El 155 no amargarà el Sant Jordi als llibreters

El sector descarta que la situació política de Catalunya pugui afectar la jornada
Roses
Roses | Jordi Borràs

El Gremi de Llibreters de Catalunya afronta amb optimisme el Sant Jordi d'aquest any perquè caurà en dia laborable després de dos anys de fer-ho en cap de setmana. Segons han explicat en roda de premsa, el gremi espera que les vendes s'accentuïn el divendres, dissabte i diumenge anteriors a la Diada i estima repetir els resultats de l'any passat, una facturació de 21,80 MEUR i un creixement del 4% respecte el 2016. "No tindrà res a veure la política amb el dia de Sant Jordi perquè és una festa de tots", ha afirmat la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer. Fruit d'un acord amb l'Ajuntament de Barcelona, a la ciutat s'incorporaran nous espais per facilitar el passeig entre parades i es descongestionaran zones saturades. En concret, s'incorporarà com a "connector" el carrer Consell de Cent en el tram comprès entre Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya i Balmes.


 

"Podem tenir un Sant Jordi espectacular si el temps acompanya", ha celebrat Ferrer. Segons ha previst, moltes persones compraran el llibre per regalar els dies previs a la jornada i en compraran algun altre el 23 d'abril acompanyats per amics i familiars. "El que menys ens importa són els llibres més venuts que representen un 5% del total. Ens interessen els títols més enllà de la desena posició que són els que recomanem els llibreters o els que els clients escullen", ha manifestat. 

 

Tant la presidenta del Gremi com el responsable de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, han recordat que els dos darrers anys han estat "els millors" tot i que les circumstàncies "han anat sent diferents". "Creiem que aquest any, amb les xifres en què ens movem, hauríem d'intentar repetir les de l'any passat. Ens agradaria superar-les", ha confessat Tixis. 


 

En aquest sentit, des del Gremi han apuntat que les principals llibreries de Barcelona obriran divendres, dissabte, diumenge i dilluns i que algunes "de comarques" també. De nou, es mantindrà un descompte del 10% en llibres el dia de Sant Jordi i del 5% els dies previs

Procés català, novel·la negra i feminisme, les tendències

 

El president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha explicat que en l'última temporada des del sector han percebut un augment de les vendes en temàtiques al voltant del procés sobiranista, el thriller, la novel·la negra i el feminisme. "Des de l'octubre s'han venut molts volums sobre Catalunya. Primer sobre Puigdemont i després sobre l'1-O. Tot i això, no crec que aquest tipus de llibres siguin els més venuts de Sant Jordi", ha opinat la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer. "La novel·la negra ha registrat un augment de lectors i s'està consolidant al costat dels grans fenomens", ha manifestat Tixis. 


 

Des de la Cambra del Llibre han lamentat que en l'últim trimestre han notat un "fre" en la venda de llibres que s'ha afegit amb el canvi d'hàbits de consum. "Estem en una situació en què no podem llençar coets i esperem que amb el Sant Jordi les vendes es recuperin", ha apuntat Tixis. 

L'oportunitat "per projectar Catalunya al món"

 

Durant la rota de premsa s'ha recordat la voluntat del Gremi i de l'Agència Catalana de Turisme de fer del Sant Jordi una festa "per projectar Catalunya al món". Per això, el mateix 23 d'abril un grup de mitjans de comunicació i periodistes internacionals visitaran Barcelona per conèixer la jornada, interactuar amb la premsa catalana i conèixer el gremi. L'organització també promourà un concurs d'aparadors entre llibreries europees que consistirà en incorporar elements vinculats al Dia del Llibre i la Rosa. La llibreria guanyadora obtindrà com a premi un viatge a Catalunya. 


 

Ferrer ha assegurat que es va impulsar la candidatura davant de la UNESCO perquè el Sant Jordi fos declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Els treballs de documentació i argumentari ja s'han finalitzat i presentat davant l'organisme internacional però estan aturats "per motius polítics", segons ha dit Ferrer.
Comentaris
Tot el contrari
Dons, el 155 garantisa la pau i la tranquilitat par tutom, dons, ara cal quels CDR no u astrupeen am la seva viulensia, dons

envia el comentari