'La casa de Bernarda Alba', guanyadora dels premis Butaca

Mercè Argànega guanya el premi a millor actriu teatral i i Jordi Boixaderas a millor actor. "Camino" guanya el premi millor pel·lícula catalana i millor actriu, per a Carme Elias.

'La casa de Bernarda Alba', dirigida per Lluis Pasqual, ha aconseguit tres dels set guardons als quals estava nominada en la quinzena edició dels Premis Butaca de Teatre i Cinema de Catalunya. L'obra s'ha endut els premis al millor muntatge, a la millor direcció teatral, per a Lluís Pasqual, i a la millor escenografia, per a Paco Azorín. Els premis s'han entregat aquesta nit de dilluns davant de més de 600 persones en una gala al Museu Marítim de Barcelona, ciutat que ha acollit per primera vegada aquesta cita. Dos espectacles amb força nominacions, 'Mort de dama', de Rafael Duran, i 'Mort d'un viatjant', de Mario Gas, han obtingut, respectivament, tres i dues Butaques.

Lluis Pasqual, després de rebre el seu premi, ha considerat que aquest guardó és un segell per rematar la feina feta. "El premi de veritat ja el teníem cada dia quan s'omplia la sala del Teatre Nacional. A més, que el públic vulgui dir-ho en veu alta dóna més satisfació", ha valorat Pasqual.

'Mort de dama' ha obtingut tres premis: a la millor actriu teatral, per a Mercè Arànega, al millor vestuari i a la millor il·luminació. Pel que fa a 'Mort d'un viatjant', s'ha emportat els guardons al millor actor, per a Jordi Boixaderas, i al millor actor de repartiment, per a Pablo Derqui. "En una obra com aquesta, que la gent ja la coneix, el veredicte de la gent és molt important", ha manifestat Boixaderas. Al seu torn, Arànega ha considerat que no hi ha bons papers sinó actors. "Aquest paper que faig a l'obra és molt agraït i compta amb un valor afegit que és el premi del public", ha afegit l'actriu.

El premi al millor espectacle de dansa ha estat per a 'Quartet', de la Companyia Búbulus. El millor muntatge de petit format ha estat 'Hamlet', de La Perla 29, sota la direcció d'Oriol Broggi. El guanyador del millor espectacle musical ha estat 'Spamalot', del Tricicle.

La distinció al millor actor en l'apartat de musicals s'ha entregat a David Ordinas, per 'La bella y la bestia', i Vicky Peña ha rebut el de millor actriu pel seu paper a ‘Sweeney Todd'. La millor composició musical ha estat per a Manu Guix, per la partitura de 'Què!'

Durant la gala també s'ha lliurat el premi a la millor actriu de repartiment a Rosa Renom, pel seu treball a 'Rock & Roll', i Jordi Casanovas ha estat distingit pel millor text per 'La revolució'.

En cinema, la XV edició dels Butaca ha premiat la cinta 'Camino', de Javier Fesser, que ha rebut dos guardons: millor pel·lícula catalana i millor actriu catalana, per a Carme Elías. El Butaca al millor actor català de cinema ha estat per a Eduard Fernàndez per 'Tres dies amb la família'.

Premis per al Canal 33 i Catalunya Ràdio


Els Butaca, com en darreres edicions, han reconegut també la tasca dels mitjans de comunicació. El programa 'Ànima' del Canal 33, dirigit per Toni Tortajada i presentat per Toni Puntí i Bibiana Ballbè, ha guanyat el Butaca al millor mitjà de difusió de teatre. També s'ha distinguit com a millor mitjà de difusió de cinema el programa radiofònic de Catalunya Ràdio 'La finestra indiscreta', conduït per Àlex Gorina.

Finalment, el Butaca Altres Disciplines s'ha atorgat a 'Secrets', de la Companyia Mag Lari. Els premis honorífics d'aquesta edició dels Butaca han estat per a l'actor Enric Majó, per la seva trajectòria artística, i per a l'Ateneu Popular de Nou Barris per la seva feina en la formació i en la divulgació del circ.

Comentaris

envia el comentari