El Govern actua en defensa del model d’escola catalana

El Govern ha posat en marxa, a través del Departament d’Educació, un seguit d’actuacions per defensar el model d’escola catalana. La primera és la d’elaborar un nou marc normatiu amb l’objectiu de fomentar l’ús del català al sistema educatiu. El Govern vol mantenir el consens que ha fet possible el model d’escola catalana i treballar amb partits, entitats i experts.

També i a curt termini, el Departament d’Educació actuarà a través de la Inspecció d’Educació per vetllar que es doni compliment als Projectes lingüístics vigents a cada centre educatiu, és a dir perquè el que està establert en el projecte de cada centre sigui efectivament el que passi dins les aules. D’aquesta manera es vol revertir la situació actual que segons mostren les primeres dades ha suposat una disminució de l’ús del català en els darrers 15 anys.

Pla de promoció i diagnòstic sobre l’ús de la llengua

Per tal de fomentar l’ús del català i donar les eines necessàries als professionals dels centres per fer-ho possible, els departaments d’Educació i de Cultura han treballat un Pla de promoció de l’ús de la llengua catalana que es posarà en marxa aquest mes de gener i que arribarà a tots els centres de Catalunya els propers 4 anys. El programa impulsarà la creació de grups a cada centre per tal d’analitzar-ne la situació lingüística i treballar propostes de millora. A més a més, durant l’any 2022 tot el professorat es formarà en promoció de la llengua i en gestió de situacions d’aula.

En paral·lel, en les properes setmanes començarà un diagnòstic que s’ha encarregat a la Universitat de Barcelona per aprofundir en el coneixement a tot el sistema. Es tracta d’un un estudi científic per tenir dades d’ús de la llengua en tot el sistema educatiu (infantil, primària, secundària, cicles formatius i batxillerat). L’estudi permetrà obtenir dades objectives de la situació de la llengua en cada centre per part de l’alumnat i del professorat, una informació que permetrà treballar el foment de la llengua amb rigor científic.

El Departament d’Educació presenta un cartell sobre l’escola en català

Aquest cartell, dibuixat per l’il·lustrador Joan Turu, mostra la unió d’alumnat, sigui quina sigui la seva llengua, sota el paraigües del català com a llengua vehicular a l’escola

El Departament d’Educació ha presentat un cartell sobre l’escola en català, dibuixat per l’il·lustrador Joan Turu, que es repartirà a tots els centres educatius del territori català per posar en valor el sistema d’immersió lingüística entre l’alumnat i la comunitat educativa. El model d’escola en català compta amb un ampli consens social, pedagògic i polític, i que garanteix l’aprenentatge del català i el castellà en finalitzar l’etapa obligatòria.

El cartell de l’escola en català representa la diversitat lingüística i cultural de les nostres aules i mostra la rellevància de la llengua comuna com a element de cohesió de tot l’alumnat. La imatge vol reflectir la realitat lingüística dels centres educatius, i per això mostra la unió d’alumnat, sigui quina sigui la seva procedència, sota el paraigües del model d’escola catalana. Un model que garanteix la igualtat i la cohesió social entre tot l’alumnat de Catalunya.

Comentaris

  Pere LLimonera i Citronell Desembre 30, 2021 | 10:08
  REFERÉNDUM EN CATALUNYA PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS Y EDUCACIÓN CATALANAS Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación...
  Pera Llimonera i Citronell Desembre 30, 2021 | 11:10
  Yo soy epañó y solo quiero que se hable épañó. No soy nacionalista solo epañó de bien.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 30, 2021 | 14:24
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... Es un TROLL que comenta usando el nombre de otros para meter Cizaña... El Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"... ... El 'pobret' del Troll no debe ser muy listo, para pasarse el día copiando comentarios de otros y modificandolos o escribiendo chorradas de 'su nivel intelectual' postearlos despues con nombres de otros comentaristas... Tampoco parece que tenga muchos 00 para hacerlo con su verdadero nombre; y ademas ignora que nadie esta en contra del uso del Catalán; y que seguramente los comentaristas a los que el muy simple imposta el nombre para comentar, hablan y escriben en mas del doble de lenguas en que pueda hacerlo el pobrecito TRoLL Independenciero adoctrinado.
  Gonzalo Desembre 30, 2021 | 11:13
  Teniendo el español, ese idioma que no hemos dado entre todos y que nunca ha sido impuesto.
  Xavi F Desembre 30, 2021 | 14:04
  En el cartel y en el planteamiento hay un gran error de base, la lengua común de los catalanes no es el catalán sino el castellano, como catalán que soy doy fe (aunque para los hiperventilados imdepes no debo ser un catalán de bien)

Nou comentari