Duarte i Albert Garcia-Balañá, que abordaran les tensions entre els federalistes autoanomenats intransigents i la Primera República espanyola, així com la pervivència a casa nostra de la tradició de la Comuna.

Aquí trobareu tota la informació de l’esdeveniment: https://upec.cat/jornades-maig-2021/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa