El Món
“Ens falta un debat sobre com guanyar”: un secretari de l’ANC revisa l’1-O en un llibre

Un dels secretaris nacionals de l’Assemblea Nacional Catalana, Adrià Alsina, ha publicat recentment el llibre Per què la independència va fracassar i per què encara és possible (Catarata), una crònica del mes d’octubre de 2017 que inclou la recepta per “tornar-ho a fer, aquesta vegada de debò”. “El llibre s’estructura en tres parts”, explica l’autor, tres eixos que porten a la conclusió que encara es pot reprendre el camí cap a la independència. “Encara es pot fer efectiva malgrat la repressió de l’Estat”, explica convençut.

Primerament, Alsina fa una crònica personal dels primers dies d’octubre en què analitza els missatges que van enviar els líders i posa el focus en el 3-O. “L’independentisme no va respondre correctament al missatge de Felip VI, i la resta de mes fins la DUI del 27-0 va ser un intent de mantenir certa credibilitat”, assegura l’autor. Alsina considera que va ser llavors quan es va perdre l’oportunitat que la independència es fes efectiva. L’anàlisi es complementa amb gràfics de l’autor que formen part de la seva tesi doctoral, que versa sobre la comunicació de l’1-O.

La segona part del llibre parteix d’autors que han investigat a fons com es duen a terme les revolucions.  Alsina assenyala com un dels problemes de l’independentisme la falta d’un debat seriós sobre com guanyar la revolució democràtica, basada en un “cop d’estat democràtic”. Estirant dels exemples de Quebec i Escòcia, l’autor parla de la “coordinació d’expectatives”: “Consisteix a guanyar el canvi de poder a partir de l’efecte que tothom pensi que guanyes, sense importar la teva posició real“. “Es tracta que la gent se sumi al bàndol que guanyarà encara que només sigui per evitar un conflicte durador”, aclareix Alsina.

El darrer eix que estructura el llibre és la recepta per guanyar. Alsina es planteja com es pot aconseguir recuperar la credibilitat i proposa tècniques concretes perquè en els pròxims dos o tres anys el moviment independentista pugui convèncer el món que “aquest cop va de debò”. “Una d’aquestes tècniques és la de Kim Jong-Un, que es basa a mostrar-se disposat a tot”, puntualitza l’autor.

Per què la independència va fracassar i per què encara és possible analitza com donar la volta al discurs de l’Estat i mostrar que “el més il·legal de l’1 d’Octubre va ser la resposta repressiva de l’Estat“. Això, segons l’autor, obre la porta a poder convocar una segona volta del referèndum en el qual no es renunciï a la sobirania i la legitimitat de l’1-O però s’aconsegueixi aplicar el mandat de les urnes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pajaritu a març 03, 2021 | 19:04
    Pajaritu març 03, 2021 | 19:04
    ... sobre com guanyar... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!

Nou comentari

Comparteix