El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els millors trucs per no plorar quan talles una ceba
  • CA

Pelar i tallar una ceba és una missió que es pot convertir en un suplici i un mar de llàgrimes per la picor que produeix aquest aliment. Per això, des de Cuina de ‘El Món’ us proposem diverses tècniques que poden ajudar a reduir aquestes molèsties i fer més fàcil el procés, sense arribar a fer el ridícul amb unes ulleres de buceig o amb una ceba damunt el cap.

 

En primer lloc cal saber per què plorem. Quan tallem una ceba, les seves cèl·lules produeixen reaccions químiques que generen altres substàncies més volàtils, que acaben a l’aire i les aspirem pel nas fins que ens produeixen coïssor als ulls.

 

Quines tècniques podem utilitzar per reduir o eliminar les llàgrimes? El que caldrà és reduir la presència d’aquestes substàncies o aïllar-nos-en.

 

 

1. Quan tallem la ceba en fred, genera menys substàncies. Una opció és posar la ceba al congelador durant uns minuts o a la nevera durant una hora. També podem posar el ganivet al congelador.

2. Podem tallar la ceba submergida en un bol amb aigua, però és més complicat. També es pot anar mullant la ceba i el ganivet mentre anem fent els talls.

3. Talla la ceba amb l’extractor posat. D’aquesta manera, els gasos de la ceba no ens afectaran tant.

4. Humiteja el ganivet amb una mica de vinagre.

5. Allunya la cara de la ceba mentre l’estiguis tallant. Pots estirar els braços i intentar separar-te’n. És important que no hi hagi corrents d’aire, ja que sinó l’efecte serà el mateix. Per contra, si hi ha molt aire, els gasos marxaran i potser evitaràs la picor.

6. El ganivet és fonamental. Si tallem la ceba amb un ganivet de serra i petit, provocarem més reaccions i ens farà plorar més. En canvi, si utilitzem un ganivet afilat i gran, no trencarem tant la volva de la ceba i no emetrà tants gasos.

7. La tècnica és molt important. Si necessitem deu minuts per tallar una ceba, és possible que acabem plorant. En canvi, si ho podem fer més ràpid, disminuïm les possibilitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa