El govern espanyol retorna una carta de Cristòfor Colom a la Biblioteca de Catalunya

El govern espanyol ha retornat a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura l’incunable de Cristòfor Colom ‘Epistola de insulis nuper inventis’. La carta va ser sostreta i exportada il·legalment entre 2004 i 2005, i substituïda per una còpia facsímil que va amagar el robatori, de manera que no es va detectar fins a l’agost del 2012 per l’advertiment dels Mossos d’Esquadra. L’incunable va ser retornat al govern espanyol per les autoritats dels Estats Units el 2018. L’epístola ‘Insulis Nuper Inventis’ conté el relat de Cristòfor Colom del viatge del descobriment d’Amèrica.

Com ha explicat la Biblioteca de Catalunya, la sospita d’aquesta sostracció va tenir el seu origen en un cas similar esdevingut a la Biblioteca Ricardiana de Florencia, a Itàlia. A partir d’aquest incident de Florència, l’Oficina d’Investigació de l’Agència d’Immigració i Duanes dels EE.UU va iniciar el 2011 una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. Finalment, el 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil. El fet que la Biblioteca de Catalunya hagués digitalitzat l’original el 2004, va ser fonamental per comprovar que el document recuperat era l’autèntic.

La Biblioteca de Catalunya ha remarcat que l”Epistola de insulis nuper inventis’ és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només se n’estamparen 9 edicions i diverses versions. Va ser impresa per Stephan Plannck a Roma cap a 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment que l’expedició va sortir des del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa el 4 de març de 1493.

En l’acte de retorn de l’exemplar han estat presents el secretari general de la Conselleria de Cultura, Jordi Foz, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, el subdirector general de Registres i Documentació del Patrimoni Històric, Carlos González-Barandiaran, el secretari de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, Ángel Rivas Albaladejo, en representació del Govern, a més del secretari general de la Delegació del Govern a Catalunya, Simón Pérez.

Nou comentari