13 rapers estrenen "Los Borbones son unos ladrones" per la llibertat d’expressió

Arran una piulada d'en Pau Llonch va sortir un grup de suport i coordinació com a resposta col·lectiva del món del hip hop, on Propaganda pel fet!, és present

 

 Un total de 13 artistes de hip hop ha participat en el videoclip Los Borbones son unos ladrones, gravat a l’antiga presó Model i on s'autoinculpen com a suport als cantants acusats d’enaltiment del terrorisme i calúmnies en les seves cançons. Segons un comunicat de la discogràfica, el clip, que s'ha estrenat aquest dilluns, recull les lletres condemnades als casos Valtonyc, Pablo Hasél i La Insurgencia per "reptar la maquinària judicial mitjançant l'assumpció col·lectiva de les responsabilitats penals". El títol triat per aquesta cançó s'ha extret del tema 'No al Borbó' de Valtonyc, pel qual el raper mallorquí ha estat condemnat a 3 anys i 6 mesos de presó. Els seus impulsors reivindiquen que el hip hop "és i serà un clam col·lectiu de denúncia i d'empoderament".


 

Aquesta iniciativa va néixer el 20 de febrer arran d'una piulada viral de Pau Llonch, un dels MCs d'At Versaris, i ha aconseguit coordinar i aglutinar una resposta col·lectiva del món del hip hop. De fet, hi han participat artistes de totes les disciplines d'aquest corrent musical com cantants de rap, turntablism, graffiters o break-dancers, que donen forma a una proposta de denúncia que se suma a la campanya del col·lectiu #NoCallarem. Entre els 13 artistes que s'han sumat a aquesta cançó denúncia hi ha Frank T, Elphomega, Def Con Dos o Rapsusklei, que prenen partit al costat de bandes joves, consolidades i també emergents com Los Chikos del Maíz, La Raíz, ZOO, Machete en Boca o Tríbade. A més, ha comptat amb la participació de l'estrella de l'underground sud-americà Sara Hebe, des de l'Argentina.


El videoclip que acompanya el llançament de "Los borbones son unos ladrones" s'ha enregistrat a la presó Model de Barcelona i ha comptat amb la participació de grups com Txarango, Gossos, KOP, Pirat's Sound Sistema, Companyia Elèctrica Dharma i Smoking Souls, entre molts altres que també han volgut alçar la veu contra la censura. Aquest projecte ha estat possible gràcies al suport de cooperatives del sector musical i cultural del país com Que Soni, Versembrant o Propaganda pel fet!. El beat d'aquesta cançó ha estat creat pels músics Juan Pablo Balcazar (baix), Clara Peya (piano), Antonio Torres Vega (bateria) i Roger Martínez Solé (saxo).

 

La difusió de "Los borbones son unos ladrones" es fa a través de la pàgina de Facebook i del compte de Twitter de Say It Loud i del canal de vídeos de Propaganda pel fet! a Youtube. A més, està disponible en format videoclip a Youtube i en format àudio en streaming a la plataforma Bandcamp, que inclou l'opció de descàrrega prèvia amb aportació econòmica voluntària. Els pròxims dies també estarà disponible en distribució digital comercial a serveis d'streaming i descàrrega com Spotify, AppleMusic i fins a 73 punts més de distribució digital. L'import íntegre de la recaptació d'aquest projecte, a través de totes les vies de distribució endegades i un cop recuperada la inversió avançada en la despesa de fungibles i logística de la producció del projecte, es destinarà directament als diferents grups de suport a les represaliades per rapejar.


 

Setmana de la Llibertat d'Expressió a la presó Model

 

El col·lectiu per la llibertat d'expressió "No callarem" ha presentat un programa per la #SetmanaPerLaLlibertatExpressió, que transcorrerà del 9 al 15 d'abril a la presó Model. El dia 9 donarà sortida el llançament del nou videoclip "Los Borbones son unos ladrones" a través de YouTube i les xarxes socials de Say It Loud. D'altra banda, el dimecres 11 d'abril serà la jornada d'inauguració de les activitats organitzades a la presó. Sota el nom d'"Arts, moviment i activisme", a la presó Model, es faran diverses activitats entre les 17.30 h i les 21 h com un espectacle de dansa amb Moon Ribas, una exposició sota el nom de "Konvent Puntzero", una performance visual, una altra de dansa i per acabar un debat d'art i activisme al pati de l'entrada.

 

Les jornades de reivindicació seguiran durant el dijous 12 d'abril amb el títol de "Veus emmordassades, la llibertat d'expressió a la presó" i tindrà lloc entre les 17 h i les 21.30 h. Durant la jornada es podrà gaudir d'una introducció a càrrec de Jaume Asens, un debat sota el títol "Veus afectades" on participarà per exemple el raper Valtonyc, un concert de piano de la Clara Peya, un altre debat sobre "Veus aixecades", una improvisació de piano de l'Albert Bover i un espectacle de títeres. "Músiques engabiades, Censura i Música" és el nom que rep la jornada del divendres 13 d'abril que es realitzarà entre les 17.30 h i les 20.45 h. Les accions previstes per aquest dia són un debat sobre música i censura i concerts de la Gemma Humet, l'Oriol Roca i en Cesk Freixas.


 

Les jornades del cap de setmana tindran més durada, entre les 12 h i les 20.30 h en el cas del dissabte i les 11 h i les 20 h en la de diumenge. Dissabte sota el nom de Veus contra la repressió + Gutenberg emmordassat" hi tindran lloc un debat sobre les veus contra la repressió, una taula rodona i la projecció del film "Libertad de impresión". Pel que fa al diumenge es viurà una jornada de concerts repartits entre cinc escenaris on podrem trobar artistes com Pablo Hasel, Valtonyc, Mi Capitán, Roi Sparks, Penguins, entre d'altres.

 

Cartell de la programació de la Setmana de la Llibertat d'Expressió
Cartell de la programació de la Setmana de la Llibertat d'Expressió | No Callarem




Comentaris
LUIS
Ejercer la libertad de expresión bajo un régimen católico-fascista como el criminal del 78 es muy peligroso. Es muy fácil dar con tus huesos en la cárcel, salvo que te dediques a alentar terrorismo en Alemania o a pegar por la calle a quien exhibe lazos para pedir la libertad de los presos. Tristemente aún estamos bajo la dictadura de madrid.
Qué suerte habéis tenido, raperos
Borbón, borbones rima con cualquier cosa, incluyendo una larga retahíla de insultos. Me gustaría veros rimando con "Turull" o "Puigdemont". Eso sí son rimas difíciles.

envia el comentari