El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ana Basanta explora l’impacte de la violència als camps de Colòmbia en una novel·la
  • CA

La periodista Ana Basanta s’estrena com a novel·lista amb ‘Días que valieron la pena’ (Tandaia), la història d’una noia que viatja a Colòmbia per conèixer d’aprop com s’organitzen les comunitats camperoles que viuen en una zona de conflicte i marcada per la violència. L’autora ha escrit el llibre després d’un viatge al país llatinoamericà i en ell explica una història d’amor a través de descripcions sobre les particularitats i els conflictes quotidians als quals s’enfronten els ciutadans de la regió del Magdalena.

 

El president de l’Associació Catalana per la Pau, Xavi Cutillas, ha explicat que l’obra és un homenatge a la regió on transcorre la història i serveix per conèixer “les característiques molt especials” que la defineixen.

 

Des dels anys 40 del segle XX, l’àrea “ha donat aixopluc a molta gent que sortida desplaçada de les violències que s’havien produït al país” i que anaven a aquella zona perquè hi havia menys control per part de l’Estat. La regió és tan hostil que ni tan sols hi ha vies de comunicació terrestres i sovint “només els rius” comuniquen les persones que hi viuen. Aquesta realitat és la que Basanta ha agafat com a escenari de la història que explica a través dels ulls de Laura, una estudiant de sociologia de Barcelona, però d’origen colombià. La novel·la descriu a més situacions de conflictivitat fruit de la presència de militars, paramilitars, desapareguts i assassinats.

 

El masclisme, el paper de la dona o el xoc d’una realitat distant en l’ànim d’una persona procedent de la llunyana Europa són alguns dels elements sobre els quals Basanta fa una aproximació a través de la literatura. L’obra, però, no s’escapa del fet que l’autora és periodista i és per això que també es basa en una àmplia tasca de documentació sobre els conflictes del país.

 

“És una novel·la que té molt de crònica”, ha dit Basanta durant la presentació del llibre, que ha admès que la novel3la li ha costat anys fer-la “perquè el món editorial és complicat, en un context —Colòmbia— gens fàcil”. L’autora, que confessa que la protagonista de la història té molt d’ella mateixa, ha afirmat que “la tasca d’escriure ha estat apassionant i complicada a la vegada, però ha valgut la pena”.

 

  

Roser Veciana, de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona i exregidora de Drets Civils a l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat durant la presentació de la novel·la que en l’obra “es veu el nexe comú” que la lliga amb l’autora i és “la cerca de la veritat i la justícia que ens fa veure les coses d’una manera molt determinada i concreta, les coses grans i les petites”.

 

“El llibre és complicat, no és només posar sobre la taula una història d’amor en una situació conflictiva, la Laura se’n va a Colòmbia per donar un cop de mà i veure com està la situació“, ha relatat Veciana.

 

Basanta, periodista del diari Catalunyapress, ha publicat diversos llibres de viatges com ara ‘Halcón de los Andes’ (2010), i ‘Líbano desconocido’ (2012). És coautora de ‘Inconformistes. Cròniques socials a la Barcelona de la crisi’  (2013) i també ha publicat ‘Decididos. 10 experiencias de vida fuera de un entorno competitivo’ (2016), entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa