El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Us Estrimem Fest porta la música familiar a les cases
  • CA

El festival de música familiar Us Estrimem Fest arrenca aquest dissabte des de l’Auditori de Girona, sense públic i retransmès en streaming. El Pot Petit és el primer dels quatre grups implicats en obrir foc, avui. Demà serà el torn de Reggae per Xics, i el cap de setmana vinent, de Xiula i Dàmaris Gelabert. L’entrada pel certamen és un abonament que dona accés a les quatre actuacions. D’altra banda, continua la programació digital de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, a la plataforma Filmin. A banda de les estrenes el festival proposa activitats com un taller infantil de creació de personatges, aquest dissabte, a càrrec de Gina Thortsensen, il·lustradora i codirectora artística de ‘Les vides de Marona’, d’Anca Damian.

A través de materials que tothom pot tenir a casa (aliments com la remolatxa, retalls de revistes, plastilina…) i algunes tècniques experimentals que l’artista va utilitzar per a crear els personatges i els fons sinuosos de la pel·lícula, el taller permetrà inventar “nous amics i amigues per a la gosseta Marona”.

La 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona va arrencar l’1 de juny i s’allargarà encara fins al dia 14 d’aquest mes. En aquesta edició el festival projecta films com ‘For your sake’, ‘Meu Nome é Bagdá’, ‘The Archivettes’ i ‘The Cancer Journals Revisited’ en versió original subtitulada en català.

En la categoria infantil, la Mostra compta amb dues preestrenes: ‘Les vides de Marona’ (Anca Damian), film d’animació multipremiat en diferents festivals internacionals i ‘Binti’ (Frederike Migom), guardonada aquest 2020 com a millor film infantil per la European Children’s Film Association, totes dues també doblades al català.

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona va començar la seva trajectòria el juny de 1993. Té com a objectiu la promoció del cinema dirigit per dones per fer evident la importància de la contribució de les dones en el desenvolupament de la creació audiovisual.

Festival familiar inèdit

L’Us Estrimem Fes és un festival de música inèdit, per l’absència de públic físic i específicament pels grups del seu cartell. Xiula, Dàmaris Gelabert, Reggae per Xics i El Pot Petit, quatre referents de la música familiar a Catalunya, han estat pioners en impulsar un festival d’aquestes característiques. “La idea neix enmig del confinament, per recuperar la nostra activitat com a bandes i reorientar-la per oferir al nostre públic un producte musical de qualitat, sense les limitacions tecnològiques i pressupostàries de les xarxes socials amb què hem estat treballant aquests mesos de forma gratuïta”, detallava fa uns dies a l’ACN el component de Reggae per xics (The Penguins), Eduard Polls.

Els concerts es transmetran en streaming a través de Ticket Concerts (i els seus diversos suports, web, televisió connectada i app). A la sala de concerts no hi haurà públic, és clar, però sí 5 càmeres i un equip de realització professional per enviar l’emissió en directe a les cases d’arreu del territori.

Els grups oferiran interacció en directe des de les xarxes socials i a més, es podran veure els concerts fins a 24 després de la seva emissió en directe. En aquest aspecte, Polls subratlla que els espectacles s’han plantejat perquè les famílies puguin interactuar abans, durant i després del concert. “Busquem crear un concert interactiu, amb participació a través de les xarxes socials, on el públic en algun moment pugui decidir fins i tot què passa sobre l’escenari”, detalla. Aquest dissabte, a les sis de la tarda, arrenca el festival amb la primera de les quatre actuacions, d’El Pot Petit.

Una altra proposta musical del cap de setmana porta la signatura del festival Primavera Sound. L’esdeveniment, que s’estaria celebrant avui si no hagués estat per la crisi del coronavirus, rememora concerts d’anteriors edicions amb un programa en streaming que emula la graella pròpia d’un festival. S’hi emeten actuacions de Metronomy, Angel Olsen, Jamie XX, Los Planetas, Caribou, Blur, Destroyer i Swans, entre molts altres.

De la Galeria Senda a Moscou

Una altra proposta singular per aquest dissabte arriba de la mà de la Galeria Senda. L’espai barceloní ha estat convidat pel Museu Estatal de Belles Arts Puixkin de Moscou, a col·laborar en el projecte ‘100 ways to live a minute’ (100 maneres de viure un minut). Plegats presenten fins avui un programa de videoart amb artistes catalans, espanyols i llatinoamericans com Glenda León, Teresa Serrano, Miguel Ángel Río, Anna Malagrida, Isabel Rocamora, Adrián Balseca i Antoni Miralda sota el concepte del tedi.(‘Tedium’).

“L’art ens pot ensenyar formes no convencionals de concebre i experimentar el temps. En particular, el videoart explora una estètica que sovint recorda la inquietud del tedi: trenca amb el llenguatge narratiu de la televisió i el cinema, i ofereix una experiència del temps poc convencional per als ulls i l’oïda”, diu la presentació del programa.

Anna Ballbona presenta novel·la

L’escriptora Anna Ballbona acaba de publicar la seva darrera novel·la, ‘No soc aquí’. L’autora estrenarà una fórmula de presentació semidesconfinada, amb un acte físic a la llibreria La Central, a les dotze del migdia, però degut a les restriccions el públic “general” haurà de seguir l’esdeveniment a les xarxes de l’editorial (Instagram).

‘No soc aquí’, guanyadora del 5è Premi Llibres Anagrama de Novel·la, explica la història de la Mila, i com a partir del seu embaràs fa un recorregut pel seu passat a la cerca dels motius que l’han dut a viure amb una gran estranyesa vital. “És justament estranyant-nos de les coses que veiem que podem canviar-les”, reflexionava l’autora en una entrevista recent amb l’ACN.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa