Joel Joan: “El productor català té una mentalitat espanyola”

Joel Joan es troba immers en una nova obra. ‘El gran comediant‘ es pot veure aquests dies al Teatre Goya de Barcelona, i aquest dimecres ha passat pels micròfons del Matí de Catalunya Ràdio per parlar-ne. Durant l’entrevista, l’actor ha estat preguntat sobre la salut del català, ja que en la propera edició dels premis Gaudí, que se celebraran el sis de març, només hi ha sis pel·lícules que s’hagin fet en versió original en aquesta llengua. “El productor català té una mentalitat espanyola“, ha manifestat el també guionista i director.

L’explicació que ha donat Joel Joan sobre aquesta qüestió ha estat que quan un productor català té idea de tirar endavant un projecte, sempre pensar en el rendiment econòmic que podrà treure de la pel·lícula. Ha argumentat que normalment el sector pensa que si fa una pel·lícula en castellà la podrà vendre millor al conjunt de l’Estat espanyol, i és per aquest motiu que sovint s’arracona el català. “Si he de fer diners, vaig a tir segur”, ha manifestat Joan, a més de dir que “l’aposta lingüística irrita molta gent“. Finalment, l’actor ha opinat que actualment “ens trobem en un moment de decadència moral, lingüística i de tot tipus, a més de la ‘depre’ que ens genera la pandèmia”.

Precisament sobre la pandèmia, Joel Joan ha dit que “té mèrit seguir fent una obra de teatre amb l’escenari actual que hi ha“. Afortunadament, ha explicat que, de moment, ningú de l’equip d’aquesta obra s’ha contagiat de coronavirus des que van començar a fer ‘El gran comediant’, cosa que els ha permès poder fer les funcions sense problemes. L’actor ha assegurat que la seva obra fa riure, un aspecte que ha dit que és “fonamental” per a l’espècie humana, i més en uns moments com els actuals, en plena pandèmia de coronavirus.

Comentaris

    Ricard Desembre 29, 2021 | 17:00
    Si passen una película a una altra llengua se suposa que la convocatòria pública d'ajuts, si és que existeix, ho ha de preveure. En un entorn d'agressió franco-italo-francesa ser català és militar, i des de fa segles. Qui no vulgui militar està en el seu dret, com els demés de no anar a veure les pel·lícules en metamorfosi lingüística.
    Normal Desembre 31, 2021 | 14:32
    El productor català és espanyol.

Nou comentari