El Govern organitza un concert d’homenatge a Pau Casals

Aquesta nit s’ha viscut un emocionant concert a Ginebra. El Quartet Casals, un dels cinc quartets de corda més reconeguts a nivell mundial, ha homenatjat aquest dijous al vespre el músic Pau Casals en un concert a Ginebra, a Suïssa, la ciutat que acull la segona seu de les Nacions Unides al món. El concert, organitzat per la delegació del Govern a Suïssa s’ha fet per commemorar els 50 anys de l’estrena de l’Himne per les Nacions Unides compost per Pau Casals, la seva condecoració amb la Medalla de la Pau i el seu històric discurs ‘I am a Catalan’. En el seu discurs, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha recordat la figura del mestre i ha posat en valor la seva lluita per la pau.

“Deixeu-me que us digui una cosa… jo soc català. Catalunya és avui una regió d’Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Jo us n’explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides… això és Catalunya”. Així va començar el parlament de Casals, que va ser un agraïment improvisat per la Medalla de la Pau de les Nacions Unides, que li va ser concedida en reconeixement a la seva trajectòria i compromís per la justícia i la pau. Posteriorment Casals, que en aquell moment tenia 94 anys, va interpretar El cant dels ocells, una peça convertida en símbol internacional.

Casals havia rebutjat diverses vegades anar a tocar a les Nacions Unides en “protesta pel no compliment dels drets de l’home a Espanya”. De fet, en una carta al president de l’ONU, Casals li va etzibar que “les votacions a l’ONU favorables a Franco” no li semblaven “compatibles amb la celebració del tercer aniversari de la Declaració dels Drets de l’Home”. Més endavant, Casals es va convèncer que l’ONU era un terreny neutral que no donava legitimitat a Franco, per la qual cosa hi va anar el 1958, quan era candidat al Premi Nobel de la Pau, el 1963, i al 1971 quan va fer el discurs.

Nou comentari