Una companyia de circ del règim de Corea del Nord participa en un festival a Girona

Els artists, que a d'altres llocs han refusat contractar, presentaran tres números al certamen català
Kim Jong Un
Kim Jong Un | Reuters

Un total de 88 artistes de divuit països diferents competiran a finals de febrer per guanyar la setena edició del Festival Internacional de Circ 'Elefant d'Or' de Girona. El certamen tindrà 24 atraccions on hi destaca el pes de propostes provinents de països de l'òrbita soviètica. D'entre aquests, hi destaca Corea del Nord. Tot i la complicada situació política, el director del festival ha admès que han "arriscat" programant tres números d'artistes originaris d'aquest país. A banda, Genís Matabosch ha confirmat que hi haurà números procedents de Rússia, Moldàvia i Turkmenistan però també d'Argentina, França o Austràlia. 


 

El planter que ha deixat l'herència comunista a molts països és la base de la proposta artística del setè Festival Internacional del Circ Elefant d'Or. Del 22 al 26 de febrer es podran veure un total de 24 atraccions amb 88 artistes de catorze països diferents. El director del certamen, Genís Matabosch, defineix l'edició 2018 com "la de més qualitat i quantitat de països presents".

La passió dels països de l'òrbita soviètica pel circ serà al darrere de la meitat de les creacions que hi arribaran. Les companyies estatals de Rússia, Vietnam, Bielorússia i Cuba presentaran alguns números "o totalment inèdits o almenys mai vistos a l'Europa occidental", segons ha ressaltat Matabosch.


 

Tres de les propostes tenen origen a Corea del Nord. El país, que centra l'actualitat internacional, viu una situació de tensió que posa en risc la seva actuació. Aquesta realitat ha fet que altres certàmens hagin desestimat contractar la companyia nacional del país comunista. Matabosch ha explicat que han "arriscat" portant aquests tres números.

 

"Ja era complicat pel cost dels bitllets però ara també ho és pels visats i perquè els deixin sortir del país", explica Matabosch. El Gran Circ de Pyongyang actuarà amb funàmbuls a gran alçada, bàscula i balança russa amb barra fixa.

En l'edició 2018 del Festival del Circ hi haurà set números aeris. Aquest creixement es deu a la possibilitats que té la carpa que s'instal·larà al Camp de Mart de la Devesa de Girona. Les disciplines aèries es poden fer perquè "la carpa té una cúpula quadrada amb dotze metres de costat i ubicada a catorze metres i mig del terra", ha assenyalat Matabosch. Unes proporcions pròpies de "qualsevol gran circ estable d'arreu del món", segons el director del certamen.


 

Entre els números hi ha el duo A&J, format després de la resolució de dues anteriors parelles d'acròbates o els equilibris al trapezi de De Tru, originari del Vietnam. Verónica Rybchonak i Maksim Vinahradau també faran un número amb teles aèries que es va estrenar al Festival Internacional del Circ de Minsk. Dos clowns, l'argentí Pietro Vicenti i el rus Anatolii Okulov actuaran en els dos espectacles per posar la nota d'humor. L'objectiu és "equilibrar" els números que es poden veure als dos espectacles.

 

Els responsables del Festival del Circ asseguren que la cerca dels números els ha portat a fer càstings "arreu del món". En total, s'hi podran veure disset disciplines en els tres espectacles previstos: les dues semifinals i la final. Aquest setena edició inclourà per primer cop números de Moldàvia, Austràlia, Finlàndia, Turkmenistan, França o Anglaterra. Els espectacles d'obertura i clausura aniran a càrrec de la companyia de dansa del Royal Circus de Gia Eradze adscrita al Gran Circ Estatal de Moscou.


 

Matabosch assegura que, a banda de països debutants, també hi haurà "molts" espectadors debutants. La venda de les entrades va a "bon ritme" i esperen créixer respecte a les edicions anteriors a Figueres.
Comentaris
tabarnés
Doncs s'han deixat al pallasso principal a Brusseles!!!

envia el comentari