El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Berga reclama un finançament estable per a la Patum
  • CA

Tots els grups municipals amb representació a l’Ajuntament de Berga i els membres del Patronat de la Patum -on hi formen part les comparses- han exhibit aquest dijous de Corpus una imatge d’unitat inèdita per reclamar una línia de finançament estable per a la festa. A més, han exigit a la Generalitat que elabori un pla sectorial per a la represa de la cultura popular. “Sabem que la cultura popular no genera tants ingressos com altres festivals, però la cultura popular són emocions, és memòria i és la nostra història”, ha expressat l’alcalde accidental de Berga, Ivan Sànchez.

Segons l’Ajuntament de Berga, la subvenció que rep la Patum per part de la Generalitat s’ha reduït un 70% des del 2015 i ha passat dels 106.000 euros anuals als 30.000.L’equip de govern de la CUP de Berga, juntament amb els regidors de Junts, ERC i el PSC han mostrat, per primer cop, una imatge d’unitat per reclamar un finançament estable per a la Patum i també una llei específica per aquesta festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Els regidors han comparegut acompanyats per alguns dels membres del Patronat de la Patum per exigir “que se’ns escolti d’una vegada per totes i se’ns prengui seriosament”, segons ha apuntat la regidora de Patum, Roser Valverde.

De fet, Valverde ha detallat que, a dia d’avui, només reben una “subvenció de concurrència competitiva” que ronda els 30.000 euros, tot i que el pressupost s’enfila fins els 400.000 euros. Per això, demanen una línia de finançament estable per a la celebració de la festa, però també per poder fer front a la conservació i restauració de la imatgeria i per crear un museu de la Patum. Sobre aquest punt, Valverde denuncia que “hem vist com s’han anat fent altres museus per altres elements de la cultura popular, però nosaltres sempre hem quedat relegats en un segon pla”.

El consistori vol aprofitar la formació del nou Govern i de la nova conselleria de Cultura per desencallar “d’una vegada per totes” aquesta situació. En aquest sentit, l’alcalde accidental ha posat en valor la imatge d’unitat de tot el consistori: “si anem tots junts a exigir respecte creiem que ens l’han de tenir perquè la força serà de tot el poble de Berga i no del govern de torn”. “La Patum, amb el pas dels anys i gràcies a centenars de berguedans, s’ha convertit en referent de la cultura popular als Països Catalans i, per tant, l’administració té una gran obligació envers nosaltres”, considera Sànchez.

De la seva banda, el regidor del PSC Abel Garcia ha destacat que és un dia “assenyalat i històric” per a la ciutat per la “unitat” que s’ha aconseguit “en defensa de la festa i la cultura popular”. “Hem de reivindicar allò que és just per una festa que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat”, ha afegit.

Des de Junts, el regidor Ferran Aymerich ha apuntat que caldrà fer un esforç per “repensar i readaptar” la festa als nous temps: “després de dos anys sense Patum i amb una pandèmia pel mig, probablement la Patum del 2022 no serà la mateixa que vam viure el 2019”. En aquest sentit, també ha defensat que “si hi som tots de forma unànime probablement podrem desencallar molts temes que fins ara havien quedat a mitges i empantanegats”. Per part d’ERC, Dolors Tous ha demanat que el Govern els “faci cas”.

Un pla sectorial per a la represa de la cultura popular

L’alcalde accidental de Berga, Ivan Sànchez, ha demanat a la Generalitat que s’elabori i es posi en marxa un pla sectorial per la represa cultural arreu del territori. “Sabem que la cultura popular no genera tants ingressos com els festivals, però la cultura popular són emocions, és memòria i és la nostra història i, per tant, demanem el respecte que la cultura popular es mereix”, ha afirmat. De fet, la Generalitat va presentar l’11 de març passat un Pla de reactivació de la cultura popular valorat en 2,1 MEUR, però des de Berga critiquen que no s’ha aplicat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa