El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez recorre a Pasqual Maragall i Ernest Lluch per demanar el vot per Iceta
  • CA

Pedro Sánchez ha recorregut als arguments de la corrupció i les retallades a l’estat del benestar per equiparar CiU i el PP. Davant uns 300 militants del PSC al Palau de Congressos de Girona, el secretari general del PSOE ha assegurat que venia a Catalunya a reivindicar “el catalanisme progressista que encarna el PSC”, i que Artur Mas “pretén enterrar mentre oculta la seva gestió de govern” rere Junts pel Sí. Sánchez, però, ha anat més enllà del combat ideològic i ha assegurat que “CiU té dues pàtries, Andorra i Suïssa”, i seguidament ha acusat ERC de “ser hipòcrita”, perquè “a Madrid denuncien la corrupció del PP però no la de Convergència”.

En aquest sentit, ha remarcat que “CiU sempre troba excuses per justificar la seva corrupció i les retallades, però és que no els cal excusa, perquè són la dreta”. I com en els darrers mítings, no podia faltar-hi una referència a TV3. Sánchez ha assegurat que el 27S “li direm a Artur Mas que Catalunya no és la seva història, no és la seva senyera ni la seva llengua, i tampoc TV3 és seva, és de tots els catalans”. Però Sánchez ha avisat que si bé és cert que “vinc tant a Catalunya que una companya del partit ja em diu Pere, la raó de les meves visites és demostrar que és mentida que no hi hagi catalanisme progressista, és el PSC”.

Per fer-ho, el líder del PSOE ha recorregut als “vincles emocionals” entre Catalunya i Espanya: “Vaig créixer amb la música de Llach i Raimon i vaig aprendre a recitar poemes de Machado amb un cantautor català, Serrat. I tots hem llegit les novel·les de Vázquez Montalbán”, ha explicat I després, ha recorregut a il·lustres socialistes catalans. Ha reivindicat Pasqual Maragall, que “va construir una Barcelona progressista i oberta al món amb els Jocs Olímpics de 1992”, però també Ernest Lluch, “assassinat per ETA, que va posar les bases de la sanitat pública de qualitat”, i Jordi Solé Tura, “que va fer grans aportacions perquè els 1978 aconseguíssim la Constitució de la llibertat i de la democràcia”.

Però ha advertit a l’auditori que “tot això està en perill amb Artur Mas -de fet, ha pronunciat Ártur-, i és per això que el 27S hem de fer fora Mas i el 3% de Pujol per posar en valor el catalanisme del PSC”.

La intervenció de Miquel Iceta ha quedat en un segon pla, en un espai de dimensions més reduïdes de l’habitual i amb una fila zero de poc pes polític. Res a veure amb els mítings del PSC quan aquest partit tenia a Girona els consellers Marina Geli i Joaquim Nadal, ara desvinculats del PSC. Iceta, que ha tornat a referir-se als perills de l’independentisme per a l’economia i la cohesió social, ha donat la raó al comunicat de la banca espanyola en què amenaçava de deixar Catalunya si es declarava la independència: “Tenen raó, un banc no pot estar ni un sol dia fora de l’empara del BCE, és de Barrio Sésamo, o tienes la hucha, o no la tienes”, ha dit.

Iceta també ha desgranat un pla de xoc social, educatiu i sanitari que aplicaria el PSC si guanya les eleccions, i ha fet una crida a PP i C’s per “fer un consens d’àmplies majories, perquè no volem sortir de la legalitat, però tampoc quedar-nos com estem, cal oferir un projecte polític engrescador alternatiu”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa