El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els cinemes sobreviuen a la pandèmia amb noves estratègies
  • CA

Les pandèmies i les crisis mundials han ocupat moltes hores de metratge a la història del cinema, però quan la situació ha traspassat les grans pantalles cap a la realitat les sales s’han vist obligades a apagar els seus projectors. El tancament dels cinemes va arribar en un moment dolç per al sector. Segons dades de la Federación de Cines de España (Fece), l’any 2019 va ser històric, amb una recaptació de 624.1 milions d’euros i un creixement del 37% de l’assistència en els últims anys. L’auge que vivien s’ha vist frenat, però els professionals del sector esperen recuperar-se a poc a poc durant el 2021. Però no ho fan de braços plegats: la majoria estan implementant noves estratègies per atraure el públic adaptades a les restriccions.

Les sales de cinema a l’estat i a Catalunya han tancat el 2020 amb una davallada d’assistència i recaptació d’un 70% segons Pilar Sierra, directora del Gremi de Cinemes de Catalunya. La combinació de les mesures sanitàries, el confinament i la manca d’estrenes ha estat fatal per un sector que tot just es recuperava de l’embat que va suposar la crisi de finals de la dècada dels 2000. “Les dades són depriments, però també hem vist que des del juny hem anat reprenent l’activitat fins a arribar al pic d’espectadors al setembre”, assegura Sierra, per a qui aquestes xifres exposen que el gust pel cinema no ha estat apagat per la Covid.

Durant el temps que vam passar confinats moltes persones van apostar pel consum audiovisual en diverses plataformes per omplir les hores. Malgrat això els professionals del sector creuen que l’hàbit d’anar a les sales de cinema no es perdrà. “És una activitat amb la qual sempre hem conviscut i que és difícilment substituïble. Quan les restriccions s’han relaxat hem seguit tenint afluència de públic, no com anys anteriors, però la gent ha seguit venint”, explica David Cuesta, membre de la cooperativa Cinema 4 You, que compta amb sales a diverses poblacions com ara Sitges i Sant Pere de Rives. Tot i el to optimista, Cuesta reconeix que les restriccions d’aforament i, sobretot, de la venda de crispetes i refrescos han estat un cop dur per al negoci.

“Hem d’aguantar el primer trimestre del 2021 i esperem que el segon puguem reprendre una activitat més normal”, assegura Cuesta. La perspectiva dels primers mesos del 2021 com un exercici de resistència també la comparteix Sierra: “Els cinemes han anat sobrevivint com han pogut, mesures com els ERTO han facilitat poder seguir amb un mínim d’activitat”, explica Sierra. La directora posa les esperances en el procés de vacunació, després del qual espera que la represa de la normalitat sigui ràpida. Hi ha cinemes, però, que no probablement no veuran aquest dia. Un exemple és el cinema Texas del barri de Gràcia, el qual va anunciar el seu tancament el passat mes d’octubre.

L’efecte dòmino de les restriccions

No només les sales han resultat perjudicades per la pandèmia del coronavirus, l’afecció s’ha estès per tota la indústria. El 2020 ha estat un any marcat per l’ajornament d’estrenes i l’escassetat de produccions. “Les restriccions han ajornat moltes estrenes, ja que les distribuïdores es troben que no hi ha prou massa crítica perquè els sigui beneficiós estrenar els seus productes”, explica Sierra i afegeix: “Les restriccions regionals afecten tot l’estat, ja que les distribuïdores tracten el mercat espanyol com una unitat”. De manera que si les sales de Catalunya estaven sota mínims o tancades algunes empreses podien decidir no estrenar enlloc de l’estat. Sierra, però, remarca que no és una crítica a les mesures sanitàries, les quals troba necessàries i difícils de prendre.

L’escassetat d’estrenes afecta fins i tot els cinemes que juguen al marge de la norma tradicional de les sales, regides normalment per l’actualitat en el mercat. És el cas del cinema Phenomena, on no només es poden trobar estrenes sinó que hi ha una gran aposta pel cinema clàssic. La seva passió per aquestes cintes no és nova, però aquest any els ha permès seguir obrint amb regularitat. Grans pel·lícules com Metropolis, Psicosis o El meu veí Totoro han passat per la seva pantalla. Per a totes les edats i de totes les èpoques, però no immunes a la crisi del coronavirus. “És difícil sobreviure sense estrenes, malgrat la nostra programació”, reconeix Nacho Cerdà, director del projecte Phenomena. “També necessitem estrenes. De fet ens va anar molt bé amb Tenet, que vàrem projectar en 70 mm, l’única sala que ho va fer així a Catalunya”, recorda Cerdà. Fins i tot per a ells la manca d’estrenes ha suposat una situació complicada, però reconeixen que la seva cartellera variada els ha apropat a nous espectadors. Tot plegat fa que encarin amb optimisme i entusiasme el 2021, deixant enrere el que qualifiquen de temporada poc positiva, de la qual els costarà recuperar-se completament.

Propostes imaginatives a l’espera de la normalitat

Davant la difícil situació que han hagut d’afrontar les sales de cinema de tot l’Estat, moltes han cercat alternatives que els permetessin seguir programant i continuar sent atractives per als espectadors. Una de les sales més reconegudes de Barcelona, els Cines Verdi, és un exemple d’introduir novetats en les seves activitats. El cinema ha reprogramat les seves sessions per oferir una alternativa d’oci davant el tancament de bars i restaurants a la tarda i la nit. “Una altra novetat és la possibilitat de llogar una sala a un grup concret per ells sols, en el moment que vulguin i la pel·lícula que vulguin. La sala per a ells sols”, explica Paz Recolons, membre dels Cines Verdi.

Cinema 4 You també ha inclòs noves experiències en l’oferta de les seves sales. “Ens hem dirigit cap a la programació de continguts alternatius com operes, ballets, documentals d’art i, sobretot, hem intentat que assisteixin directors i actors a les projeccions en tants casos com ha sigut possible”, explica David Cuesta.

Les noves estratègies per seguir funcionant a màxim rendiment no es limiten exclusivament a les activitats, també inclouen noves formes de finançament. Phenomena ha tancat un exitós crowdfunding i ha fet ofertes especials per atreure nous socis a la sala. Els professionals del sector segueixen mostrant una gran resiliència que els està permetent seguir endavant fins que es pugui tornar amb normalitat a les seves butaques. Fet que estan convençuts que succeirà perquè poques coses fan tan “vella normalitat” com gaudir d’una pel·lícula en la penombra d’un cinema.

Més notícies
Taules i cadires recollides de diversos bars de la plaça Cabrinetty de Puigcerdà el primer dia de confinament perimetral de la Cerdanya | ACN
Guia sobre les noves mesures restrictives per frenar el coronavirus
Notícia: Guia sobre les noves mesures restrictives per frenar el coronavirus
Comparteix
Què es pot fer i què no es pot fer a partir d'aquest dijous?
El cinema i TV catalans va ser un 31% del total espanyol el 2019, un 20% menys que fa 10 anys
Notícia: El cinema i TV catalans va ser un 31% del total espanyol el 2019, un 20% menys que fa 10 anys
Comparteix
Passola anuncia que s'està treballant per fer un "pol important" amb grans platós a Terrassa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Agustí Vilella Guasch a gener 10, 2021 | 18:32
    Agustí Vilella Guasch gener 10, 2021 | 18:32
    Pel text de la mascareta podria tenir el càrrec equivalent a Extremadura, o a Castilla-León per dir dos llocs ben "nostrats"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa