Figueres comença el curs amb un festival ple de rialles

La XIV edició del Festival Còmic de Figueres se celebrarà del 17 al 19 de setembre

Tornen les rialles i els somriures a la capital de l’Alt Empordà. El proper divendres 17 de setembre es donarà el tret de sortida de la XIV edició del Festival Còmic de Figueres, que durarà fins el diumenge 19 de setembre. Es tracta de la segona edició que es veu esquitxada per la pandèmia, però els organitzadors pretenen que si la gent s’ofega sigui més per culpa de riure i no per culpa de la mascareta.

El festival d’enguany, tal i com ja va passar en la darrera edició, no se celebra en el seu lloc del calendari natural, que és la Setmana Santa, i tindrà lloc en aquest inici de curs. I, igual que ja va passar fa un any, el Festival vol apostar pel públic jove, un col·lectiu que a vegades s’ha vist “exclòs” d’aquest tipus d’espectacle, segons apunta a El Món un dels organitzadors del festival, en Xavier Valentí.

Un mem creat per l'organització del Festival Còmic de Figueres
Un mem creat per l’organització del Festival Còmic de Figueres

Era molt injust que aquesta gent no se’n pogués sentir part”, afirma, i és per això que per segon any consecutiu han programat el circuit de monòlegs del Soterrani. Aquesta vegada vindran l’Oye Sherman, l’Ana Polo, la Raquel Hervás, la Irene Minovas, el Marc Sarrats i el Josep Català. “Normalment el públic de teatre es forma amb nens petits i gent adulta, i sempre hi ha el gran buit de l’adolescència, que és quan estan de borratxera hormonal; i nosaltres hem volgut que aquesta borratxera tingui un lloc dins del festival”, explica Valentí.

Voler ampliar el festival als joves i al públic infantil també ha provocat que el festival s’hagi “virtualitzat”, tal i com explica l’organitzador del certamen. Així doncs, han inclòs un concurs de vídeos i mems que està pensat perquè hi participi la gent d’arreu de Catalunya, no només Figueres. El concurs estarà dinamitzat per un canal de Twitch amb alguns influencers del panorama català, com Miquel Montoro, Apitxat, Laia Argelaguet i Maria Bouabdellah.

Valentí considera que aquesta pota del festival pot contribuir que els joves parlin més en català, que és un dels grans problemes que té actualment la nostra llengua. Una de les coses que també fa sentir Valentí orgullós del seu festival, explica a aquest diari, és que “transforma”, “dinamitza” i “impacta” allà on se celebra. Considera que és important dur la cultura a llocs que no siguin les principals àrees metropolitanes de Catalunya.

Un moment de l'espectacle ‘Coulrophobia’ dels clowns anglesos Opposable Thumb
Un moment de l’espectacle ‘Coulrophobia’ dels clowns anglesos Opposable Thumb

A banda d’aquesta programació pensada per a joves, el festival mantindrà la seva aposta per per l’humor català, humor internacional, petits i grans formats, espectacles de sala, de carrer, clown contemporani, monòlegs, circ i producció pròpia. Un dels escenaris serà el teatre Jardí on es presenta l’espectacle de Carles Sans, “Per fi sol”, un monòleg dirigit per José Corbacho i que allibera les anècdotes més surrealistes dels 40 anys de El Tricicle.

L’any passat els clowns anglesos Opposable Thumb no van poder participar al festival per culpa de les dificultats per viatjar que implica aquesta pandèmia, però el certamen finalment ha pogut programar-los per aquest any, i actuaran a la Sala La Cate amb l’espectacle ‘Coulrophobia’. Es tracta d’una obra que ha triomfat a Londres. Una altra de les raons de ser del Festival Còmic és el teatre de carrer i les propostes gratuïtes i l’escenari de Plaça Catalunya acollirà de nou propostes molt interessants per a tots els públics: l’espectacle ‘Piti Peta Hofen’ de la Companyia LPM, ‘Fly me to the moon’ de la companyia Leandre Clown i ‘Kalabazi’ de Jessica Arpin.

Comentaris

    Vendetta 13/09/2021 12:58 am
    Actua el yordi el drogas alias cuixart no? Ahir u va fer molt be

Nou comentari