El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UPEC reflexiona sobre els reptes socials contemporanis amb la mirada posada en el món virtual
  • CA

Realitat social i món virtual, aquests són els dos eixos que vol creuar la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) en la seva XVII edició, que pren el títol de la frase d’Antoine de Saint-Exupéry que ja va marcar l’edició del 2020: “L’essencial és invisible els ulls”. Després d’organitzar les jornades anteriors en tardor i sense públic presencial, la UPEC comença a recuperar la normalitat. Les jornades d’enguany se celebren en públic, respectant les mesures sanitàries i amb límit d’aforament, a la sala d’actes de CCOO de Catalunya entre el 31 de juliol i el 2 de juny.

Cartell de les Jornades d’enguany, obra d’Arnal Ballester

L’eix central de les jornades serà present en cinc de les sessions. A “L’economia de trilers”, l’historiador Andreu Espasa, la periodista Ariadna Trillas i el també historiador i economista Carles Manera parlaran sobre la privatització dels diners, monopolis i algoritmes en l’era digital. La taula “Atrapats en els videojocs i les xarxes?” obre espai a la reflexió sobre l’espai de gamers i influencers davant els reptes contemporanis, amb Eurídice Cabañes, que investiga en filosofia de la tecnologia, Miguel Sicart, que ho fa sobre els jocs per ordinador, i el col·lectiu Proyecto UNA.

“Entre el rei Ludd i el tecnooptimisme” és el títol d’una sessió dedicada a parlar sobre llums i ombres del paper de les tecnologies en les nostres vides, amb la periodista i investigadora Marta Delatte, el comissionat d’innovació digital de Barcelona, Michael Donaldson, i la sociòloga Núria Vergés. El debat sobre la realitat social i el món virtual també serà present en un debat entre activistes de la generació Z, amb el periodista i activista antiracista Alaaddine Azzouzi, la crítica cultural Rita Rakosnik, i l’activista de Friday’s for Future i investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització, Joana Bregolat. Finalment, l’escriptor Bob Pop tancarà aquest eix amb una sessió titulada “El món real i el món virtual, són mentida?”

D’altra banda, a la UPEC també tindran cabuda altres temes vinculats a l’actualitat política. El divendres 2 de juliol se celebra el tradicional debat entre els representants dels partits polítics d’esquerres, amb la presència de Salvador Illa (PSC), Marta Vilalta (ERC), Jéssica Albiach (En Comú Podem) i Dolors Sabater (CUP-Guanyem), sota el títol “L’essencial és a l’esquerra”.

La conferència inaugural, sota el títol “El govern de les togues”, anirà a càrrec de l’exmagistrat del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín. També hi haurà espai per un debat sobre la monarquia amb Rebeca Quintáns, Ignacio Sánchez-Cuenca i Ana Pardo de Vera, i una taula sota el títol “Com es va perdre Madrid?”, que reflexionarà sobre el domini de les dretes a la capital de l’Estat amb Rosa Paz, Maria Eugenia Rodríguez Palop i Carlos Girbau. La cloenda de l’edició d’enguany es farà amb una lectura dramatitzada de textos de Francesc Layret, interpretada per Jep Barceló, amb música de Joan Saumoy i a partir d’una selecció i dramatització a càrrec del rector de la UPEC, Jordi Serrano.

En aquest enllaç podeu consultar i descarregar el programa de les jornades: https://upec.cat/jornades-2021-xvii/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa