El bisbat de Barbastre denuncia al bisbat de Lleida i al Consorci per 111 obres de la Franja

Asseguren que estan al museu lleidatà "en dipòsit" i recorda que l'església ja n'ha reconegut la propietat aragonesa
La Guà rdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida
La Guàrdia Civil s'enduu les obres d'art sacre de Sixena del Museu de Lleida | Jordi Borràs

El bisbat de Barbastre-Montsó ha denunciat per via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 111 obres d'art que formen part del Museu de Lleida i que el Bisbat de Barbastre-Montsó reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l'Aragó. La demanda s'ha presentat aquest dimarts finalment al jutjat de Barbastre tot i que en un primer moment, l'advocat aragonès va dir que es faria al de Lleida. El delegat diocesà de comunicació de la diòcesi de Barbastre-Montsó, José Maria Ferrer, ha explicat a l'ACN que la denúncia és una acció reivindicativa perquè "l'església ja ho ha dit tot" i ha donat la raó a l'Aragó. "Es fa perquè es reconegui per via civil el dret de propietat de la diòcesis de Barbastre-Montsó sobre les 111 obres", ha afegit. "Són peces artístiques de valor divers que estaven en una cinquantena de parròquies de la diòcesis de Barbastre-Montsó que, per raons de conservació i perquè no es perdessin es van recollir a Lleida, a títol de dipòsit", ha explicat. Ferrer ha recordat que el bisbat de Lleida va reconèixer l'octubre passat, en un acte de conciliació al jutjat de Lleida, que no n'eren propietaris però que no depenia només d'ells tornar-los, si no del Consorci del qual en formaven part altres entitats i administracions i que ell es trobava "amb les mans lligades".


Aquestes 111 peces pertanyien a les antigues parròquies de la Franja segregades l'any 1995 del Bisbat de Lleida. Aquell any, el Vaticà va dictar un decret en què després de vuit segles d'història, va decidir segregar les parròquies de la Franja de Ponent de la Diòcesi de Lleida perquè passessin a formar part de la de Barbastre-Montsó. A partir d'aquell moment, és quan el bisbat aragonès comença a reclamar a Lleida les obres i peces d'art originàries de les parròquies de la Franja. Fins ara, el conflicte s'havia desenvolupat per la via eclesiàstica. Ara, a l'haver esgotat aquesta via s'ha iniciat la judicial. Ferrer ha assegurat que els bisbes de Lleida i de Barbastre tenen una bona relació i que el de Barbastre ha anat informant al de Lleida de totes les accions que es duien a terme, inclús d'aquesta judicial. "No hi ha cap enfrontament personal", ha assegurat. Ferrer ha recordat que abans de denunciar els fets per la via civil es va intentar arribar a un acord en un acte de conciliació celebrat el 31 d'octubre de 2017 als jutjats de Lleida però que l'acord però no va ser possible. 


L'advocat del bisbat de Lleida va reconèixer la propietat de l'Aragó de les peces però va dir que no només depenia d'ell donar-les. Formen part del Consorci del Museu de Lleida el bisbat de Lleida, la Generalitat, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Lleida. Des del Consorci defensen que les 111 obres reclamades formen part de la col·lecció del Museu de Lleida i que estan protegides per la Llei de Patrimoni de la Generalitat, que n'impedeix que puguin sortir de Catalunya sense l'autorització del departament de Cultura.
Comentaris
mastuerzo
muchas de estas piezas "desaparecerán" y como suele ocurrir en esta españa tercermundista, irán a parar a manos privadas. ah ! y a precios de saldo.
que reclamin les que estan en altres omunitats¡¡ ah¡¡ ho, contra els catalans sempre¡¡
Tan hifaque les peces estiguin protegides per la llei del Patrimoni de la Generalitat i qie s'hi o9i,mpedeixique suretinde Catalu8nya, al igual que lesque ens van expoliar. si, expoliar, doncs el Gover aragones, no en vavoler saber re, el Sr BONET LES VA COMPRAR,I RESTAURAR .ES ADIR EREN PROPIETAT NOSTRA,perocom sempre l'Estat espanyoles pasa la llei per forro , i no va permetre que es presentesin els documents que no demostraven .
RECLAMEU LASDE LES ALTRES COMUN ITATS¡¡
Doncs quan una compra, s'anula i "tornes el que has comprat" legalment s'hande tornar els diners . I NO QUE DAR-SO TOT¡¡ ,DESPRES DE 80 ANYS, ES DESPERTEN, APROFITANT EL 155, JA QUE SABEN QUE "LA LLEI, FETA A LA CONVENIENCIA DE L'ESTAT HO FARA TOT PER PERJUDICAR-NOS, CONTRA NOSALTRES VAL TOT OI? HO RECORDAREM¡¡, NI OBLIT NI PERDÓ¡¡
remigio III
Un bisbat denuncia un altre bisbat? Vaja, ara coneixerem la justícia divina. Com que els dos tindran a deu, de les seues respectives posicions, serà molt enriquidor. El 155 quedara a les ments decents com la bandera pirata d'una pel·lícula de màfies, extorsions i amenaces. Pot ser amb deu a les dues parts. Tot i que dubte que es torne el robat a la República Catalana. A Aragó: No robaras, no desearas bienes ajenos, no levantaras falsos testimonios ni mentiras. Pagaras o devolveras lo robado,
LoPep
Els pobles de la Franja, al bisbat de Lleida, que és on sempre havien estat. Els pobles de la Franja, a Catalunya, que és on sempre haurien d'haver estat.
Ignorancia atrevida
El conflicto viene de 1995, con las primera sentencia (la eclesiástica) favorable a Barbastro-Monzón en 2005. Nada que ver con el artículo 155. Desde 2005 el obispado de Lérida y la Generalitat no han hecho más que marear la perdiz e incumplir acuerdos y sentencias. Lo habitual en la gentuza.
Bacoretta
"Con la iglesia hemos topado amigo Sancho". Recordo un mossèn que deia " Els bisbes es pensen que tot ho saben i la veritat es que l´orgull s´els menja".
Pep
L'Opus Dei està al darrera...tenen un Santuari que no hi va ningú, i posar un museu seria un al.licient per atraure gent i de pas captar incauts per la prelatura
@la ignorancia es atrevida
y la demagogia tiene las piernas muy cortas. Efectivamente en 1995 el Vaticano, previo "pago generoso" del estado Ñ (he aquí el quid de la cuestión), decide que despues de 8, OCHO, siglos, que esas parroquias a las cual pertenecen las obras, dejen de ser dependientes del Bisbat de Lleida, y pasen a serlo de Barbastre-Monzón. Durante esos 8 siglos, la conservación de las susodichas las ha pagado Lleida, y ahora por arte de birli birloque, otros recogerán los frutos. Lo habitual en la gentuza.
@@la ignorancia es atrevida
Tu demagogia tiene las piernas muy cortas. Todos sabemos que la Iglesia nunca paga nada; lo cobra todo a sus fieles. Durante 7 siglos las obras en litigio se fueron creando, pero no pagaba Lérida, pagaban las parroquias aragonesas. Un poco antes de 1300 Lérida pasó de ser una ciudad aragonesa a catalana. Al obispado ilerdense no le interesó perder la parroquias aragonesas porque sacaba mucho dinero. Lo injusto no ocurre en 1995 sino en 1300. Pero las cosas eclesiásticas no van rápidas.

envia el comentari