El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Romeva: “Caldrà trencar la legalitat injusta, com van fer les dones per poder votar”
  • CA

No han presentat Raül Romeva com a “candidata”, com succeeix en tots els actes de la CUP, però han reivindicat una república catalana feminista que recuperi la igualtat de drets entre dones i homes de la II República, perduda durant el franquisme i “recuperada parcialment amb la democràcia”. L’acte de Junts pel Sí dedicat a les dones -avui Juntes pel Sí- a tocar del MNAC, congregat les cares femenines més conegudes de la candidatura, Carme Forcadell, Muriel Casals i Neus Munté, però també el testimoni de dones anònimes que s’han adherit a la campanya de candidats i candidates de Junts pel Sí.

Raül Romeva ha estat el mestre de cerimònies, i com no podia ser d’una altra manera, ha arribat entre forts aplaudiments de la munió de dones que seien a les escales amb cartells de Juntes pel Sí. “Revolta té nom de dona, no hi ha hagut revolta democràtica que no hagi estat protagonitzada per les dones”, ha assegurat Romeva, que ha dit que “si no s’haguessin trencat determinades legalitats, avui les persones negres als EUA no podrien votar ni pujar al mateix bus que els blancs, i si les dones no haguessin trencat la legalitat, no podrien votar”. Aquests canvis històrics són, per a Romeva, l’evidència que “hi ha legalitats injustes que cal canviar o trencar, malgrat les amenaces, la campanya de la por, les mentides que sentim i sentirem i la manca d’arguments i propostes”.

Neus Munté, consellera de Benestar i Família i vicepresidenta del Govern, ha volgut recordar que venim d’una tradició republicana que va apostar per la clara igualtat de drets de les dones, “que van ser arrabassats pel franquisme, i amb la transició i la democràcia es van començar a recuperar, però no del tot”. En aquest sentit, veu en la construcció d’un estat català “l’oportunitat de recuperar la igualtat plena”: “Tenim pressa per assolir la igualtat d’oportunitats i eradicar la xacra de la violència masclista, per això ens calen eines al servei d’un estat que protegeixi i promogui molt millor les dones”. Ara bé, Munté no ha insistit que el projecte de país “els volem fer entre tots, dones i homes”.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha reconegut que la crisi econòmica ha obligat moltes dones a retornar a un paper del passat, abandonant la seva carrera professional per tenir cura de la família: “Allò que hem perdut com a dones en aquesta crisi, segurament per no tenir les institucions amb totes les competències, ens ho ha de permetre recuperar la República”.

Per la seva banda, la número 3 de Junts pel Sí, Muriel Casals, ha reivindicat el paper de les dones com a “instrument de difusió de la llengua i la cultura, la nostra i la dels altres”. I si bé ha assegurat que “les dones som fantàstiques”, ha admès que per fer la revolució “necessitem la col·laboració dels homes”.

La número 2 i expresidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha fet una crida a les dones de Junts pel Sí perquè surtin al carrer a buscar el vot de les indecises: “Sabem que les enquestes diuen que hi ha el doble de dones indecises que els homes. Tenim una setmana, sortim al carrer i deixar-nos la pell, perquè nosaltres som les que tenim més a guanyar, parlem amb mares, àvies, tietes, filles, de dona a dona, hem de guanyar vot a vot, teixiu complicitats, convenceu, parlem, perquè ens ha costat molt conquerir un espai públic”. “La millor manera de deixar de ser independentistes i feministes és votar Junts pel Sí”, ha conclòs Forcadell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa