El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El dia del llibre a Espanya força les llibreries catalanes a mantenir el descompte de Sant Jordi
  • CA

El tradicional descompte del 10% per Sant Jordi fa anys que genera discrepàncies entre els llibreters. Alguns consideren que forma part de la festivitat, però d’altres hi estan radicalment en contra i titllen d’anomalia fer descompte el dia de l’any amb més volum de vendes. A la resta de l’estat, el 23 d’abril se celebra el dia del llibre, una festa molt diferent de la que vivim a Catalunya. Les llibreries espanyoles ofereixen descomptes perquè l’objectiu de la jornada és vendre l’estoc acumulat. A Catalunya és just al revés: les novetats editorials es treuen pensant en Sant Jordi, una diada en què els carrers s’omplen de roses i llibres i els lectors gaudeixen de les firmes dels autors. Aquest any la pandèmia ha fet que la jornada s’hagi d’organitzar d’una manera diferent, però tot i així els llibreters esperen mantenir un nivell de vendes similar al d’altres anys. 

Entre els llibreteres les opinions són diverses. Alguns admeten que el descompte és una tradició massa arrelada per reconsiderar-la. Això no vol dir que els sembli bé. Pere Rodeja, gerent de la llibreria gironina Geli hi està en contra des de fa molts anys, perquè considera que és una tradició que es manté per la influència de la resta de l’Estat. Creu que podia tenir sentit abans, perquè els llibres que es posaven a la venda eren estoc acumulat. Ara, però, el gerent de la Geli assegura que no té cap sentit. “A Catalunya Sant Jordi serveix per treure novetats, no té sentit que el dia amb més vendes rebaixem el preu”, subratlla, abans de recordar que fins i tot hi ha clients que no tenen consciència que existeix aquest descompte. “És maltractar el llibre, per què l’hem de donar per menys del que val?”, es pregunta aquest llibreter. “Entenc que com és una tradició algunes llibreries pensin que es vendria menys sense fer el descompte, però estic segur que el volum de vendes es mantindria”, conclou Rodeja. Com ell, Marc Caparrós, gerent de la llibreria Cinta, de Terrassa, i vicepresident del Gremi de Llibreters de Catalunya, considera “una bestiesa” mantenir el descompte de Sant Jordi, perquè “no hi ha cap altre sector que faci ofertes el dia que té les vendes assegurades”. Caparrós posa d’exemple el cas de les roses, que tripliquen el preu durant la diada de Sant Jordi, i el cas de les mones i els tortells de reis quan es celebren aquestes tradicions. 

La llei estatal, el principal escull per suprimir el descompte

Al Gremi, assegura Caparrós, la posició majoritària és suprimir el descompte, però es troben amb dos esculls que ho impedeixen. Els llibres, segons la llei estatal, tenen un preu fix, i el màxim descompte que poden fer les llibreries és d’un 5%. Si els llibreters deixem de fer el descompte els grans grups com l’FNAC o l’Abacus el mantindran, emparats en la llei estatal, i el comerç local perdrà encara més competitivitat”, explica després de lamentar la manca de competències de la Generalitat per regular el mercat del llibre. L’altre escull és que durant la diada de Sant Jordi la venda a Catalunya està assegurada, però la resta de l’estat opta per mantenir aquest descompte per intentar arrelar la tradició de comprar llibres, explica el director de la llibreria Cinta. “Espanya voldria adoptar el Sant Jordi perquè saben el volum de vendes que hi ha i els diners que suposa”, subratlla Caparrós. “Tampoc no se sap ben bé qui és l’organitzador de Sant Jordi. Abans ho eren les llibreries, ara la Cambra del Llibre, però en l’àmbit estatal no està gens clar”, lamenta. 

A banda, el director de la llibreria Cinta considera que el descompte no té cap sentit perquè suposa un estalvi “irrisori”. “El preu mitjà dels llibres que es venen són 20 euros, per tant, el descompte suposa només 2 euros. És menys del que la gent deixa de propina a un restaurant!”, assenyala.  

Les llibreries es preparen pel dia de més vendes de l’any (Jordi Borràs)

“La pandèmia és un motiu més per ser contraris al descompte”

Així reacciona Carlota Freixenet, gerent de la llibreria La Carbonera, davant la pregunta sobre el seu posicionament respecte al descompte. “Aquest any, que demanem a la gent que no s’aglomeri i no converteixi la festa en un festival de coronavirus, encara és més absurd incentivar que vingui la gent amb ofertes”, assegura Freixenet. 

