El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Deu escriptores reals que ho peten a les llistes de vendes
  • CA

El premi Planeta ha portat cua i ha aixecat més polseguera que mai. El fet que el misteri de Carmen Mola s’hagi resolt i s’hagi descobert que la suposada escriptora és en realitat una creació de tres homes, els guionistes Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero, no ha agradat als lectors. Els fans del fenomen Mola, que alguns ja comparaven amb l’Elena Ferrante espanyola, s’han sentit decebuts amb aquest desenllaç. Consideren que tot plegat ha estat una farsa d’aquests tres guionistes, que fins i tot durant les entrevistes amb els mitjans van fingir que eren una dona. Enfront d’aquest cas, les escriptores que sí que són dones i que no enganyen ningú es reivindiquen als rànquings i encapçalen les llistes dels més venuts. Aquestes en són algunes:

Els guanyadors del Premi Planeta 2021 Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero. (ACN)
Els guanyadors del Premi Planeta 2021 Agustín Martínez, Jorge Díaz i Antonio Mercero / ACN

1. Paula Hawkins

Aquesta periodista, nascuda a Zimbàbue, va exercir durant quinze anys fins que va decidir llançar-se a l’escriptura de ficció. Des de Londres, on es va mudar l’any 1989, les seves novel·les han fet la volta al món. La noia del tren (La Campana) es va convertir en un fenomen i va batre el rècord de la novel·la per adults més venuda en menys temps als Estats Units. El best-seller, que ja ha venut 27 milions d’exemplars a més de cinquanta països, s’ha traduït a 46 llengües, entre les quals el català. La productora DreamWorks ja treballa en l’adaptació cinematogràfica d’aquest fenomen. El segon llibre de Hawkins, Sota l’aigua (La Campana), va seguir la línia del primer, i l’autora ja ha publicat la seva tercera obra, A foc lent (Grup62), que s’espera que sigui també un èxit.

2. Carlota Gurt

Aquesta escriptora barcelonina, que majoritàriament es guanya la vida traduint, es va convertir en un fenomen de vendes amb Cavalcarem tota la nit (Proa). De fet, aquest recull de contes sobre el desig de llibertat la va portar a guanyar el Premi Mercè Rodoreda l’any 2019. Enguany ha publicat Sola (Proa), el seu esperat debut en el gènere de la novel·la. La protagonista de la novel·la, després de ser acomiadada i en mig d’un matrimoni fracassat, marxa a viure a una casa al bosc de la seva infantesa. 

3. Eva Baltasar

Baltasar té un passat molt allunyat de l’escriptura. De fet, es va dedicar primer a ser pastora, i després va treballar netejant. El seu primer llibre, però, l’ha convertit en una poeta molt premiada. Es tracta de Permagel (Club Editor), un fenomen editorial a Catalunya que va arrasar a les llibreries. Es va vendre tant que aquesta autora de deu poemaris ja ha escrit la segona part (Boulder, Club editor) i prepara la tercera entrega (Mamut), que es publicarà previsiblement al febrer del 2022. Permagel la va situar al panorama literari català i va vendre milers d’exemplars en diverses llengües, entre les quals el castellà i l’italià.

4. Marta Rojals

La novel·la Primavera, estiu, etcètera (La Magrana) la va catapultar a l’èxit literari l’any 2011, quan va debutar amb aquesta primera obra. Rojals és articulista, escriptora i arquitecta, i totes les seves novel·les han gaudit d’una gran acceptació del públic. De fet, la seva primera novel·la va arribar fins a la tretzena edició i va gaudir de molt bones crítiques. Tres anys després de la seva irrupció Rojals va publicar L’altra, la seva segona obra amb l’editorial La Magrana, que va generar una gran expectació. L’any següent va canviar d’editorial per a publicar amb Sembra la selecció d’articles d’opinió No ens calia estudiar tant. L’última obra que va publicar, també exitosa, va ser El cel no és per a tothom (Anagrama) l’any 2018. 

5. Marta Orriols

La sabadellenca autora del blog No puc dormir ha estat tot un descobriment per a la crítica. Amb la seva primera obra, Anatomia de les distàncies curtes (Periscopi), va obtenir un èxit notable per la manera de retratar la complexitat de les relacions humanes. Però sense dubte, la seva novel·la més coneguda ha estat Aprendre a parlar amb les plantes, de la mateixa editorial. Aquesta obra li va permetre aconseguir el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’any 2018 i ser un dels títols més venuts d’aquell any. 

6. Irene Solà

Aquesta premiada poeta va saltar a la fama amb la seva obra Canto jo i la muntanya balla (Anagrama), que va ser un best-seller en català i posteriorment en castellà. Aquesta obra li va permetre guanyar multitud de premis, entre ells l’European Union Prize for Literature, el premi Punt de Llibre de Núvol, el premi Maria Àngels Anglada de Narrativa i el premi Llibres Anagrama. L’obra s’ha traduït a més de quinze llengües, entre elles l’euskera, l’italià, l’anglès, el francès, l’holandès, el turc i l’àrab. Prèviament, l’exitosa autora ja havia obtingut premis pel poemari Bèstia (Galerada) i la novel·la Els dics (L’altra Editorial). 

7. Natza Farré

La periodista coneguda per la seva participació en el programa La competència de RAC1 és també un fenomen literari. Amb la seva primera obra, Curs de Feminisme per microones (Ara Llibres), va escalar fins al capdamunt dels rànquings de vendes. Aquest títol fa servir l’humor per parlar de casos de masclisme que pateixen les dones en el dia a dia. En la mateixa línia, el març del 2020, just quan va esclatar la pandèmia, va publicar Que no t’expliquin contes (Ara Llibres) en col·laboració amb la il·lustradora Gala Pont. Aquesta obra va ser tot un èxit i va situar de nou l’autora a les llistes dels més venuts. 

8. Txell Feixas

Aquesta periodista, ara corresponsal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Pròxim Orient, va saltar a la fama literària amb la publicació de la seva obra Dones Valentes (Ara Llibres). Es tracta d’una obra que narra la revolució de les dones al món àrab des de tots els fronts: la política, la cultura i la societat. Recull els testimonis de tretze dones que lluiten dia a dia per la seva llibertat en un món marcadament patriarcal. El llibre va ser el més venut el Sant Jordi del 2020, en plena pandèmia, i ara ha estat traduïda al castellà per l’editorial Planeta. 

9. Maria Barbal

Aquesta prolífera i destacada escriptora en llengua catalana ha conreat un èxit internacional des que va començar a escriure l’any 1984, quan va situar el Pallars com l’escenari de les seves novel·les. Tant és així que el 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi i vint anys més tard, al 2021, ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Premi Josep Pla de narrativa per l’obra Tàndem (Destino). De fet, aquest ha estat l’últim llibre que ha publicat i que ha tingut un gran èxit. Entre les altres obres de l’autora destaquen A l’amic escocès (Columna), En la pell de l’altre (Columna), Pedra de tartera (Columna) i Mel i metzines (Grup 62)

10. Najat El Hachmi

La guanyadora de l’edició del Premi Ramon Llull de novel·la l’any 2008 amb la novel·la L’últim patriarca (Grup 62), ha continuat conreant un gran èxit. De fet, la seva darrera publicació, El dilluns ens estimaran (Grup 62), va ser un dels títols més venuts a Sant Jordi. Aquesta obra feminista segueix la línia d’altres novel·les que situen les dones al centre, com ara La filla estrangera (Grup62), Mare de llet i mel (Grup62) o Sempre han parlat per nosaltres (Grup 62). 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa