Clam del món cultural a favor del doblatge de pel·lícules al català

Més de 70 personalitats subscriuen un manifest reivindicant la normalització del català al cinema

 

Un total de 72 personalitats de la cultura han reivindicat aquest dimarts el doblatge de pel·lícules al català, en el marc d'un manifest subscrit pels escriptors Jaume Cabré i Maria Barbal, el músic Jordi Savall, el filòsof Xavier Antich i l'actriu Sílvia Bel, entre d'altres.

A la presentació del manifest en el Campus de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el president de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Àlex Casanovas, ha lamentat que de les 78 pel·lícules actualment a Catalunya, sol 10 són en català, la majoria d'animació.

 

El manifest reclama "determinació política" per acabar amb el desequilibri que pateix el català a l'àmbit audiovisual, i considera que el problema ja no se cenyeix sol a la reivindicació històrica del cinema, sinó a tota l'oferta audiovisual vinculada a les noves tecnologies.

Els signants han demanat que, en la línia de la voluntat del Govern de crear estructures d'estat, es prenguin "mesures definitives" per situar el català al nivell de la resta de llengües fortes de l'entorn del sector.

 

Segons el manifest, la disjuntiva entre solament doblatge o subtitulació és una "fal·làcia" perquè acaba per qüestionar només el doblatge en català però en cap cas el doblatge en castellà, que no depèn de la Generalitat.

 

 

"Sense doblatge milers d'espectadors podrien quedar-se sense gaudir de cinema en català", observa el manifest, que reclama que la llengua catalana pugui avançar per corregir el desequilibri que pateix en el cinema.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?