La cultura, indignada amb el permís per trencar el confinament per anar a mítings

Associacions recorden que la cultura és un bé "essencial", igual que el de participació política

El món de la cultura troba injust que el Govern permeti als ciutadans saltar-se el confinament municipal per assistir a un míting electoral però que no ho pugui fer per anar a un concert o a una obra de teatre, per exemple. L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha exigit que l’accés a la cultura també serveixi com a salconduit per trencar el confinament municipal per garantir a tothom accedir al “dret a la cultura”, un bé considerat “essencial”. “Si es pot trencar el confinament municipal per anar a un míting polític, perquè el Govern ha destacat que cal garantir el dret a la participació política, s’hauria de poder fer el mateix per anar al teatre”, manifesten en un comunicat. Alhora, critiquen que si s’ha demanat a la cultura que es “reinventi” per superar la crisi de la covid-19, per què no s’ha instat als grups polítics que ho facin també per als seus mítings de campanya.

En el mateix sentit s’ha pronunciat l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), que ha mostrat indignació amb el permís. Consideren que el Govern “segueix maltractant i menystenint” la indústria catalana de la cultura i lamenta que fa mesos que compleix “amb escreix” les restriccions que marquen les autoritats. Subratlla, a més, que el confinament perimetral municipal ha provocat una “allau” de suspensions d’actuacions. I critica que “ningú pot demostrar” que els actes de partit siguin “més segurs” que els culturals. L’associació ha reiterat que el confinament municipal sense excepció per a actes culturals “retalla” els drets de la ciutadania, i ha subratllat que la música en directe “ha demostrat per activa i per passiva” que no és focus de contagi. També ha recordat que compleix “amb escreix” restriccions com la reducció d’aforament o el límit de persones. A més, el confinament perimetral municipal “ha provocat una allau de suspensions de les actuacions previstes durant els pròxims mesos”.

Ningú pot demostrar que els actes organitzats pels partits polítics siguin més segurs que els actes culturals que organitza una indústria experimentada que fa deu mesos que s’adapta constantment a les normes que dicta el Govern“, ha subratllat ARC. Per tot plegat l’entitat ha tornat a reclamar que les entrades a un espectacle cultural també siguin considerades “salconduits per als desplaçaments entre municipis” i permetin arribar més tard de les deu de la nit al domicili.

Comentaris

    Jeroni Munyós 27/01/2021 10:32 am
    Indignació, sí, però, més informació. El tema dels mítings va inclòs en el "paquet" de la convocatòria de les eleccions. Així els mítings polítics de campanya electoral, son comparables al dret a manifestació. Una altra cosa és si es pot explicar millor a la ciutadania, i una segona si tal com està la situació de la covid-19 és digne que els partits convoquin mítings "tradicionals" i no online, per exemple. L'origen de tots aquests embolics, no ho oblideu, son al lawfare de la justícia espanyola ii llur visió "d'interès públic intens" per les eleccions al nostre Parlament, (el qual fineix la legislatura el desembre d'enguany), "interès" que no van "saber" veure, per exemple, l'1 d'octubre del 2017. Per no parlar de "l'interès públic" per la renovació pendent des de fa més de 2 anys del poder judicial espanyol, que alhora no ha estat mai depurat dels residus de la dictadura.

Nou comentari