Fa anys que La Carbonera no aplica el descompte del 10% durant la diada de Sant Jordi. “Tenim un marge de benefici molt petit, i fer el descompte implica reduir-lo encara més”, argumenta Freixenet, que explica que les distribuïdores fan un 5% de descompte a les llibreries, que s’han de fer càrrec de l’altra meitat. La llibretera apunta que durant el dia de Sant Jordi les llibreries facturen el 40% del total de l’any: “És una absoluta bestiesa”. La Carbonera opta per premiar els socis de la llibreria, que com paguen una quota mensual gaudeixen sempre de descomptes. “A ningú li passaria pel cap que una botiga de joguines fes descompte abans de Nadal. Per què se’ns exigeix fer ofertes el dia de més demanda de l’any?”, planteja Freixenet, que avisa que cada vegada són més les llibreries que opten per no rebaixar el preu.

Un problema més profund

Per a Montserrat Úbeda, propietària de la llibreria Ona, especialitzada en llibres en català, el problema és “més profund” que una simple discussió en torn el descompte de Sant Jordi. “Si volem ser un país culte hauria de ser indiferent si es fa o no, perquè els llibres s’han de comprar tot l’any”, concreta Úbeda des de darrere del taulell. El problema de la societat, explica, és que només es comprin llibres en dates assenyalades. “Les llibreries venim d’una agonia i només comptem amb dos punts d’inflexió: Sant Jordi i Nadal”, lamenta la llibretera, que somnia amb una societat “utòpica” en què no es fessin descomptes i la gent comprés durant tot l’any. “Sembla que la gent només inverteix en llibres el 23 d’abril”, diu resignada. 

Montserrat Úbeda, propietària de la llibreria Ona (Jordi Borràs)

“El descompte en si és un regal més per Sant Jordi. Em sembla bé com a incentiu”, afirma després d’assenyalar que es tracta d’una tradició que ve de molts segles enrere. Això sí, Úbeda considera que enguany el descompte s’hauria d’haver fet durant tota la setmana per evitar aglomeracions. La propietària de la llibreria Ona reivindica la importància de la cultura i assegura que la gent va enyorar les llibreries durant el confinament: “En aquell moment van tenir la necessitat de llegir i es van adonar de la importància de la lectura”. 

El descompte com a part de la festa

La majoria de llibreters amb què ha parlat El Món estan convençuts que les vendes serien les mateixes si no hi hagués descompte. Per això, assenyalen que comercialment no és una estratègia rendible. És el cas de Jordi Gispert, gerent de la Llibreria 22 de Girona. “Els marges que tenim no són gens elevats, i fer el descompte el dia de l’any amb més vendes pot semblar estrany”, explica. El llibreter recorda la importància d’educar els lectors en què el llibre té un preu fix. Tot i així, Gispert assumeix la rebaixa en el preu com una part de la festivitat de Sant Jordi: “Aquesta festa s’escapa a tot, és diferent pel microclima que es crea, i el descompte ja en forma part”. 

Ni a favor, ni en contra. Aquest és el posicionament d’Èric del Arco, director de la llibreria barcelonina Documenta. Aquesta llibreria fa el descompte després d’haver fet comptes i comprovat que els números, amb descompte i sense, són gairebé idèntics. A l’abril les distribuïdores fan entre un 3,9% i un 5% de descompte a les llibreries que apliquen el descompte de Sant Jordi. “Hem de comptar amb què durant tot el mes venem llibres sense aplicar-los cap descompte, i per tant, ens surt a compte perquè quan arriba el dia 23 tenim un descompte acumulat”, explica aquest llibreter, que assumeix el descompte del 10% com una tradició lligada al dia del llibre. 

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jacme I comte de Barcelona a abril 23, 2021 | 10:42
    Jacme I comte de Barcelona abril 23, 2021 | 10:42
    "El dia del Libro del estado español", es una forma mes de menystenir la cultura i la llengua catalanes y una manera de diluir-ne la importancia per la nostra cultura y llengua, com sempre, encara que no ho veiem o volem veureu, se'ns obliden dies com al 1 d'octubre, al 11 de setembre, per nomenar alguns dies on se'ns mostra realment on som i els propòsits reals dels nostres governants de la meseta des de fa 570 anys.
  2. Icona del comentari de: M. Àngels Anglada a abril 23, 2021 | 12:52
    M. Àngels Anglada abril 23, 2021 | 12:52
    Veig que a alguns articles ja uneixen Josep Pla a Cervantes i Shakespeare, tanmateix s'obliden de l'escriptora M. Àngels Anglada que també va morir per Sant Jordi (1999) . Que costa pensar en les dones!
  3. Icona del comentari de: En Patufet astronauta a abril 24, 2021 | 10:00
    En Patufet astronauta abril 24, 2021 | 10:00
    Alucinant, España tambe ens està fotent amb el dia del llibre, quina maldat, !!!! Espereu, que m'estic pixant del riure, que penós. No us dona vergonya manipular amb aquest tipus de noticies, només voleu crear odi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa