La cuina catalana i mediterrània compta amb un ventall d’aliments privilegiat, però menjar fruita o verdura dins de la seva temporada és clau per poder-la gaudir plenament. Per això des de Cuina de ‘El Món’ us acostem els productes de proximitat que podem trobar a Catalunya, la millor època per menjar-los i algunes receptes.

 

La temporada del prèssec de la Ribera d’Ebre s’ha iniciat aquest mes de maig i s’allarga fins al setembre. Aquesta fruita es caracteritza per la potència del sabor i pel color més vermellós de l’habitual. N’hi ha de diverses varietats: polpa groga, polpa blanca, pavia i nectarines. El clima marcat per les baixes temperatures de l’hivern i les elevades de la primavera i de l’estiu fan que el fruit maduri abans que a altres punts del país i presenti una proporció més alta de sucre, que en caracteritzen el seu gust i aroma.

 

És una de les fruites més dolces però menys calòriques. El seu contingut en sucres és baix. És ric en fibra i millora el trànsit intestinal. En la seva composició mineral hi destaca el potassi i, en quantitats més discretes, el magnesi.  És una fruita molt rica en carontens, element que en l’organisme es transforma en vitamina A, essencial per a la visió, la pell i les mucoses, el bon estat del cabell i el funcionament del sistema immunitari. A més, els carotens són potents antioxidants.

 

El prèssec a la cuina es pot utilitzar en multitud de receptes, tot i que podem pensar que serveix únicament per postres (pastissos, flams, magdalenes…). Una proposta diferent és fer un gaspatxo de prèssec. En aquest cas, la quantitat habitual de tomàquets la dividim a part igual entre tomàquets i prèssecs (si posem un quilo de tomàquets, en el gaspatxo de prèssec posaríem 500 grams de tomàquets i 500 de prèssecs). La resta d’ingredients són els mateixos.

Nou comentari

Comparteix